Vágólapra másolva!
A magyar fociválogatott gyászosan kezdte az Eb-selejtezőket, miután hazai pályán 2-1-re kikapott a papíron sokkal gyengébb északír csapattól. Dzsudzsák Balázs csapatkapitány szerint a vereség után most bántani kell a csapatot, amiért nem tudta megnyerni a meccset 1-0-s vezetésről. Priskin Tamás a gólja ellenére nem boldog, Tőzsér Dániel szerint a kapott gólok gyerekesek voltak.

„Nagyon nehéz ilyenkor olyat mondani, hogy ne bántsak meg senkit, de ilyenkor bántani kell a csapatot” – nyilatkozta a vereség után az Origónak Dzsudzsák, aki adott egy gólpasszt, nagyon hajtott, de nem ez volt élete mérkőzése. „Aki egy Eb-selejtezőn, hazai pályán megszerzi a vezetést egy szervezetten védekező csapat ellen, annak az utolsó kilenc percben a kötelessége, hogy megnyerje a meccset. Ezért mondtam a hét elején, hogy milyen nagy lehetőség kapujában állunk, hiszen ebben a csoportban senki nem jobb a másiknál, és nüánszok döntenek. Lépéshátrányba kerültünk, sajnálom, hogy ennyi néző (20 672 – a szerk.) kilátogatott, és csalódást okoztunk” – tette hozzá a szélső.

Dzsudzsák a meccs előtt azt mondta, jogos elvárás, hogy a válogatott kijusson a megemelt létszámú, 2016-os franciaországi Eb-re. Az F csoport hattagú (vasárnap a finnek 3-1-re nyertek a Feröer-szigeteken, míg a románok Görögországban győztek 1-0-ra), ketten egyenesen Eb-résztvevők lesznek, a csoportharmadikok pedig pótselejtezőn vehetnek részt. „Azt nem ígértük, hogy öt-hat góllal fogunk nyerni, ez a csoport nem arról szól, hogy mindenki gyengébb és mi favoritok vagyunk. De mindenki azt mondta, hogy igenis van esélyünk a továbbjutásra. Lépéshátrányba kerültünk, és aki valamit is szeretne elérni, annak minimum hazai pályán hoznia kell az összes meccset” – fogalmazott Dzsudzsák.

Tényleg nem tudom, mi történt

„Az északír válogatott semmiben nem volt jobb nálunk, viszont százszázalékosan használta ki a helyzeteit. Kétszer jöttek be a tizenhatosunkon belülre, és két gólt rúgtak. Tényleg nem tudom, mi történt. Az is óriási tanulópénz, hogy az utolsó tíz percben emberhátrányban kellett játszanunk úgy, hogy nem volt kiállítás” – célzott Dzsudzsák arra, hogy Lipták Zoltánnak sérülés miatt le kellett jönnie, de már nem volt több cserelehetősége a válogatottnak.

Dzsudzsák sem érti, mi történt Fotó: Polyák Attila - Origo

A Románia elleni, bukaresti meccsre október 11-én kerül sor, így több mint egy hónapig nullapontosok lesznek Dzsudzsákék. „Sajnos, most egyik napról a másikra nem tudunk javítani. De ha a mostani meccs nehéz volt, akkor, mondanom sem kell, hogy a románok elleni, idegenbeli találkozó mennyire nehéz és fontos lesz. A célunk az, hogy semmiképp ne kapjunk ki, mert minden pontnak nagy jelentősége van. Ezzel persze nem azt mondom, hogy védekezni megyünk, a meccset szeretnénk megnyerni, de az még odébb van.”

Dzsudzsák elárulta, a csapat egész héten azt gyakorolta, hogy miként tud az ellenfél mögé kerülni. „Az északírek öt-hat-hét emberrel védekeznek középen besűrűsödve, a terv az volt, hogy a védelmüket megpróbáljuk beadással vagy átlövéssel áttörni. Próbálkoztunk is lövésekkel, de hol az ellenfél lábában, hol a sajátunkban akadt el a labda, én kétszer találtam el a saját csapattársamat. Aztán hál’ istennek összejött a gól egy pontrúgás után, és tényleg nem akarom bántani a csapatot, de így nem lehet elbukni egy meccset."

Szép helyszínen csúnya vereség Fotó: Polyák Attila - Origo

A csapatkapitány 1-0 után próbálta a közönséget és a csapatot is tüzelni, de ez fordítva sült el. „Elkéstünk, kihagytunk. Pedig azt mondom, ha beállunk védekezni, senki nem kéri rajtunk számon, hogy tízen védekezve nyerjük meg a meccset 1-0-ra. Most mondhatjuk, hogy millió dolgot kell gyakorolni, de mit? Azt, hogy lekésünk, eltolódjuk magunkat, vagy éppen késik egy emberünk, amikor tíz perc van hátra? Ezek olyan dolgok, amelyekre nem lehet felkészülni."

Priskin szájíze keserű

Priskin Tamás csereként beállva a 75. percben gólt szerzett, de csak hat percig örülhetett, hiszen előbb egyenlítettek, majd fordítottak az északírek. „Örülök, hogy sikerült gólt lőnöm, de nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk nyerni” – foglalta össze a lényeget a győri csatár. „Úgy érzem, hogy a gólomig kontrolláltuk a mérkőzést, nem tudom, mi történhetett utána - kikaptunk, így keserű szájízzel megyek haza.” Priskin elismerte, hogy nem balszerencse érte a válogatottat, hanem hibázott, hiszen „minden gól valamilyen hiba után esik”. Végezetül hozzátette, hogy szerinte egy megnyert mérkőzést veszített el a csapat.

Amikor még minden szép volt és jó - Priskin góljával vezet Magyarország Fotó: Polyák Attila - Origo

A némi meglepetésre a kezdőbe került salzburgi kapus, Gulácsi Péter így értékelt. „A meccs 1-0-ig teljesen nekünk állt, amit elterveztünk, az többé-kevésbé működött, és lényegében úgy tudtuk távol tartani őket a kaputól, hogy nem volt helyzetük. Egy nullnál egy apró kihagyásnál mögénk tudtak kerülni a szélen, és a belül érkezőt nem tudtuk felvenni, és kiegyenlítettek. Mentünk az eredmény után, próbáltuk megszerezni a második gólt, de tíz emberrel kissé kinyíltunk.”

A kapus szerint az ellenfél 0-0-ig meg volt elégedve az eredménnyel. „Talán abban bíztak, hogy egy pontrúgásból vagy kontrából eredményesek lehetnek. Aztán váltottak, kissé feljebb tolták a csapatukat, ekkor kellett volna jobban lezárni a területeket. Ki kell elemezni, hogy mit kellett volna másképp csinálni 1-0 után. Nagyon sok van még hátra, lesznek olyan meccsek, amikor borítanunk kell majd a papírformát.”
A kapus a vereség ellenére nem bánja, hogy a kezdőcsapat tagja volt. „Nyilván örülök neki, hiszen az volt a célom, hogy válogatott legyek, a klubomban ezért edzek nap mint nap. A győzelem elmaradását ezzel együtt nagyon sajnálom.”

Két gyerekes gólt kaptunk

Tőzsér Dániel nagyon el van keseredve, mert szerette volna megnyerni a mérkőzést. „A meccs a 90 perc kétharmadáig kézben is volt, utána meg is szereztük a vezetést. Aztán kaptunk két gyerekes gólt, nagy az elkeseredettség a csapaton belül, de mennünk kell tovább. Sajnos nem tudunk mit csinálni. Bízunk benne, hogy jobb lesz a folytatás.”

A watfordi légiós szerint az északír csapat a mi hibáinkra várt, és abból akart kontrázni, így viszont nehéz játszani. „Csinálhattuk volna mi is ezt, és akkor a két csapat hátul járatja a labdát, és semmi nem alakul ki belőle, de mi inkább próbáltunk kezdeményezni, és támadó felfogásban focizni.”