Vágólapra másolva!
A spanyol futballszövetség szétcsap a legkeményebb drukkerek között, a stadionok környékéről is kiszorítaná őket a hétvégi tragédia után. De ettől még találhatnak alkalmat a verekedésre, a spanyol sajtóban egyikük el is mondta, hogyan állnak az ultrák ehhez a kérdéshez.

Megrengették a spanyol futballt a vasárnap történtek: az ebédidőben, 12 órakor kezdődő Atlético-Deportivo bajnoki előtt a két csapat ultrái összecsaptak, a harcokban 11 ember sérült meg, 20 szurkolót vettek őrizetbe.

Ez önmagában nem lenne szenzáció, a magyar futball elé folyton példaként állított nyugat-európai bajnokságokban máskor is előfordult már ilyen, a verekedésben azonban most meghalt egy Depor-szurkoló. A Jimmyként ismert Francisco Javier Romero Taboadát előbb összeverték, majd a Manzanares folyóba dobták. A 43 éves férfi kihűlt, és szívinfarktust kapott, a boncolás azonban kimutatta, hogy a halálát az okozta, hogy egy vascsővel fejbe verték.

A vasárnapi verekedésben a madridiaktól hat, a La Corunaiak közül tizenkét embert vettek őrizetbe, de lekapcsoltak két Rayo Vallecano-ultrát is, valamint a másodosztályú Alcorcón egyik harcias szurkolóját. Az elkobzott tárgyak listáján két kés, két rakéta, egy fáklya, tíz vascső, valamint egy husáng szerepelt.

Itt ölték meg Jimmyt. Nem felejtünk, nem bocsájtunk meg - áll a felirat vasárnap óta a gyilkosság helyszínén Forrás: AFP

Az elmúlt 32 évben 11 ember halt meg a spanyol meccsek előtt, után vagy közben kitört balhék során, és Jimmy halála, úgy tűnik, betette a kaput a hatóságoknál. A klubok nagy többségénél eddig is csak megtűrték az ultrákat - sőt a Barcánál, például, Joan Laporta elnök 2003-ban kitiltotta a Boixos Nois nevű csoportot -, most pedig elérkezettnek látják az időt, hogy végleg kisöpörjék őket a stadionokból.

Ki kell takarítani az ultrákat a futballból

A klubok támogatóra leltek Miguel Cardenal, a Nemzeti Sporttanács elnöke, valamint Francisco Martínez nemzetbiztonsági államtitkár személyében, mindketten drasztikus lépéseket sürgetnek. "Elszántak vagyunk, most kell cselekedni, először is kitűzni egy határidőt az ultrák kitakarítására a stadionokból. Listát kell készítenünk a csoportokról, és eltüntetni őket a futball környékéről" - keménykedett Cardenal. Martínez fogadkozott, hogy a halálesetért felelős személyeket a lehető leggyorsabban bíróság elé állítják.

Vicente del Bosque szövetségi kapitány értelmetlennek nevezte az ultrák háborúját, és azt nyilatkozta, a radikális szurkolók a meccseket csak felhasználják arra, hogy feltűnést keltsenek, és médiafigyelmet kapjanak. Az Atlético edzője, Diego Simeone azt mondta, reméli, hogy többé senkinek sem esik bántódása, arról viszont nem beszélt, hogy a kitiltás jó megoldás lenne-e.

Az Atlético elveszíti szurkolótábora leghangosabb részét Forrás: AFP

Az Atlético már lépett, a Depor készül rá

A spanyol címvédő vezetősége mindenesetre lépett, kitiltotta a Vicente Calderon Stadionból a vasárnapi verekedésben részt vevő ultracsoport, a Frente Atlético tagjait. A csoport 32 éve alakult, 4000 tagja van, és nem állnak messze tőlük a szélsőjobboldali nézetek. Általában félelmetes támogatást nyújtanak a lelátóról a csapatnak, de ez a szempont a klubvezetők számára most másodlagos.

Közben a Deportivo a szerdai kupameccsén lezárta azt a két szektort, ahol hagyományosan az ottani ultrák, a Riazor Blues tagjai buzdítják a csapatot. "Még nincs birtokunkban az a dokumentum, amely a balhéban részt vevők nevét tartalmazza, de megígérhetem, hogy eltávolítjuk őket a klub környékéről. 48 órán belül meghozzuk a döntésünket a Riazor Bluesról" - jelentette ki Tino Fernandez, a Depor elnöke.

Adatbázis készül az ultrákról

Javier Tebas, a spanyol szövetség első embere azt mondta, két éven belül meg akar szabadulni az ultráktól. "A szövetség hamarosan új szabályt alkot majd, amely arról rendelkezik, hogy a stadionoknak azt a részét lezárják, ahol az ultrák szoktak tartózkodni" - mondta Tebas. Adatbázist terveznek készíteni a csoportokról, és azok a klubok, amelyek támogatják ezeket, komoly szankcióra számíthatnának.

Sőt a szövetség nem elégedne meg azzal, hogy az egyes klubok száműzzék a stadionjukból a saját nemkívánatos drukkereiket, a végső cél az lenne, hogy a balhés figurákat az idegenbeli meccsekről is kiszorítsák. Felvetődött, hogy a rendező klubok csak a szövetség jóváhagyásával oszthassák ki a vendégszurkolóknak szóló jegyeket, ami alkalmat adna arra, hogy a potenciális bajkeverőket kívül tartsák.

A Depor kemény magjának sorsát is megpecsételheti a vasárnapi balhé Forrás: AFP

Az egyik spanyol oldal ugyanakkor megszólaltatta a Frente Atlético egyik tagját, aki azt mondta, a vasárnapi verekedést előre lebeszélték, és ilyen balhék a jövőben is lehetnek, függetlenül attól, hogy ki juthat be a stadionba, hiszen az utcán így is megtalálhatják egymást. Vagyis félő, hogy az erőszak megfékezésére önmagában még nem garancia, ha az ultrák nem mehetnek be a stadionba. Ahogy Gorcsev Iván mondta Rejtő Jenő regényében: nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani.

Ami viszont feltehetően változni fog, az a meccseket körülvevő légkör. A jelek szerint mégis azonban egyértelmű a törekvés: ha ez az ára, akkor legyen halkabb a szurkolás, cserébe viszont olyanok járjanak a meccsre, akik miatt nem kell szégyenkezni.

Ezt nem lehet csak úgy leállítani

"Ez nem óvoda, én is tudom, hogy nem tetszem nekik, és ők is tisztában vannak vele, hogy nem tetszenek nekem. De a focit hagyják békén, a futballnak ehhez semmi köze, ez tisztán ideológia, és ezt nem lehet csak úgy leállítani. Ezeket az embereket nem akarom itt látni, az én városomban. Ha hozzájuk megyek, benne van a pakliban, hogy sohasem térek vissza. A mottó az, hogy nincs felejtés, nincs bocsánat. Azt gondoltuk, hogy biztos lesz náluk bicska, mert ezek gyávák, szokott náluk lenni kés. Ezért úgy döntöttünk, viszünk pár botot, bár arról volt szó, hogy puszta kézzel harcolunk. Megsuhintottam egyet, egy másikat megütöttem a bottal, de én senkit nem késeltem meg. Sajnálom, hogy így történt, de nem vagyunk állatok, nem cél elvenni más életét" - magyarázta a fent idézett, a nevét természetesen nem vállaló ultra.