Ronaldóék felismerhetetlenre verték a Bayernt

Cristiano Ronaldo, Real Madrid
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates scoring during the UEFA Champions League second-leg semi-final football match FC Bayern Munich vs Real Madrid CF in Munich, southern Germany, on April 29, 2014. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
A címvédő és előzetesen esélyesebbnek tartott Bayern Münchennek egy percig nem volt esélye a Real Madrid ellen, amely 4-0-ra győzött, így 5-0-s összesítéssel jutott be a lisszaboni döntőbe. Sergio Ramos négy perc alatt két fejesgólt szerzett, a szintén duplázó Ronaldo pedig csúcsot döntött, 16 gólt még soha senki nem szerzett egy BL-szezonon belül.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Bayern München (német) - Real Madrid (spanyol) 0-4 (0-3) - élő közvetítés
Allianz Aréna, München
játékvezető: Pedro Proenca (portugál)
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Kroos, Schweinsteiger - Robben, Müller (Pizarro, 71.), Ribéry (Götze, 71.) - Mandzukic (Javi Martínez, 46.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Real: Casillas - Daniel Carvajal, Sergio Ramos (Varane, 75.), Pepe, Fabio Coentrao - Modric, Xabi Alonso, Di María - Bale, Benzema (Isco, 79.), Ronaldo. Vezetőedző: Carlo Ancelotti.
gól: Sergio Ramos (16., 20.), Ronaldo (34., 90.)
sárga lap: Dante (17.), ill. Xabi Alonso (38.)
továbbjutott: a Real Madrid, kettős győzelemmel, 5-0-val

Hálátlan feladat egy olyan csapatot átvenni, amely mindent elért, Pep Guardiola mégis bevállalta. A szekér máshogyan ment ugyan, mint Jupp Heynckes irányításával, de látszólag ugyanolyan megállíthatatlanul. A Bayern rekordgyorsasággal megnyerte a bajnokságot, a BL-ben is menetelt, a Manchester United ellen például a fogadóirodák teljesen esélytelennek tartották a sikerre az angol bajnokot, és a Real Madrid elleni elődöntő előtt is mindenki azt mondta, hogy összességében Robbenék az esélyesebbek.

Aztán jött az odaávágó, amelyen a Real Madrid megmutatta, hogyan is kell focizni az idei Bayern München ellen, 1-0-ra győzött. A címvédő ugyan többet passzolt, többet támadott, az okosan kontrázó Real viszont gólt lőtt, és talán még többet is lőhetett volna.

Az 1-0 nem volt egy végzetes eredmény a Bayern szempontából, a másnapi német lapok mégis temetni kezdték Guardiola csapatát, a Berliner Zeitung például azt írt, hogy az edző fejében nem volt B terv.

A visszavágón pedig úgy tűnt, hogy - a fogadkozó nyilatkozatok ellenére - a Bayern annyira leeresztett a bajnokságban, hogy nem sikerült már felpörögnie a BL-re. Legalábbis más ésszerű magyarázatot nehéz lenne arra adni, hogy a néhány hete és hónapja, vagy egy éve még a világ messze legjobbjának tartott csapata hogyan tud húsz perc alatt kiszállni az elődöntőből.

Ramos két szép gólt fejelt pár percen belül Forrás: AFP/Odd Andersen

Csank János fejlesztette magyar szinten tökélyre azt, hogy miként lehet pontrúgások után gólhelyzetbe kerülni, tán még az is lehet, ha Guardiola kap tőle egy-két jó tanácsot, akkor nem kap a Bayern négy percen belül két nagy védelmi hiba után két gólt. Sergio Ramos először egy szöglet, majd egy szabadrúgás után fejelt nagy erővel Neuer kapujába. Az első gól után a Bayern-fanatikusok számolgathattak, hogy három góllal még meglehet a finálé, e helyett Ramos élete meccsévé tette a keddit, alig lehetetett leállítani a védőt, hogy hagyja abba az ünneplést a második gólja után.

A Bayern az első félidőben továbbra is arra hajtott, hogy megszerezze a labdát, 74 százalékban birtokolta is azt, de csak ezzel nem lehet meccset nyerni, pláne egy olyan jól kontrázó csapat ellen, mint a Real. A 34. percben Benzema indította Bale-t, aki persze, hogy lefutott mindenkit, majd gólt rúgatott Ronaldóval, akiből így BL-rekorder lett. A portugál megszerezte az idei 15. BL-gólját, korábban ennyit még senki nem rámolt be egy szezon alatt.

Az élete legjobb formájában futballozó Ronaldo három perccel később majdnem meglepte a kirúgását elvétő Neuert egy 40 méteres emeléssel, nem jött be, de az aranylabdásnak így is fülig ért a szája. A Real egyetlen rossz hírt kapott csak az első félidőben, Xabi Alonso felrúgta Robbent, sárgát kapott, így a döntőben nem játszhat majd.

De vannak-e csodák? - morfondírozhattak a szünetben a hazai drukkerek, és ha visszaemlékeztek - például - a 2005-ös isztambuli BL-döntőre, akkor rádöbbenhettek, hogy a Bayernen most már a csoda sem segíthet. Akkor a Liverpool 0-3-as Milan vezetésről a szünet után 3-3-ra feljött, majd büntetőkkel elhódította a trófeát, amit azóta is többen BL-csodaként emlegetnek - most három gól semmit nem érne a Bayernnek.

Öt gólt kellett volna a fináléhoz, így nem is lehetett más a cél, mint a nagy megalázást elkerülni. De ehhez gólok kellenek, ezért jött a szünetben Mandzukic helyére Martinez, hátha ő sikerrel jár, gondolhatta Guardiola.

A tréner az oldalvonal mellől hiába űzte-hajtotta az övéit, ma semmi nem sikerült a Bayernnek, bár nagyon úgy tűnt, hogy ha tízszer lejátszanák ezt a meccset, tízszer a Real nyerne. Ez pedig komoly kritika a Bayernnek, a Bayern-edzőnek.

Robbennek volt egy jó kísérlete az 57. percben, majd Ribéry tesztelte Casillast, akinek alig volt dolga ma. Ribéryt aztán inkább lehozta Guardiola, ugyanúgy, mint Müllert, az ászok ma bebuktak. Pedig a labdabirtokláson kívül más statisztikában is jobb volt a Bayern, pontosabban (81% vs. 67%) passzolt a Realnál, de ez is csak egy újabb bizonyíték arra, hogy a labdát csak akkor kell birtokolni és akkor kell pontosan meglőni, amikor gólt szerzünk.

Ronaldo mutatja, hogy megvan a csúcsot jelentő 15. gólja. Aztán a 16. is meglett. Forrás: AFP/John Macdougall

Götzében volt a legtöbb spiritusz, kétszer is közel volt a gólszerzéshez, de célt tévesztett, Ronaldo pedig még emlékezetesebbé szerette volna tenni az estét, és amit ő mostanság eldönt, az úgy is lesz. A 90. percben egy lapos, trükkös szabadrúgással átverte Neuert, ekkor már a mindig morózus Carlo Ancelotti is fülig érő szájjal táncolt, a másodedző Zinedine Zidane pedig hiába hagyja el a klubot a szezon végén, benn ölelgette a madridiakat a gyepen.

Hasonlóan nagyot csattanó pofont láthattak a nézők, mint amilyet a Bayern adott tavaly a Barcának, csak az akkor 7-0-ra nyerő München most a szenvedő fél volt. A Real 5-0-val jutott be a döntőbe, ahol a Chelsea-Atlético Madrid (első meccs: 0-0) szerdai párharcának a győztesével találkozik. Összejöhet egy madridi háziderbi vagy egy Mourinho-show a tréner volt és a mostani csapata között.