Vágólapra másolva!
Az Ukrán Labdarúgó Szövetség azzal a kéréssel fordult a nemzetközi és az európai szövetséghez hogy a futball szabályainak durva megsértéséért a lehető legkomolyabb szankciót szabja ki az orosz szövetségre.

A két ország közötti labdarúgással kapcsolatos nézeteltérés azért robbant ki, mert a Krím-félsziget Oroszország által történt márciusi elfoglalása óta az orosz szövetség engedélyt adott arra, hogy az eddig az ukrán élvonalban szerepelt három krími klub, a Szimferopol, a Szevasztopol és a Jalta az orosz harmadosztályban játsszon a továbbiakban.

A FIFA és az UEFA, valamint az ukrán és az orosz szövetség képviselői csütörtökön Nyonban tanácskoztak, az ukránok pedig röviddel ezután nyílt levélben fordultak a nemzetközi és az európai szervezethez.

"Oroszországnak nem volt joga ahhoz, hogy a krími ukrán futballklubokat a saját bajnokságában versenyeztesse, mivel a Krím-félsziget hivatalosan megszállt területként van nyilvántartva, Ukrajnától való elszakadása pedig nem világszerte elismert" - írta az ukrán szövetség.

A FIFA szabályai szerint a csapatok más országok szövetsége által szervezett ligákban való részvétele csak akkor lehetséges, ha ezzel kapcsolatban a felek megállapodnak egymással, az érintettek beleegyeznek a váltásba. Az ukránok azt állítják, nem járultak hozzá a krími klubok orosz bajnoki szerepléséhez, ezért az oroszok "durván megsértették" a szabályokat.

"A FIFA és az UEFA kezdeményezésére egy külön munkacsoport állt össze, amelynek az a feladata, hogy megoldást találjon az ügyre" - nyilatkozta az orosz szövetség honlapján Nyikolaj Tolsztih elnök.