Vágólapra másolva!
A spanyol Király-kupa döntőjében végig magabiztosabban és gólveszélyesebben játszott a Real Madrid, és megérdemelten verte 2-1-re a fásult és ötlettelen Barcelonát. Carlo Ancelotti a harmadik országban tudott kupagyőztes lenni, nem kis részben a Ronaldót tökéletesen pótoló Gareth Bale játékának. A Real szezonja most kezdődik igazán, a Barcáé tulajdonképpen véget ért.

Spanyol Király-kupa-döntő
Barcelona - Real Madrid 1-2 (0-1) - online közvetítés
Valencia, Mestalla Stadion
Barcelona: Pinto - Dani Alves, Bartra (Alexis Sanchez 87.), Mascherano, Jordi Alba (Adriano, 46.) - Xavi, Busquets, Iniesta - Cesc Fabregas (Pedro, 60.), Messi, Neymar
Real Madrid: Casillas - Carvajal, Pepe, Ramos, Coentrao - Xabi Alonso, Isco (Casemiro 89.), Modric - Bale, Benzema (Varane 90.), Di María (Illaramendi, 86.)
gól: Bartra (68.), illetve Di Maria (11.), Bale (85.)
sárga lap: Neymar (17.), Mascherano (53.), illetve Isco (3.), Pepe (17.)

Tata Martino, a Barcelona edzője több helyen is megváltoztatta csapatát a katalánok legutóbbi nagy meccséhez, az Atlético Madrid ellen vívott BL-negyeddöntőhöz képest. Messi visszakerült megszokott szerepkörébe a középcsatár posztján, helyét Neymar foglalta el a jobb oldalon, a bal oldali támadó szerepkörét Iniesta vetté át, pedig ő – saját bevallása szerint – a középpályán jobban érzi magát.

A Real Madridban sérülése miatt Cristiano Ronaldo nem tudott pályára lépni, az ő helyét Bale foglalta el a bal oldalon, de gyakran helyet cserélt a középcsatár Benzemával, míg Di Maria a jobb oldalról indult, de ő is gyakran változtatta a pozícióját.

Carlo Ancelotti részben követte az Atlético Madrid stratégiáját, amely a BL-negyeddöntőben és szerda este is gondot okozott a katalánoknak. A Real csatárai Iscóval kiegészülve már a tizenhatosnál letámadták a Barcelona védelmét, nagyon megnehezítve az ellenfél labdakihozatalát. Ha a Barcelonának mégis sikerült áttörnie ezt a védelmi vonalat, akkor a Madrid azonnal visszazárt a saját tizenhatosa előterére. Ez a felállt fal aztán megint problémát okozott a Barcának: a széljátékuk nem volt erős, átlövésekkel ritkán próbálkoztak. Összességében végig a Real védekezéséhez alkalmazkodott a Barcelona, ez határozta meg a játék képét.

A Real viszont jóval könnyebben alakította ki a lehetőségeit, akár az ellenfél térfelén szerzett labdákból, akár a tizenhatosukról vezetett kontrákról beszélünk. Utóbbi változattal szerezték meg a vezetést is, Isco labdaszerzését követően lerohanták a rendezetlen Barca-védelmet, az akció végén pedig Di Maria kilőtte a hosszú, alsó sarkot, a késve vetődő Pinto csak beleérni tudott a labdába.

A második félidőre sem változott sokat a játék: a Barcelona többet birtokolta a labdát, de csak elvétve tudták áttörni a Madrid védelmi vonalát, míg a Real sokkal veszélyesebben kontrázott. Ennek ellenére – a csapatra egyáltalán nem jellemző módon – a katalánok a semmiből egyenlíteni tudtak, egy szögletet követően Bartra fejelt a kapuba.



Ahogy azonban a meccs képe előre vetítette, a végig veszélyesebben játszó Real ismét meg tudta szerezni a vezetést, ami egyben a győzelmüket is jelentette. Megint a saját térfelükön szereztek labdát, a Ronaldót tökéletesen pótoló Bale pedig a félpályáról egészen a kapuig száguldott, miközben métereket vert a kétségbeesett Bartrára, és végül a rövid sarkot szellősen fogó Pinto mellett a kapuba lőtt. Gareth Bale idén 39 alkalommal lépett pályára a Realban, és 36 gólban vállalt szerepet (20 gól, 16 gólpassz).


Az újabb gólra már nem volt válasza a Barcának, csak egy Neymar-kapufáig jutottak. A Real Madrid összességében taktikusabb és célratörőbb játékkal, teljesen megérdemelten nyerte a Király-kupát, ezzel Carlo Ancelotti Anglia és Olaszország után harmadik kupagyőzelmét aratta Spanyolországban, és még állnak a BL-ben is. Velük szemben a Barcelona szezonja szinte egy hét alatt romba dőlt, már csak a bajnokságban vannak versenyben, és a csapat játékát elnézve ott sem számítanak esélyesnek: utoljára 2003 januárjában fordult elő a csapattal, hogy egymást követő három alkalommal is vereséget szenvedtek.