Végül simán ért célba a magyar Eb-pályázat

UEFA, Michel Platini, EB, Budapest, 2020
UEFA President Michel Platini holds up the card for Budapest who will host a round of 16 and group stage matches of the 2020 UEFA European championship in Geneva on September 19, 2014. European football's governing body is picking 13 countries who will host football matches for the tournament. For the 60th anniversary of the European Championship, first held in 1960, UEFA decided to organise the tournament across the whole continent. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az UEFA nyilvánosságra hozta a 2020-as Eb-helyszínekről szóló szavazás eredményét. A magyar pályázat az első három körben nem szerepelt jól - várható volt, hogy nem rendezhetünk negyeddöntőt például -, a negyedik körben viszont simán húzta be a rendezési jogot. 

A negyedik szavazási körben negyedikként rangsorolva került be Budapest a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezői közé. Ebben a körben már menő volt a magyar pályázat, az előzőkben azonban mindig az utolsó helyen végzett. Az első körben a két elődöntőnek és a döntőnek otthont adó helyszínt választották ki, mégpedig felkiáltással, mivel az erre a csomagra pályázó London és München közül utóbbi visszalépett.

A második fordulóban a három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt lebonyolító négy várost választották ki az UEFA végrehajtó bizottságának tagjai. A voksolásban hét érintett szerepelt, Budapest mellett, München, Baku, Szentpétervár, Róma, Brüsszel és Cardiff. Feltétel volt a legalább 60 ezer fő befogadására alkalmas stadion.

Plataini sorsol Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A vb-tagok a preferenciasorrendjüknek megfelelően 4, 3, 2, illetve 1 pontot adtak az általuk legjobbnak tartott első négynek. A pontokat összeadták, így alakult ki a sorrend, amelyben Budapest mindössze két ponttal az utolsó helyen végzett.

2. kör

München 38 pont
Baku 37
Szentpétervár 29
Róma 20
--------
Brüsszel 11
Cardiff 3
Budapest 2

A harmadik körben azokból az előzetesen meghatározott zónákból választottak rendezőket - három csoportmeccsre és egy nyolcaddöntőre -, amelyek addig még nem voltak érintettek. A hatból ez csak a 2. (Skandinávia) és a 4. (Közép-Kelet) zónára volt igaz, és mivel Minszk, Szófia, Szkopje és Jeruzsálem nem teljesítette a feltételeket, így ezekre egyáltalán nem lehetett szavazni egyik szakaszban sem.

Bukarest oktatott

A 2. zónában a két pályázó közül Koppenhága 13-2 arányban legyőzte Stockholmot, míg a magyar pályázatot is magába foglaló 3. zónában szintén két pályázó maradt, Bukarest 13-2 arányban győzte le Budapestet.

A negyedik menetben hat további helyszínt választottak ki három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntős összecsapás lebonyolítására. Ebben a körben magabiztosan szerepelt a magyar pályázat, 48 szavazatponttal simán húztuk be a rendezési jogot, hiszen már 22 szavazatpont is elég volt Glasgow-nak, hogy Eb-meccset rendezzen.

4. kör

Amszterdam 58 pont
Dublin 55
Bilbao 50
Budapest 48
Brüsszel 43
Glasgow 22
----------------
Cardiff 21
Stockholm 18