Szeretetből kifütyülni

Dzsudzsák Balázs; Varga József Budapest, 2014. június 4.
Dzsudzsák Balázs (j) és az albán Elseid Hysaj a Magyarország-Albánia barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban 2014. június 4-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2014. június 4. Dzsudzsák Balázs (j) és az albán Elseid Hysaj a Magyarország-Albánia barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban 2014. június 4-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar-albán előtt szürreális sétát tettünk, ahogy a meccsen a játékosok is. Aztán kikötöttünk Pintér kapitány sajtótájékoztatóján.

Séta a magyar-albánra, szerda délután, Budapest. A Keletinél a Derby bisztró bizonyítja, hogy az idő megállítható, de egy ufó biztos megkérdezné, hogy miért pont a hetvenes évek elején? Aztán huss, elmegy mellettünk a válogatott szép fehér busza, és lassan ismét csordogálni kezd az idő.

A Thököly-Dózsa kereszteződésben elhúz egy furgon keresztben, oldalán nagy Lázár-felirat. Lovaspark, mint az névadó alatti url-ből kiderül. A furgon mögül jobbikos buli bukkan elő, nemzeti érzelmű zenekar lassúzik, ez a program vége, a goj motorosok szétgördülnek, mi meg cammogunk a végre-nyárban a Puskásba, ebbe a leplezetlenül pusztulásra ítélt stadionba.

Magyar-albán, tíz nappal a focivébé előtt. A világranglistán 45. összecsap a hetvenedikkel, ez a párosítás annyira nem spannolja fel a drukkereket. Pintér Attila válogatottja már harap, de nyelni (és nyerni) még nem tud: vezetett Finnország, majd Dánia ellen is, de 1-2, majd 2-2 lett a vége.

Albánia eddig gólt sem lőtt a magyaroknak, öt meccs, négy győzelem ide, meg egy iksz a mérleg, 18-0-s gólkülönbséggel. Eljött tehát a Pintér-válogatott első diadalának ideje. Azért a kezdőrúgás előtt egy drukker megjegyzi: "Akármilyen szar a magyar futball, egy Hefflernek nem szabadna válogatottnak lennie."

A balsejtelme később beigazolódik: egy harmatos, motiválatlan Albániával birkózik a magyar válogatott, a szünetben olyasmik hangzanak el, hogy "kilátástalan", meg "hazamegyek". Négy újonc is pályára lép az est folyamán, de a helyzetet a 43. válogatottságát taposó Priskin Tamás menti meg, aki hajt, mint mindig, ráadásul kibrusztol és belő egy büntetőt a hajrában. "Felőröltük őket!" - ironizál egy drukker.

Dzsudzsákot (pirosban) személy szerint is kifütyülték a lecserélésekor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Rendben, a Pintér-csapat megszerezte az első győzelmét, és nem kapott gólt. Amit viszont 90 percen át művelt a pályán, az még messze volt a minőségi focitól. A focitól. A szövetségi kapitányt a második félidőben meg is találta a "B-közép", de a szünetben és a meccs végén az egész stadion kifütyülte a produkciót.

Pintért szembesítették is ezzel a meccs után, mire elmondta: "Azért jönnek ki a szurkolók a meccsre, hogy vagy így, vagy úgy véleményt nyilvánítsanak. Akár negatívan, akár pozitívan foglalkoznak az emberrel, az azt mutatja, hogy szeretik."

A kapitány alakuló csapatról beszélt, amely ilyen összeállításban még nem lépett pályára, "ezért örülni kell a győzelemnek", valamint kifogásolt két büntetőt, amit még az első húsz percben kellett volna befújni szerinte. Akkor - mint mondta - az egész meccs más lett volna.

Egy újságíró azt kérdezte, "ugyanez a lötyögés várható-e szombaton is, a kazahok ellen?", mire Pintér elszámolt magában háromig, vett egy nagy levegőt, majd megismételte, hogy alakulóban van a csapat, és ha a további két tizenegyest megkapjuk, akkor stb.

Azt viszont nem állította, hogy elégedett volna a játékkal, erről mindössze annyit mondott: "Részben igen, részben nem."

Pintér a kinevezésekor erős ellenfeleket szeretett volna, megkérdeztük, a finn-dán-albán-kazah négyest annak találja-e? A kapitány megint kiemelte, hogy a finnek fejlődtek az elmúlt három évben, a dánok 14 éve építkeznek szisztematikusan, az albánok pedig az elmúlt hét-nyolc meccsen szoros eredményeket értek el. Kazahsztánról nem szólt semmit. Ennyiben maradtunk.