Vágólapra másolva!
Nyilatkozatháború van kibontakozóban a FIFA és az angol futballszövetség között. Utóbbi elnöke viccnek nevezte a FIFA-t állítólagosan tisztázó, az angolokat viszont elmarasztaló jelentést, sőt azt mondta, a világszövetség már rég nem becsületes szervezet.

"Ez valami vicc, az egész eljárás" - mondta Greg Dyke, az angol labdarúgó-szövetség (FA) elnöke a BBC-nek arról, hogy a FIFA csütörtökön közölte, a katari vb-vel kapcsolatos korrupciós vádak vizsgálatáról szóló jelentés tisztázza a világszövetséget a korrupció gyanúja alól.

A jelentés szerzője, Michael Garcia jelezte, szerinte az általa összeállított dokumentumból nem egészen ilyen következtetések vonhatók le. Garcia ezért a FIFA fellebbviteli bizottságához fordul.

Dyke azonban nemcsak ez alapján mondhatta, hogy "nem tudja komolyan venni" a jelentést, és hogy a FIFA már évek óta nem becsületesen működő szervezet. A FIFA csütörtöki nyilatkozatában ugyanis bírálta az angol és az ausztrál szövetséget, amiért kandidálásukkal állítólagosan vétettek az etikai szabályzat ellen.

Eszerint az FA a CONCACAF-zóna korábbi elnöke, a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner támogatását egy trinidadi korosztályos válogatott angliai edzőtáboroztatásának, valamint a karibi futballszövetség egy gálavacsorájának szponzorálásával próbálta megnyerni. A már többször visszaélésekkel és korrupcióval vádolt Jack Warnerről legyen elég annyi, hogy amikor a 2002-es világbajnokság meccseinek jegyértékesítéséből családi vállalkozásán keresztül hasznot húzott, a FIFA egymillió dolláros büntetést szabott ki rá (de ebből 250 ezret fizetett ki). Dyke szerint azonban az FA-nek "nincs rejtegetnivalója".

Csütörtökön szigetországi politikusok is kritizálták a FIFA-t. Damien Collins parlamenti képviselő azt mondta, a FIFA "igyekszik elhitetni az emberekkel, hogy mindenre kiterjedő és független nyomozást történt, miközben erről szó sincs". Clive Efford , a Munkáspárt árnyékkormányának tagja is a teljes dokumentum nyilvánosságra hozatalát követelte.