Gera döntött a finnek ellen, de mi lesz Dárdaival?

Gera Zoltán; Dzsudzsák Balázs Budapest, 2014. november 14.
Gera Zoltán (k) örül góljának csapattársa, Dzsudzsák Balázs (j) mellett a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában vívott Magyarország - Finnország találkozón a fővárosi Groupama A
Budapest, 2014. november 14. Gera Zoltán (k) örül góljának csapattársa, Dzsudzsák Balázs (j) mellett a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában vívott Magyarország - Finnország találkozón a fővárosi Groupama Arénában 2014. november 14-én. A mögöttük Nemanja Nikolic. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azt kérte a szurkolóktól, hogy a 80. percig legyenek türelmesek, akárhogy is játszik a magyar csapat a finnek elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A 79. percben jött a lelátóról a "Harcoljatok!", öt perccel később pedig Gera Zoltán a hosszúba csúsztatta Lovrencsics Gergő beadását. A magyar válogatott 1-0-ra nyert, így hét ponttal a harmadik helyen áll a csoportban. De mi lesz Dárdaival?

Eb-selejtező, F csoport, 4. forduló:
Magyarország - Finnország 1-0 (0-0)- élő közvetítés
Groupama Aréna, Budapest, 19 500 néző
v: Clement Turpin (francia)
Magyarország: Király - Fiola, Juhász (Forró 56.), Lang, Kádár - Simon K. (Lovrencsics 77.), Elek, Tőzsér, Dzsudzsák - Gera - Szalai (Nikolics 63.)
Finnország: Hradecky - Hurme, J. Toivio, Moisander, Uronen - Halsti (Markkanen 85.), Sparv, Hetemaj - Hamalainen (Riski 83.), Pukki (Pohjanpalo 65.), Eremenko
gól: Gera (84.)
sárga lap: Tőzsér (35.), Dzsudzsák (75.), ill. Hurme (54.)

"Minden jegy elkelt, így 19.500 néző előtt játsszák ma este a magyar-finn Eb-selejtezőt” – jött néhány órával a mérkőzés előtt az sms-hírszolgálat üzenete.

Utoljára Várhidi volt ilyen hiteles

„Látod, ennyi elég. Ikszelünk egyet a románokkal, aztán egy rettenetes játékkal legyőzzük a feröerieket, és máris megtelik a stadion. Tipikus magyar mentalitás, hülye magyarok vagyunk” – mondta ezt már a stadion előtt egy órával a találkozó előtt Zsolt, egy magyar szurkoló az Origo tudósítójának. „Amúgy ikszesnek érzem a meccset. Dárdai nagyon hiteles, szerintem utoljára akkor volt ilyen szövetségi kapitányunk, amikor Várhidi ült a padon, de neki nem adtak elég időt. Remélem, hogy Palival türelmesebbek lesznek.”

A meccs előtt együtt fotózkodtak a finnek és a magyarok Fotó: Polyák Attila - Origo

Jövőre meg a görögök jól pofán vernek

Egy másik szurkoló, Pisti azt mondta kérdésünkre, hogy szerinte teljesen mindegy, hogy ki a szövetségi kapitány. „Dárdai sem tud ebből várat építeni. Már ha érted, mire gondolok. Ettől függetlenül ma nyerünk, aztán megint elkezdünk bizakodni, jövőre meg a görögök jól pofán vernek bennünket. De azért hajrá magyarok!” Amikor azt kérdeztük tőle, hogy eleget tesz-e Dárdai kérésnek, aki arra kérte a szurkolókat a héten, hogy a nyolcavanadik percig ne fütyüljék ki a csapatot, akárhogy is játszik, Pisti így felelt: "Ha azon múlik, hogy harminc perccel később anyázok, akkor megteszem."

Mindegy, mi itt leszünk

A kultikus Fradi-söröző, a Szöglet presszó mellett egy szurkolói csoport messze nem a finnekkel foglalkozott. „Én egy nyelvvizsgás mérnök vagyok, de ha válogatott meccs van, akkor ilyenkor kivetkőzöm magamból. Ha valaki magyar, akkor nem mondhat olyat, hogy kikapunk. A románok elleni bukaresti meccsen jól játszottunk, arra lehet építeni. Ha ma mégis kikapunk? Mindegy, itt leszünk a következő meccsen is.”

Valamikor még nézhető volt a magyar foci

Egy finn drukker, Nirkko azt mondta, hogy szerinte 2-0-ra nyernek a finnek. „Emlékszem Dzsudzsák góljára, tudom, hogy a hajrá nem nekünk kedvez a magyarok ellen, de most megfordul a kocka. Egyébként Magyarországon dolgoztam évekig, nagyon jól ismerem a magyar focit, ami messze nem olyan már, mint régen volt. Tíz-tizenöt éve még nézhető volt a magyar foci.”

Rengeteg finn szurkoló érkezett a meccsre Fotó: Polyák Attila - Origo

Hasonlóan vélekedett a Fradi-pálya melletti parkoló őre is. „Felesleges bemenni a meccsre, úgyis kikapunk. A magyar focira nem érdemes költeni, inkább azt a pénzt az úszásra kellene fordítani.”

Hét NB I-es a kezdőben

Úgy látszik, az előző két magyar kapitány után Dárdai Pál is nehezen talál olyan légiósokat, akiket nyugodt szívvel a csapatba tudna tenni. A finnek ellen csak négy külföldön szereplő - Király, Dzsudzsák, Tőzsér, Szalai - került be a kezdőbe, igaz, Juhász és Gera nemrég még légiós volt. A Fiola, Lang védőpáros bevetése némileg meglepetésként hatott, Simon Krisztiánnál viszont megvan a kapitánytól elvárt tapasztalat, hiszen már játszott a Feyenoordban.

Nem tudni, az influenza által megtizedelt finnek milyen állapotban voltak pénteken, a vendégek kapitánya, Mixu Paatelainen mindenesetre betartotta ígéretét, és a minap még lázas, a legjobb finnek tartott Roman Eremenkót betette a kezdőcsapatba - csakúgy, mint a két évig jegelt kapust, Lukas Hradeckyt.

A finnek is hangosak voltak

A magyarok bátran kezdték a meccset, de Dzsudzsák szép labdaszerzése után Szalai első megmozdulása nem sikerült jól, így nem lett hazai helyzet . Dárdai a meccs előtt azt mondta, nagyon számít a szurkolókra, akik meg is fogadták a kérést, és az első perctől kezdve hangosan, sportszerűen biztatták a magyarokat. Meglepő volt azonban, hogy a közel 1200 fős finn tábor mennyire hangos tud lenni, az égszínkék sarokból végig hallani lehetett a suomizást.

Dzsudzsák agilisan játszott Fotó: Polyák Attila - Origo

Hajtós finnek, óvatos magyarok

A finnek abszolút nem feltartott kézzel mentek ki a gyepre, pár percen belül két szögletet is elvégezhettek, igaz, semmi nem lett belőlük. De abból a két finn bedobásból sem, amelyet szabálytalanul végeztek el. A 9. percben aztán Dzsudzsák máris felugrasztotta a magyarokat, jobbal veszélyesen lőtt el a finn kapu előtt, de sajnos nem volt érkező.

Aktív Dzsudzsák, pontatlan Szalai

Az első fél órában nem sokat mutattak a finnek, a magyarokon pedig látni lehetett azt, amit Dárdai kért: nem akartak belemenni az adok-kapokba, éppen ezért felettébb óvatosan futballoztak. A legaktívabb magyar egyértelműen Dzsudzsák volt, a balszélről többször is jól adott középre, Szalai viszont lefelé lógott ki, nem jöttek be a passzai, fejelésnél sok esetben fel sem ugrott.

Szalai nem nagyon nyert párharcot Fotó: Polyák Attila - Origo

Pozitív csalódás volt az NB I-es jobbszárny, Fiola jól állta a sarat a védelemben, és Simon is bátor, kezdeményező volt elöl, és nagyrészt a cselei is bejöttek, legalábbis az első fél órában.

Jöttek a finn bombák

A finnek kontrákra építettek, és ezzel együtt jár, hogy bátran lehet lőni távolról, Paatelainen legalábbis biztosan erre kérte őket. A 33. percben Pukki 20 méterről, fordulásból épphogy mellé bombázott, négy percre rá Jeremenko lőtt szintén alig mellé 22-ről. Hurme egy szöglet után ismét csak távolról vette célba Király kapuját, és alig tévesztett célt. Ez azért sok, de ezzel még nem volt vége, Uronen a jobbösszekötő helyéről, 13 méterről tüzelt, Király tolta kapufára a labdát.

A szünetben örülhettünk a 0-0-nak, és ezt a türelemre felkért szurkolók is érezték, ezért enyhe füttyszó mellett vonultak szünetre Geráék. A szervezők AC/DC-vel, majd egy "Hajrá, magyarok!" refrénű, kissé bizarr dallal próbálták felpörgetni a válogatottat.


A második félidőben azért lassan már várhattunk volna egy kis javulást, de ez nem következett be, a finn védelem jól zárt, a magyarok nem tudtak mit kitalálni. Úgy tűnt, a finnek ráülnek az eredményre, a 0-0 nekik azért nem lenne rossz eredmény idegenben. Az 55. percben aztán villant Gera, de a bombáját Hradecky kivédte – ekkor még.

Jöttek a cserék

A védelemben kénytelen volt változtatni Dárdai, Juhásznak ugyanis eltört a bordája az első félidőben, az Anderlecht-védő így is kibírta az 56. percig, a helyére jött az újpest Forró. A magyar kapitány Nikoliccsal is próbált frissíteni, az NB I gólkirályjelöltje az enervált Szalait váltotta.

A következő izgalmas pillanat a 67. percben jött el, amikor a "Figyelem, figyelem, ez egy tűzjelzés, kérem, hagyják el a stadiont" mondatot hallhatták a nézők, a riasztás vaklárma volt. Úgy látszik, a szurkolók ekkor még bíztak Dzsudzsákékban, mert a riasztáson túl nem túl szép játék és a nem a legkedvezőbb eredmény sem állította fel őket a helyükről.

Lassan éledezni kezdtek a felek

Igazuk volt, mert a 67. percben például jó volt látni, amint Dzsudzsák a saját szabadrúgása kipattanóját majdnem bevágta 21-ről, aztán előbbi beadása után Simonnak is volt egy jó kapáslövése.
Éledeztek a finnek is, a 72. percben Halsti remek szólója után Hurme egy magyar védőbe lőtt.
Dárdai Pál arra kérte a szurkolókat a meccs előtt, hogy 80 percig ne fújjanak ébresztőt, de a lelátó nem bírt magával, a 79. percben felharsant a "Harcoljatok!"

Úgy látszik, a biztatásnak meglett az eredménye, minthogy a duplán hazai pályán szereplő Gera Zoltán a csereként beállt Lovrencsics balról érkező beadását a hosszúba csúsztatta.

Gera a legjobbkor villant Forrás: MTI/Illyés Tibor

Három meccs, hét pont

A gól után Dárdai egyből mutogatott a csapatnak valamit, és igaza volt, hat perc alatt még egy ötöst is lehet kapni rossz esetben. De ez nem történt meg, pedig öt percet hosszabbított a francia játékvezető, a finnek csak egy oldalhálóig jutottak, a magyar füttykoncert pedig eléggé zavaró lehetett a vendégek számára.

Így elkönyvelhetjük, hogy Dárdai Pál tökéletesen megoldotta a rá bízott feladatot, hiszen a románok elleni remek döntetlen után a görögöket pénteken idegenben legyőző Feröer-szigetek és Finnország ellen is begyűjtötte a három pontot a válogatottal.

A lefújás után a szpíker egyesével felsorolta a magyar játékosokat, a szurkolók óriási tapssal köszöntötték a focistákat, a legnagyobb éljenzést a gólszerző Gera Zoltán kapta. De vajon mit mond a kapitány felesége, marad-e Dárdai végleg, vagy visszamegy Berlinbe?

Mi lesz Dárdaival? Forrás: MTI/Illyés Tibor

A csapat ugrált, a szurkolók ünnepeltek. Jó hangulatú kis meccs volt, amellyel ráadásul jó helyzetbe került a válogatott, hiszen Románia hazai pályán 2-0-ra verte Észak-Írországot, Feröer-szigetek pedig hatalmas meglepetésre 1-0-ra nyert Görögországban.

A csoport állása:
1. Románia 10 pont
2. Észak-Írország 9
3. Magyarország 7
4. Finnország 4
5. Feröer-szigetek 3
6. Görögország 1