Van Gaal Unitedje még Moyes-énál is rosszabb

498498993 Manchester United’s Dutch manager Louis van Gaal (R) and Welsh assistant manager Ryan Giggs attend the English Premier League football match between Sunderland and Manchester United at The Stadium of Light in Sunderland, north-east England on Au
Manchester United’s Dutch manager Louis van Gaal (R) and Welsh assistant manager Ryan Giggs attend the English Premier League football match between Sunderland and Manchester United at The Stadium of Light in Sunderland, north-east England on August 24, 2014. AFP PHOTO / IAN MACNICOL RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
A Manchester United hétvégi, hazai veresége után a csapat 21 meccs után ugyanúgy 37 ponttal áll Louis van Gaal irányítása alatt, mint egy évvel ezelőtt, David Moyes-szal. Az elátkozott skót csapata ráadásul több játékelemben is lényegesen jobban teljesít, mint a nyáron alaposan megerősített Van Gaal-csapat. The chosen van? 

A Southampton ellen elbukott hazai bajnoki után kijelenthető, hogy bár a United lényegesen jobban áll a tabellán, mint egy évvel ezelőtt, a csapat nem sokkal lett jobb a rá költött temérdek pénztől. Tavaly ugyanis remek idénye volt a Liverpoolnak, és jól ment az Arsenal is, így inkább ennek tudható be, hogy a United a legutóbbi idényben ugyanennyi ponttal rosszabbul állt a tabellán, mint idén.

Az adatok böngészése közben érdemes észben tartani, hogy Louis van Gaal nem kevesebb, mint 193,6 millió eurót költött el a nyáron a csapat megerősítésére.

Lássuk akkor a számokat

A Telegraph adatai szerint a United hiába igazolta le Radamel Falcaót és Angel Di Mariát, a támadójátéka semmivel nem lett hatékonyabb, mint David Moyes alatt. Ahogy az alábbi infógrafikából is látszik, a United eggyel kevesebb gólt lőtt idén, mint tavaly.

Furcsa páros Forrás: Origo

Talán még ennél is meglepőbb, hogy a támadójáték kérlelhetetlen hívének tartott Van Gaal csapata kevesebbszer is próbálkozik, és - bár ez nem szerepel a grafikán - rosszabb arányban is találja el. A tavalyi 47,2 százalék 46,2-re esett vissza.

A passzstatisztikák is meglepő végeredményt hoztak: bár Van Gaal Unitedje durván 1100 passzal többel próbálkozott, ezeket jobbára a mezőnyben tudta le a csapat, a támadóharmadban viszont Moyes csapata passzolt többet.

Moyes Unitedje Unitedebb is volt

A Telegraph kiemeli, hogy Moyes-t rengeteget támadták, amiért direkt futballjával "elárulja a Unitednél hagyományosnak vélt sokpasszos játékot". Ezzel szemben az igazság az, hogy a United Van Gaal alatt többször próbálkozik hosszú passzokkal: a hollandnál a passzok 12,9 százaléka, míg a skótnál 11,3 százaléka volt hosszú.

Ez eddig nem diadalmenet Forrás: AFP/Ian Macnicol

Komoly különbség van Moyes javára a beadások számában is (554-496), a csapat több sikeres szerelést mutat be a skót szakember alatt, viszont kevesebb szabálytalanságot követ el. A számok alapján tehát kijelenthető: ha jobban is áll a United Van Gaal alatt, a csapat játéka nem lett jobb a rá költött elképesztő mennyiségű pénztől.