Dárdai nem az eszére hallgatott, amikor elvállalta

Dárdai Pál Budapest, 2014. szeptember 26.
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya beszél bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Magyar Labdarúgó Szövetség budapesti székházában 2014. szeptember 26-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2014. szeptember 26. Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya beszél bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Magyar Labdarúgó Szövetség budapesti székházában 2014. szeptember 26-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az MLSZ pénteken bemutatta a leváltott Pintér Attila helyére a múlt héten kinevezett ideiglenes szövetségi kapitányt. Dárdai Pál azt mondta, olyan játékosokat akar a válogatottban látni, akikben "van vér", és akik bizonyítottak külföldön. A bírálatokra visszaszólva azt mondta, igenis van tapasztalata, megvan a kellő tudása.

A magyar válogatott szöveségi kapitányának három meccsre kinevezett Dárdai Pál pénteken lendületesen kezdte első sajtótájékoztatóját. Egy prezentációban mutatta be, kik alkotják a stábját, és milyen kritériumoknak kell megfelelniük azoknak a játékosoknak, akik magyar válogatottat szeretnének lenni.

"Karaktereket keresek. Olyanokat, akikben van vér, akiknek ha belenézek a szemébe, látom, hogy képesek a csapattal együtt egy célért küzdeni" – mondta Dárdai, majd az Origo kérdésére azt válaszolta, a legjobb formában levő, leghatározottabb játékosokból fogja összeállítani a csapatát, és őket fogja rendszerbe illeszteni, nem a szisztémához keres játékosokat.

"Kellenek egy csapatba zsenik, aztán kellenek vezérek és csapatemberek is. Dzsudzsák Balázs egy zseni, vigyázni kell rá, és rájátszani az ő erősségeire. Gera Zoltán vezér, és vezér Szalai Ádám is, akinek véleményem szerint ott van a helye a csapatban. Ott lenne a helye Huszti Szabolcsnak is, de ő hozott egy döntést, amit el kell fogadnunk. Sokat várok viszont Steiber Zoltántól, aki az ő útján halad" - sorolta Dárdai Pál. A prezentációban az egész válogatott keret szerepelt, óriási meglepetések nincsenek benne, ahogy a szakmai stábban sem, még ha fel is tűnt néhány új arc.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A megbízott kapitány elmondta, elsősorban a légiósokban bízik, hiszen a nemzetközi szintű meccsekhez nemzetközi szintű tapasztalatokra van szükség. "Jó, ha kikerül egy játékos, szokja a közeget és a sebességet. Ha ez nincs meg, akkor elbizonytalanodik a fontos pillanatokban, ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak."

Megerősítette, egyelőre csak három meccsre tervez, nem akar a soron következő selejtezők utánra tekinteni. Az október 11-ei, romániai meccsről csak annyit mondott, ott már látszani fog, milyen válogatottat akar visszakapni a pályán. "Az erőnléti edzőmnek lesz majd dolga elég, mert lehet, hogy túlhajszolom majd a játékosokat edzésen" – tette hozzá nevetve.

Igenis van tapasztalatom

"Sokan tartanak attól, hogy nincs Pro licencem, nem dolgoztam felnőttekkel és tapasztalatlan vagyok. Hát nem vagyok tapasztalatlan, megvan a tudásom és a kellő tapasztalatom, már csak rendszerezni kell a fejemben ezeket, ezért el fogom végezni a Pro licences tanfolyamot" – tette hozzá saját szerepéről a kapitány.

"Nem az eszemre, az ösztöneimre hallgattam, amikor elvállaltam a feladatot. Én másképp gondolkodom, mások a szakmai elképzeléseim, más a habitusom, mint amit Magyarországont megszokhattak. A német automatizmusokban hiszek, mert ebből a közegből jöttem" – magyarázta.

Korábban sem beszélt mellé

Dárdai jó ideje markáns szereplője a magyar futballnak, sosem rejtette a véka alá a véleményét. az Origónak öt éve adott interjújában, például, az itthon évekig a legnagyobb tehetségként kezelt Németh Krisztiánt osztotta ki.

"Ha én lennék a szövetségi kapitány, az egyhetes összetartáson már két nap után hazazavartam volna. Lusta volt és öntelt, nem láttam, hogy mutatni szeretne valamit. Amikor Angliában kölcsönadták, azt mondtam, két meccs után már a kórházban lesz, és ha nem is a lábát rúgták le, hanem a fejét, de igazam lett" - mondta akkor Dárdai, akinek a szavait Németh zokon vette, de később egy pécsi teremtornán kibékültek.

Forrás: MTI/EPA-DPA/Rainer Jensen

Még Hertha-játékosként többször is azt nyilatkozta, hogy szeretne hazajönni és edzőként dolgozni Pécsett, 2009-ben viszont már azt mondta, "ha Magyarországon is minden így marad, és nem változik a szemlélet, akkor nincs hová hazamennem. Az, hogy hazamenjek, jókat egyem-igyam, jókat szórakozzak, nem elégít ki (...) Attól, hogy valaki egy órát eljár edzeni, nem lesz jó futballista, a labdát egész nap szeretni kell. Az a baj, hogy amit a magyar utánpótlásból kiképeznek, az egy selejt, egy nagy nulla".

A szavaiból az érződött, hogy Berlinben játszva, majd edzőként is sokat foglalkozott a magyar futballal, és szembesült az itthoni hibákkal. "A legjobb lenne a berlini Olimpiai stadiont kiemelni, és a szakmai stábbal, a játékosokkal, az utánpótlással, a szurkolókkal együtt letenni Pécs egyik szegletére. Akkor ellennék Pécsett" - fogalmazott Dárdai. Azt is mondta, ha itthon maradt volna, ő is beleszürkült volna a mezőnybe.

Itthon nem mindig tetszett, ahogy játszott

Összesen 61-szer szerepelt a válogatottban, és feltűnt neki, hogy mindig azt figyelték a szurkolók, a herthás játékához képest mit nyújt. "Védekező középpályás voltam a válogatottban, átlagosan több gólt szereztem itt, mint a klubcsapatomban, mégis mindig cseszegettek. Ha a lefutott métereket számolom, abban biztosan nem volt különbség, mégsem tetszett mindig, ahogyan játszom - nem tudom, mit vártak. Keserű ember a magyar, mindig a rossz oldalát nézi a dolognak."

Az itthoni viszonyokról sokszor nyilatkozott kritikusan. 2010-ben, amikor Gera Zoltán az Erwin Koemannal kirobbant konfliktusa miatt nem játszott a válogatottban, azt mondta, "ez a sunnyogás egyébként csak Magyarországon megy, mindenki vigyorog, ahelyett, hogy megmondaná a másik szemébe, mi a baja."

A kortársak támogatják

A Sport Plusznak már évekkel ezelőtt kifejtette, szívesen lenne egyszer szövetségi kapitány, mert nem fél a feladattól, és jó kihívásnak tartja. Megválasztását sokan pártolták, korábbi berlini csapattársa, Király Gábor szerint Dárdai habitusa jót tehet a csapatnak, a vele Pécsett együtt játszó Fehér Csaba pedig azt emelte ki, hogy "Pali nem ismer megalkuvást, nagy alázattal, szenvedélyesen dolgozik, erre van most szükség". Sallói István azt mondta róla, a magyar labdarúgás egyik leghitelesebb szereplőjének tartja.

"Véleményem szerint a labdarúgásunk alapvető érdeke, hogy Dárdai Bundesliga-edzőként érjen be, és német első osztályú csapatot irányíthasson. Reálisan nézve ilyen lehetősége jelenleg senki másnak nincs a magyar futballban, óriási dolog lenne, ha a személyén keresztül lenne egy utunk a Bundesligába. A mostani helyzetben nagy kockázatot vállalt azzal, hogy elfogadta a felkérést, ő ezen tulajdonképpen csak veszíthet" - jegyezte meg Sallói.

De van, aki nem

Nem volt azonban mindenki boldog, Bognár György például kijelentette, nem érti, hogy lehet egy olyan edző a kapitány, aki felnőttcsapatnál eddig nem dolgozott. Szerinte a szövetség ezzel a döntésével "szembeköpte a magyar edzőtársadalmat", hiszen az edzősködéshez Pro licences tanfolyamot kell elvégezni, és "több évtizedes edzői munkák vannak egy-egy ember háta mögött".