Vágólapra másolva!
Tényleg nagyon menő lett a felcsúti focistadion, amelyet ma lehetett először megnézni belülről. Nagy kérdés, hogy szükség van-e egy 2000 fős községben egy ilyen, 4000 férőhelyes ékszerdobozra. A stadion Orbán Viktor felcsúti háza mellett áll, egy helyi kocsmáros még serdülő korából emlékszik a miniszterelnökre, szerinte focistaként is olyan volt, mint politikusként, ment, mint a mérgezett egér, nem hátrált meg senki előtt. A stadionról viszont nem szívesen beszélnek a helyiek.

Felcsút elég tipikus 2000 fős magyar település, legalábbis az első 500 méterig, miután az ember elhagyta az „Üdvözöljük Felcsúton” táblát. Parasztházak mindkét oldalon, ugató kutyák minden második kapu mögött, kapirgáló csirkék az udvaron, hepehupás, kisebb kátyúkkal tűzdelt, kopott felfestésű főút. Aztán egyik pillanatról a másikra egy másik világba csöppen a látogató. Az újonnan aszfaltozott, makulátlan felfestésű út amolyan demarkációs vonalként hat, jobbra ugyan megmaradtak a falusi házak, balra azonban egy hatalmas stadion, parkoló és mellette számos edzőpálya fogad bennünket.

„Mintha Makovecz Imre tervezte volna” – szólal meg mellettem a foci ellen beoltott fotós kollégám, aki tökéletesen ráhibázott, hiszen a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas magyar építész kezdte el megrajzolni a Puskás Akadémia Pancho Aréna terveit még 2005-ben, halála után pedig tanítványa, Dobrosi Tamás folytatta az épület megtervezését. Aki egy kicsit is érdeklődik az építészet iránt, vagy látott két Makovecz-épületet (például a siófoki evangélikus templom, a sárospataki művelődési ház, az egri Bitskey Aladár uszoda stb.), az egyből látja az egyedi stílusjegyeket a felcsúti létesítményen is. A stadionok között egyedi építésű, rengeteg faelemmel díszített Pancho Aréna kinézetre azért messze nem olyan űrlétesítmény, mint a Ferencváros új otthona, de ugyanolyan szürreális képet mutat a parasztházak között, mint a Fradi-stadion a nem éppen festői Üllői úton.

A helyszínen készített galériáért kattintson a képre! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Talajfűtés a stadionban, ahová kétszer befér Felcsút

A 3,8 milliárd forintból felépült, közel 4000 férőhelyes (ez kétszer annyi, mint Felcsút lakossága) létesítményt hivatalosan hétfőn adják át a Puskás Suzuki Kupa utánpótlástorna keretében (Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Angel Maria Villar, a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke mond beszédet), ám a sajtó munkatársait már csütörtökön körbevitték az épületben. Az látszik, hogy rend a lelke mindennek, a biztonságiak határozottan, de kedvesen mutatják, hogy merre van a bejárat, közben szorgos munkások dolgoznak a stadion körül, a stadionban pedig takarítják a székeket, festik fel az egyes széksorok számait, nyírják a füvet, amely kifogástalan minőségű, köszönhetően annak, hogy négy-öt hete fűtik a talajt, és szeptembertől májusig 30 centi mélyen 13-19 fokon tartják majd a talaj hőmérsékletét.

Vigyáznak a gyepre nagyon, akárcsak a két év alatt felhúzott stadionra, amely főleg az utánpótlás számára, a Puskás Akadémia növendékeinek készült, és persze az NB I-es felcsúti csapatnak, amely eddig a Videoton stadionjában, Székesfehérváron játszotta a hazai meccseit. A csapat pénteken még ott fogadja a Pécset, a hátralévő három hazai bajnokit, a Debrecen, a Győr és a Videoton elleni meccseket azonban már az új Pancho Arénában játsszák le.

Köszönöm, viszontlátásra!

„Hétfőtől rendszerváltás lesz a magyar fociban is” – mondta a stadionbejárást vezető Szőllősi György, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója, utalva arra, hogy hosszú idő után most épült ismét vadonatúj stadion Magyarországon. Még ha nem is egy óriási létesítményről van szó, de az UEFA-nál 2-es besorolást kapott, vagyis Bajnokok Ligája-selejtezőt és felnőttválogatott-meccset is rendezhetnek majd benne. A létesítmény valóban kifogástalan kívülről és belülről is, az öltöző, az orvosi szoba, a sajtóhely (külön szoba van a fotósoknak, Magyarországon ez egyedülálló), a VIP-páholy, a múzeum, mind-mind nyugati színvonalú, sőt, a stadionon belül, az öltöző mellett még egy fedett, műfüves bemelegítőpálya is a játékosok rendelkezésére áll. Összesen több mint 130 kamera figyeli a szurkolókat, és mivel csak névre szóló jeggyel vagy bérlettel lehet majd bemenni egy-egy meccsre, azonnal kiszűrhető, ha valaki csak rongálni menne a Pancho Arénába.

Körbevezettek bennünket a stadionban:

Kisétálva a stadionból Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti házába botlunk. A hagyományos hosszúkás, tornácos parasztház udvarán áll ugyan egy autó, de láthatóan nem itt tölti mindennapjait az Orbán család. Próbálunk a szomszédoknál érdeklődni, örülnek-e a hirtelen a földből kinőtt stadionnak, de nem igazán akar senki beszélni velünk. „Aranyoskám, én nagyon beteg vagyok, csak az ételhordómat teszem ki ide a kerítésre, aztán mennék is vissza a házba” – mondja egy idősebb asszony, majd szomszédja az udvar másik végéből megköszöni az érdeklődést, de ő sem szeretne nyilatkozni. Kicsit továbbmegyünk, hátha az a baj, hogy Orbán Viktor közvetlen szomszédjainál próbálkozunk, de néhány utcával fentebb sem akarnak kötélnek állni. „Ne haragudjanak, de sietünk” – mondja egy férfi, majd komótosan pakolja tovább az autóba a horgászfelszerelést a fiával. Megértjük, a halak nem várnak, csak délelőtt kapnak.

Nem a miniszterelnöké, az alapítóé

A Miniszterelnökség semmilyen sportlétesítményben nem vásárol, nem bérel és nem tart fent saját páholyt - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel. Havasi Bertalan ezt arra reagálva tudatta, hogy a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna egyik VIP-páholyán a Miniszterelnökség felirat szerepel. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint az új felcsúti stadionban található felirat félreérthető, "a kérdéses erkély nem a Miniszterelnökségnek, hanem a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítójának van fenntartva, aki jelenleg Magyarország miniszterelnöke - ez azonban nem volt és lesz mindig így".

Jön szembe a helyi postás, ő lesz a mi emberünk, gondoljuk. Nyújtom a kezem, bemutatkozom, elmondom, hogy honnan jöttünk, de még csak a kézfogásomat sem fogadja, bedobja a levelet a postaládába, majd elintéz ennyivel: „Köszönöm, viszontlátásra” – felpattan a bringára, és elhajt. Közben meglátunk egy férfit, a stadiont fényképezi. „Szívesen nyilatkozom, de az arcomat és a teljes nevemet nem vállalom, csak annyit, hogy László, mert játszottam korábban a Videotonban, és most is játszom a Vidi öregfiúkban” – mondja az 1956-os születésű férfi, aki Székesfehérváron él, csak dolgozni jött Felcsútra, és nem is saját magának, hanem a barátainak fényképezte le a stadiont. Nem is kell kérdezni a létesítményről, mondja magától.

Felrúgták Orbán Viktort, de felpattant

„Imádom a focit, de itt aztán semmi szükség nincs erre a stadionra. Bármelyik nagyváros mellett, mondjuk Székesfehérvár vagy Kaposvár mellett el tudtam volna képzelni, de itt, ezen a lepusztult környéken nem sok értelmét látom. Persze, tudjuk, hogy miért ide épült” – mutat rá Orbán Viktor házára, amely előtt állva beszélgetünk. „Egyébként semmi bajom a miniszterelnökkel, játszottam is ellene itt, Felcsúton, több mint tíz éve. Az egyik csapattársam úgy felrúgta, ahogy kell, de nem törődött vele, felpattant, leporolta magát, és ment tovább.”

A helyszínen készített galériáért kattintson a képre! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A stadionfejlesztő programról sincs jó véleménye Lászlónak. „Infúzióval megmentett gyerekek fociznak Magyarországon. Ezeknek új stadiont? Minek? A régieket kellett volna kicsit felújítani, tetőt tenni rájuk, és nem súlyos milliárdokból új stadionokat felhúzni.”

Közben kipattan a felesége az autóból, majd kérdezés nélkül rákezd: „Nagyon szeretem a focit, Barcelona-szurkoló vagyok, voltam már kint meccsen, de ide csak akkor jövök, ha olyan játékosokat látok majd itt is, mint Barcelonában. Pedagógus vagyok, és előfordul, hogy olyan 16-17 éves focistáknak tartok órát, akik meccspénz gyanánt többet kapnak, mint amennyi az én havi fizetésem. Ez nem normális.”

Felcsútiakkal még mindig nem sikerült beszélnünk. Megpróbálunk elkapni egy, a stadion körül szorgoskodó munkást, de egyikük közli, hogy nemcsak ő, de egészen biztosan egyik kollégája sem fog nyilatkozni, szóval azt javasolja, hogy ne is pazaroljuk rájuk az időnket. Irány a helyi kocsma! A főút mellett kettőt is kiszúrunk, de mindkettő be van zárva. Kicsit továbbmegyünk, messziről látunk két táblát egymás alatt: Pizza, Soproni. Ez lesz a mi helyünk. Egy férfi áll a pultnál, sör a kezében, odamegyünk, bemutatkozunk. Ránk néz, lehúzza a maradék sörét, majd odaszól: „Na, viszlát, uraim!” – és lelép. Közben a hátsó raktárból kijön a kocsma tulajdonosa, Teész József, aprólékosan kikérdez bennünket, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, mit akarunk, majd kötélnek áll.

„A fene tudja, hogy kell-e ide ekkora stadion. Régen, amikor még másodosztályú volt a csapat, akkor volt, hogy 1200-an kimentek egy meccsre, de akkor is főleg a környékbeli falvakból, az ellenfél szurkolói jöttek annyian. Egy-egy nagyobb meccsen most 2000 embernél több nem lesz kint. Viszont – ahogy én tudom – ez a stadion nemcsak a felnőtteknek, hanem főleg a fiataloknak épült. Nem is Felcsútnak húzták fel ezt a stadiont, nem hiszem, hogy ettől jobb lesz nekünk, talán a forgalom egy kicsit megnő, de nagy változást nem várok a faluban. Persze azért kimegyek majd a stadionba egy-egy meccsre, regisztráltam is már, azért kíváncsi vagyok” – mondja Teész József.

Ment, mint a mérgezett egér

Ő a felnőttcsapatban játszott Felcsúton, amikor Orbán Viktor a serdülőben, és tisztán emlékszik rá. „Erőszakos, agresszív játékos volt. Kicsi volt, de hajtott, ment, mint a mérgezett egér. Ezt egy kicsit átmentette a politikai életre is, ott sem nagyon hátrál meg senkitől. Egyébként elég sokszor van itt, de ugyanúgy biciklizik el a kocsma előtt, és ugyanúgy viselkedik, mint mindenki más itt a faluban.”

Teész József még a serdülőből emlékszik Orbán Viktorra – a helyszínen készített galériáért kattintson a képre! Forrás: Origo

Közben egy újabb helyi férfi érkezik, eldobja kint a cigit, beül a pulthoz, kér egy sört. Kérdezem, hogy beszélhetünk-e néhány percet, majd elmesélem neki, hogy hiába próbálkoztunk, mindenki elhajtott bennünket. „Persze, mert félnek itt az emberek, voltak már retorziók. Én sem szeretném, ha az arcom és a teljes nevem megjelenne, mert nem akarom ismét elveszíteni a munkámat” – mondja Antal, aki a keresztnevét azért elárulta, mint ahogy azt is, hogy nemcsak vele, hanem másokkal is előfordult már a faluban, hogy egy-egy őszinte nyilatkozatuk után egyik napról a másikra kirúgták őket.

„Erről azonban többet nem szeretnék nyilatkozni. A stadionnak pedig nem igazán látom az értelmét. Elvből nem is fogok kimenni egy meccsre sem, és ez politikai hovatartozástól függetlenül mondom, nem fogom azoknak a zsebébe tenni a pénzem, akik már így is rengeteget elvettek tőlünk, felcsútiaktól, csak azért, hogy valakinek legyen egy stadionja."