Muhamed Besic senkinek nem adja a válogatott mezét, Messinek sem

Vágólapra másolva!
Az Everton bosnyák középpályása, Muhamed Besic a Messi elleni vb-meccsről, a hamburgi kínszenvedéseiről és a Goodison Park nagy lehetőségeiről beszélt.

Az Everton játékosa, Muhamed Besic a brazíliai világbajnokságon Lionel Messi ellen is pályára lépett a bosnyák válogatott tagjaként, de meg sem fordult a fejében, hogy mezt cseréljen az argentin sztárral.

A szívem Boszniáé

"Mindig megtartom a mezem, amikor a válogatottban lépek pályára, és ezen a szokásomon Messi kedvéért sem változtattam. Bosznia rengeteget jelent a számomra" - mondta a Guardiannek adott nyilatkozatában a középpályás, aki azt is elárulta, pontosan emiatt nem lett német válogatott, holott Berlinben született.

"Még az U19-es német válogatottól érkezett megkeresés, de sosem gondolkodtam el komolyan, hogy Németország színeiben futballozzak. A karrieremnek talán jót tett volna, ha akkor másképp döntök, de a szívem Boszniáé" - mondta.

Muhamed Besic (b) és Lionel Messi nagyott küzdött egymással a Maracanában Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Shaun Botterill - Fifa

Hiányzik egy kis izom

A bosnyák középpályás a hétvégén összecsaphatna válogatottbeli csapattársával, Edin Dzekóval is (szombat, 18.30 Manchester City-Everton), ám várhatóan nem lesz ott a kezdőcsapatban. Ennek ellenére egyelőre türelmes.

"Egy, a Premier League-nél gyengébb bajnokságból érkeztem Angliába, itt pedig olyan csapattársaim vannak, akik 200 PL-meccs is pályára léptek már. Ennek ellenére, úgy érzem, egyre jobb vagyok, lassan megszokom a játék sebességét, a környezetet. Ebben az is segít, hogy sokat járok kondizni, hiszen elég vékony játékosnak számítok a többiekhez képest. Jó lenne Edin ellen játszani, sokat segített nekem abban, hogy meghozzam a döntést, hogy az Evertonhoz csatlakozzak, és arra is felkészített, hogy eleinte valószínűleg csak kevés lehetőséget kapok majd. De nem baj, türelmes vagyok, próbálok minél többet tanulni" - értékelte a helyzetét Besic.

Nem volt bunyó Hamburgban

A középpályás ugyanakkor nem volt mindig ilyen türelmes, a német lapok szerint a HSV játékosaként kis híján összeverekedett edzőjével, az őt mellőző Torsten Finkkel.

"Ez nem egészen így történt, nem ragadta meg a torkom, és nem kaptunk össze az öltözőben. Tény, hogy nem voltam boldog a kispadon, és ennek hangot is adtam, de kulturáltan meg tudtuk beszélni a helyzetet. Ennyi az egész" - cáfolta a korábbi vádakat, majd a magyarországi pályafutásáról is mesélt.

"Néha vissza kell lépned egy kicsit, hogy felállhass. Akkor is biztos voltam a képességeimben, mikor a Ferencvároshoz kerültem, és sokat köszönhetek a klubnak, amelyben hétről hétre játéklehetőséget kaptam. Innen lettem vb-kerettag is, vagyis az élet engem igazolt, mikor elhagytam Hamburgot".

Meg kell találni az igazi posztját

A világbajnokság aztán elhozta számára a lehetőséget, amire mindig is várt.

Az Everton menedzsere, Roberto Martínez még a HSV játékosaként figyelt fel Besicre, de igazán tüzetesen csak a vb alatt figyelte a játékát.

"Messit fogta az argentinok elleni meccs első félidejében, és nagyszerű munkát végzett. Fiatal játékosról beszélünk, még csak 22 éves, nagy jövő állhat előtte. Sokoldalú futballista, de ez egyben kissé a hátránya is: a különböző bajnokságokban mindig más és más poszton szerepelt, így több helyen is megállja a helyt, de meg kell találnia az igazi posztját. Ez az ő nagy kihívása" - mondta játékosáról az angol lapnak Besic edzője.