Vágólapra másolva!
Az amatőrök között, a tizedik ligában szerepel Németország első iszlám futballklubja. Az SV Muslime csapatát 2008-as megalapítása óta sok támadás érte, teljes nemzetbiztonsági átvilágításon esett át, a játékosok azonban nem ültek fel a provokációnak akkor sem, amikor a pályán terroristának csúfolták őket, ezért három fair play-díjat is kaptak. Most már csak a feljutást kellene valahogy kiharcolniuk.

Az SV Muslime együttesét 2008-ban alapították Hamburgban. Németország első muszlin csapatánál szigorú elvek és szabályok szerint élnek a játékosok. Aki szerződést köt a klubbal, egyben szándéknyilatkozatot is aláír, melyben kötelezi magát az előírásokhoz.

Vállalja, hogy nem iszik alkoholt, nem dohányzik, mellőzi a káromkodást, nem zuhanyozik meztelenül, és háromnegyed hosszúságú nadrágban (köldöktől térdig tartó viseletben) lép pályára. Emellett kötelezően részt vesz a mérkőzés előtti közös imádkozáson a pályán vagy a hamburgi mecsetben.

Az SV Muslime csapata Forrás: Svmuslime.de

Teljes átvilágítás kellett

A klub komoly dilemma elé állította a Hamburgi és a Német Labdarúgó Szövetséget. A Zeit.de riportja szerint Hamburgban előbb bólintottak rá arra, hogy megalakuljon az euritmiát (egyfajta mozgásművészetet) kedvelők baráti társasága vagy a tengerimalac-tenyésztők hobbiklubja, mint az SV Muslime.

Miután a tagok 70 százaléka német állampolgár volt, papíron nem okozhatott akadályt az klubalapítás. De egy muszlimok alkotta egyesület még az illetékes hivataloknál is felkeltette a figyelmet, a nemzetbiztonság ragaszkodott a teljes átvilágításhoz és megfigyeléshez. "Megvizsgáltuk a kérelmet, de minden gyanú megalapozatlannak bizonyult" - mondta hat éve a Hamburgi Labdarúgó Szövetség szóvivője, Carsten Byernetzki.

A komoly ellenkezés az első szezonban verbális támadásokkal is párosult, az ellenfelek és szurkolóik gyakran becsmérelték a játékosokat, táliboknak és terroristáknak csúfolták őket. A focisták azonban felülemelkedtek mindezen, nem ültek fel a provokációnak, és ezt a helyi szövetség az évek során háromszor is fair play-díjjal honorálta.

Már nem megfigyelt objektum

"Manapság a klub már nem számít megfigyelt objektumnak. De nem volt ezzel baj, a németek mindig is hajlamosak arra, hogy mindenben a világvégét keressék. Szerintem a szövetség egyszerűen attól tartott, hogy egy ilyen külföldi csapat - még ha a játékosok többsége német állampolgár is - provokációként hat, és állandóak lesznek a botrányok" - mondta Mahmut Sariz, a klub edzője.

A 29 éves sportember a kezdetektől segíti a csapatot. Facebook-profilja szerint a Korán a kedvenc könyve, szereti a Simpson család történeteit, egyik kedvenc sportolója a világbajnok futballista, Thomas Müller. Oldalának fejlécén a "Palesztina nem Izrael" felirat olvasható.

Nehéz jámbor muzulmánnak maradni

A klub sportlétesítménye nem hasonlítható a profikéhoz, a salakos Oskar-Kesslau-Sportplatz a város központjában, egy forgalmas vasúti pálya és egy szürreális, acélból és üvegből készült irodaépület között fekszik.

Az edzéseken nehéz gyakorolni a lapos passzos játékot, mert a göröngyös pályán össze-vissza pattog a labda. Az alacsony kandeláberek miatt a lámpák fénye zavaró az ívelésekkor, és előfordul, hogy valaki késik az edzésről, ha kicsit hosszabbra nyújtja az öltözőbeli imát.

"A csapatunk nem akar egy keresztény államban az iszlám nagykövete lenni. Egyszerűen csak egy alternatívát kínálunk" - mondta Sariz. "Az amatőrfutballban nehéz jámbor muzulmánnak maradni. De nálunk alapszabály, hogy a sértések és a durva szabálytalanságok nem valók a futballpályára. Persze az érzelmek működnek, de akkor is tisztelettudónak kell lennünk. Néha én is átkozódom a pálya szélén, de néhány perccel később már sajnálom, és rájövök arra, hogy kár volt a nagy felhajtásért."

Az egyik legnagyobb internacionalista klub

A keretben az évek során németek, törökök, szíriaiak, marokkóiak, palesztinok, szaúdiak és jemeniek is megfordultak. Az öltözőben az iszlám két irányzata sem ütközik, a jelenlegi keretben csak szunniták találhatók, síita egy sem. "De így is mi vagyunk az egyik legnagyobb internacionalista klub Hamburgban" - véli az edző.

Két éve a Frankfurter Allgemaine Zeitung is írt a klubról, akkor Sariz úgy fogalmazott, ez egy hit által közösségé formált sportklub. "A 2008-as megalakulásunkkor mintegy harmincan jelentkeztek a csapatba, de csak a fele tudott focizni. Sokan még sohasem futballoztak nagy pályán, tizenegy a tizenegy ellen. De a legfontosabb dolog akkor is az volt, hogy mindannyian hithű muzulmánok voltak."

Hét forduló, tizenhat pont

A Norddeutscher Rundfunk tévécsatorna két éve forgatott a csapatról, de a riport címe (Die Koran-Kicker) megsértette a játékosokat. Azóta hiába érdeklődik a média, nem mindenkivel állnak szóba.

A csapat tavaly az ötödik helyen végzett a német tizedosztályban, idén a feljutást célozta meg. Az első fordulóban ugyan kikapott a HNT II-tól 3-1-re, legutóbb pedig 2-2-re végzett a Wilhelmsburg II ellen, az eddigi másik öt meccsét megnyerte, így 16 ponttal áll. Háromszor hat (FC Musa 6-0, Viktoria Harburg III 6-4, Süderelbe III 6-1), egyszer pedig öt gólt szerzett (Bostelbeker SV II 5-1). A klubnak már van kosárlabdacsapata is, sőt nőknek (!) harcművészetet is oktatnak.