Dárdaihoz a kukás is becsengetett örömében

Mainz, 2015. február 7.
Dárdai Pál, a Hertha BSC ideiglenes vezetőedzője, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a kispadnál a FSV Mainz 05 és a Hertha mérkőzésén, ame
Mainz, 2015. február 7. Dárdai Pál, a Hertha BSC ideiglenes vezetőedzője, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a kispadnál a FSV Mainz 05 és a Hertha mérkőzésén, amelyet a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszanak a mainzi Coface Arénában 2015. február 7-én. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál úgy érzi, a karrierje során többször is az ösztöne segítette a jó döntések meghozatalában – például, amikor nem írt alá az Ulmhoz, vagy amikor nemet mondott a Bayern Münchennek –, és reméli, hogy idén is sikerül elérni a célját a Hertha és a magyar válogatott kispadján. A Mainz elleni meccs előtt egy-két blokádot kiradírozott a játékosok agyából, a válogatott edzőtáborát pedig lefújta, mivel nem akarta becsapni azokat a focistákat, akik úgysem kerültek volna be a szűk keretbe.

A magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó Dárdai Pál Berlinből videokonferencia keretében nyilatkozott többek között az Origónak is, pár nappal az után, hogy kinevezték a Bundesligában szereplő Hertha vezetőedzőjévé.

A szakembernek két napja volt rá, hogy felrázza a kieső helyen álló Herthát, és első meccsén a berliniek 2-0-ra legyőzték idegenben a Mainzot, és feljöttek a 14. helyre a Bundesligában.

Nyolc perc után kirángatott egy berlini játékost

"A válogatottnál teljesen nyugodt vagyok, amikor végrehajtjuk a munkát, itt viszont mindössze két nap állt rendelkezésre ahhoz, hogy kiradírozzak egy-két blokádot a játékosok agyából" – nyilatkozta Dárdai, kiemelve az elődje érdemeit. – Ha Jos Luhukay nem végzett volna jó munkát korábban a csapattal, akkor nem sikerült volna győznünk szombaton Mainzban."

Berlinben ikonnak tartják Forrás: MTI/EPA/DPA/Frank Rumpenhorst

A csapat taktikájával a találkozó elejét leszámítva elégedett volt. "Nyolc perc után ki kellett rángatni egy játékost a pálya szélére, és elmagyarázni neki, hogy mit csináljon, innentől kezdve jók voltunk. A meccs után az ellenfél játékosai éppen azt mondták a Hertháról, amit hallani szerettem volna. Futottunk, letámadtunk, hajtottunk, és ezért dicséret jár a volt edzőnek és az egész stábnak. Pozitív volt a csapat kisugárzása, testbeszéde, nagyon örülök, hogy mentálisan sikerült jól összerakni a történetet."

Meg kell szakadni a munkában

A Herthában 297 meccsen szereplő, és ezzel berlini rekordernek számító Dárdai nem szívesen beszélt a távoli jövőről, mivel ő sem tudja, mi várhat rá Berlinben, illetve a válogatottnál. "Én benn sem voltam, amikor a szerződésemről egyeztetett az MLSZ és a Hertha, mert éppen a válogatott sajtósának mutattam meg a berlini Olimpiai Stadiont. Persze, az megint más, hogy mi történik, ha kijutunk az Eb-re, de ezt nem tudom megjósolni. Az biztos, hogy az Eb előtt három hét közös felkészülésre szükség lenne." Hozzátette, a Hertha kapcsán – még akkor is, ha később egy "gyönyörű pozícióba kerül", tehát ő lesz a végleges vezetőedző – csak arról beszél szívesen, hogy "meg kell szakadni a munkában, és sok pontot kell szerezni".

Sokakban felvetődhet, hogy egy topligás klub vezetőedzőjeként Dárdai akár berlini szerződéshez is hozzásegíthetne magyar játékosokat, ám ő nem szeretne szereptévesztésbe kerülni. "Először is, az én feladatom, hogy ne essen ki a Hertha. Ha ez sikerül, és hosszú távon a kispadon maradok, akkor rajtam is állna, hogy kik érkeznek a klubhoz, de én nem vagyok játékoskereskedő. Volt, hogy eddig is felhívtak német játékosmegfigyelők, hogy mit gondolok a magyar játékosokról, de én rosszat nem mondok róluk. Mindenkinek saját magának kell kikaparnia a gesztenyét úgy, hogy jól játszik a válogatottban, az utánpótlás-Eb-n vagy vb-n, esetleg az Európa Ligában vagy a BL-ben, már ha lehetősége lenne ott játszani. Lehet, az segít, ha én jó véleményt formálok, de nem vagyok játékosmenedzser. Magyarországról eddig sem hívott senki ez ügyben, mert tudják, milyen vagyok – azt rakom be, aki a legjobban dolgozik, mert imádok nyerni, és utálok veszíteni."

A Kicker szerint szórakoztató és kiegyensúlyozott játékkal nyert szombaton a Hertha Forrás: MTI/EPA/DPA/Frank Rumpenhorst

Úgy érzi, Berlinben jó úton jár a csapat. "Elkezdtünk valamit, mert jó volt a hozzáállás. Ma a kukás is becsöngetett, és nagyon megköszönte a győzelmet, mert tetszett neki, hogy a játékosok mentek, mint a golyó. És nem hiszem, hogy ha kikapnánk, akkor ne vinné el a kukát."

A városban beszédtéma, hogy Dárdai mennyire együtt élt a játékkal a Mainz ellen. "Arról beszélnek, hogy a második gólnál majdnem becsúsztam én is, de ilyen vagyok. Nagyon fontosnak tartom, hogy a játékos fizikálisan fitt legyen, amikor kimegy a pályára; ha menni tud és mentálisan rendben van, akkor nagy gond már nem lehet. A válogatottnál is ezzel kellett kezdeni a munkát, csak éppen más típusú csapattal. Más egy német és egy magyar futballista, más a hanghordozás, de addig jó, ameddig meg tudom oldani mindkettőt" – mondta az Origo kérdésére a két öltöző közötti hangulatról.

Itt, Berlinben ikon vagyok

A 38 éves tréner azt is részletezte, hogy miképp állnak hozzá Berlinben. "Itt, Berlinben ikon vagyok. Eddig is tiszteltek azért, amilyen ember vagyok, tudják, hogy teszem a dolgom, nem hordom fenn az orrom. Ahogy viselkedsz, azt kapod vissza. Hogy ilyen fiatalon lettem vezetőedző és szövetségi kapitány? Én nem ajánlkoztam soha. Jött a felkérés, hogy csináljam meg a három válogatott meccset, amire én igent mondtam. De Berlinben sem az történt, hogy fúrtam volna bárkit is, hogy edző legyek. Preetzet (Michael Preetz sportigazgató) mindig informáltam, hogy mit csináltam az U15-ös csapattal, az eredményeimmel tisztában volt, jóformán mindent megnyertünk, a válogatotthoz pedig lazán elengedett. De aztán nem véletlen, hogy nem akarták, hogy tovább is szövetségi kapitány legyek.”

A szombati meccs előtt két nappal aztán szóltak Dárdainak, hogy hagyja bekapcsolva a telefonját, majd éjfélkor tárgyaltak a vezetőedzői posztról. "Én halál nyugodt maradtam, de most is nyugodt vagyok. Ezt a hetet már várom, és mivel elvégezzük a munkát, ezért nem fog érdekelni, hogy a Freiburg ellen ki- vagy bepattan a kapufáról a labda."

A válogatottat is nagy hévvel irányítja Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ám attól, hogy vezetőedző lett, nem felejtkezett el az U15-ös csapatáról sem. "A héten elmegyek hozzájuk, kiosztom a bizonyítványt, és le fogok ülni mind a 16 gyerekkel sorban, nem fogom fennhordani az orrom csak azért, mert a nagycsapathoz kerültem."

Segítik az ösztönei

Úgy érzi, a karrierje során többször is az ösztöneire hallgatott már a nagy döntések előtt, és azok nem hagyták cserben. "Talán azért vagyok ilyen, mert sváb és székely szülők keveréke vagyok, három fiam van, a legkisebb ugyanolyan, mint én. Nekem szerencsém is van, mert soha nem adtam fel. Amikor másfél év után kikerültem a Herthából, megegyeztem az akkor élvonalbeli Ulmmal, hogy hozzájuk igazolok, de az apám eljött Berlinbe, és azt mondta, hogy itt maradsz, mert eljön majd a te időd. De amikor jött a Bayern megkeresése, nem szólt semmit, azt mondta, döntsek én. Megnéztem, mi szól a váltás mellett és mi szól ellene, végül úgy döntöttem, maradok. Az apám erre mondta is a minap, hogy most láthatjuk, milyen jó döntést hoztam akkor. Van egy ilyen ösztön bennem, ami visz előre, és általában nem szokott rossz tanácsot adni."

A feröeriek elleni meccs előtt és után Dárdai azt mondta, ha megnyerjük azt a találkozót, akkor ő garantálja a finnek elleni győzelmet. "Ezt azért mondtam, mert éreztem, hogy csak a hatalmas balszerencse vagy a játékvezetés akadályozhatta volna meg a csapatot a sikerben. Valami visz előre, de ezt nem tudom ajánlani senkinek, mert nem tudok senkinek a bőrébe belebújni, hogy ő is tudná-e ezt alkalmazni."

Megpróbál példakép lenni Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Dárdai tisztában van vele, hogy Berlinben mennyire nagyra tartják, de a mostani sikerei ellenére is a földön marad. "Megpróbálok példakép lenni, de a jövő titka, hogy az leszek-e. Teszem a dolgom, és ha a kitűzött célokat elérjük, akkor leszek igazi példakép. Én szívesen segítek, próbálok az edzőképzésben is aktív lenni. Meglátjuk, mit hoz a sors, most sem ünneplek nagyokat, de ha lenn leszek, akkor sem fogok elkeseredni, mert tudom, hogy a családom akkor is mellettem fog állni. A feleségem akkor is szeretni fog, most a kinevezésem után meg is kérdezte, hogy most akkor már szóba sem állsz velem?" – mosolygott a szakember.

Nemet mondott a Pintér-féle összetartásra

Március 29-én a csoportutolsó, 2004-ben még Eb-aranyérmes görögöket fogadjuk Budapesten, úgy, hogy az ellenfélnek jelenleg még szövetségi kapitánya sincsen. "Nem lesz könnyű meccs a görögök elleni, mivel nem tudjuk még, hogy milyen játékrendszerben futballozó csapatuk lesz. Éppen ezért az egyéneket fogjuk elemezni, és ha rossz napunk van, akkor belenyúlunk a meccsbe. Ahogy kijön a bő keretük, a videósok rögtön vágnak, az elemzők egyéneket elemeznek. Fontos, hogy nagy meglepetés ne érje a csapatunkat."

Korábban szó volt arról, hogy a Pintér Attila által bevezetett összetartásokhoz hasonlóan Dárdai Pál is egybegyűjti a válogatott bevethető tagjait, ám a kapitány szerint ez nem jó ötlet, ha a végső keretből alig lehet valakit számításba venni. "Minek menjek el a hasamat süttetni, jókat enni az MLSZ pénzén külföldre, ha csak nyolc játékos lesz a keret tagja? Ezzel a játékosokat is becsapom. Inkább márciusban együtt leszünk majd három napot, közben pedig figyelem a játékosokat" – fogalmazott Dárdai Pál.