A diktátor kézfogásától Sergio Ramos kuparongálásáig

real madrid, barcelona, karim benzema
Real Madrid's French forward Karim Benzema (R) heads the ball to score during the Spanish league "Clasico" football match Real Madrid CF vs FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 23, 2014. AFP PHOTO / DANI POZO
Vágólapra másolva!
A Barcelona huszonhetedszer vagy a Real Madid tizenkilencedszer? Ez a kérdés az esti Király-kupa-döntőben, amelyben a Real Cristiano Ronaldo nélkül készül arra, hogy még nagyobb gödörbe taszítsa a nehéz napokat élő Barcelonát. A két csapat hetedszer játszik egymással a kupadöntőben, a korábbi hat találkozó számos emlékezetes pillanatot hozott, ezeket elevenítjük fel.

A szerda esti lesz a hetedik alkalom, hogy a Real Madrid és a Barcelona találkozik a Király-kupa döntőjében, és a mérleg ismét el fog billenni valamelyik irányba, a párharc ugyanis jelenleg 3-3-ra áll. A Real Madrid úgy menetelt el a mostani döntőig, hogy a sorozat nyolc mérkőzésén - mindegyiken a bajnokságban jegelt Iker Casillas védett - gólt sem kapott, és a találkozókat 13-0-s gólkülönbséggel abszolválta.

A Real számára nagy csapás, hogy Cristiano Ronaldo nem játszhat a döntőben,a portugál klasszis még a Dortmund elleni BL-negyeddöntő első meccsén sántikált le a pályáról, azóta pedig a Real Sociedad és az Almería elleni bajnokit, valamint a Dortmund elleni visszavágót is kihagyta, és Carlo Ancelotti úgy döntött, nem kockáztat. A Realból legjobb góllövője mellett a hosszú időre kidőlt Jesé mellett az elsőszámú balhátvéd is hiányozni fog, Marcelót valószínűleg Fábio Coentrao pótolja majd.

A másik oldalon nem egy kulcsjátékos kiesése - bár Piqué nagyon fog hiányozni a védelemből, amelyben Puyol és Bartra játéka is kérdéses - , hanem az elmúlt meccsek eredményei miatt rossz a hangulat, a Barca előbb a BL-ből esett ki az Atlético ellen, majd kikapott a Granadától, így komoly hátrányba került a bajnoki címért vívott háromszereplős versenyfutásban, ráadásul a hét elején a spanyol lapok tényként közölték, hogy Gerardo Martino edző a nyáron elköszön.

Martino hatalmas feladatt előtt áll, gatyába kell ráznia szétesőben lévő csapatát Forrás: AFP/Lluis Gene

Ami önbizalmat adhat a szerda esti döntő előtt a Barcának, hogy idén oda-vissza sikerült legyőzni a Realt a bajnokságban, hazai pályán 2-1-re, idegenben minden idők egyik legpazarabb clásicóján 4-3-ra, a mesterhármasnál megálló Messi főszereplésével.

A két csapat kupadöntős történelme 1936-ig nyúlik vissza, az egy hónappal a spanyol polgárháború kitörése előtt rendezett meccsen 2-1-re győztek a madridiak, akik közül a legendás kapus, Ricardo Zamora kapta a legtöbb dicséretet a lefújás után, az utolsó percekben ugyanis hatalmasat védett Josep Escola lövésénél. Zamora a Reallal és a Barcával is kétszer nyert kupát, pályafutását pedig az 1936-os győzelemmel zárta, amely három évig az utolsó kupameccs volt, a sorozat 1939-ben, a polgárháború befejezése után folytatódott.

A Barcának 1968-ig kellett várnia a visszavágásra, akkor viszont igazán édesre sikerült a bosszú, mert éppen a Real otthonában, a Bernabéuban nyerte meg a döntőt Fernando Zunzunegui korai öngóljával. Az akkoriban Copa del Generalísimo névre hallgató trófeát a névadó, a Real-drukker diktátor, Francisco Franco adta át a Barca csapatkapitányának.

A harmadik kupadöntőjét 1974-ben vívta a két gigász, és mivel ekkoriban a kupában külföldiek nem játszhattak, így a Realból a német Günter Netzer, a Barcából pedig a háromszoros aranylabdás Johan Cruyff csak nézőként figyelhette a többieket. Cruyff hiányzott jobban, mert a Real gyorsan vezetést szerzett, és végül 4-0-ra kitömbe a katalánokat.

A Barcelona 1983-ban egyenlített, Cruyff ekkor már nem volt a klubnál, ott volt azonban egy bizonyos Diego Maradona, akit rendesen összerugdaltak a madridiak, de így is kiosztott egy gólpasszt Victor Munoznak, majd a madridi gól után Marcos Alonso fejese bizonyult a mindent eldöntő mozdulatnak. A Realnak azért is lehetett nehéz lenyelni a vereséget, mert ebben az idényben minden sorozatban - bajnokság, kupa, ligakupa, KEK, spanyol Szuperkupa - csak a második legjobb csapat lett.

Benzema a legutóbbi bajnokin két gólt is szerzett, Mascheranónak szerdán jobban kell rá figyelnie Forrás: AFP/Dani Pozo

Cruyffnak játékosként nem tudott kupadöntőt nyerni a Real ellen, edzőként viszont 1990-ben összejött neki, és ami különlegessé teszi a sikert, hogy abban a szezonban a vezetőség többször is Cruyff menesztésén gondolkozott. A valenciai döntőben Fernando Hierrót az első félidőben leküldte a bíró, az emberelőnyt pedig Guillermo Amor és Julio Salinas révén kihasználta a Barca.

Az eddigi utolsó Real-Barca fináléra 2011-ben került sor, akkor a hosszabbításig húzták a felek, végül Cristiano Ronaldo fejesével nyert a Real, José Mourinhót így honfitársa ajándékozta meg első madridi trófeájával.


A döntő arról emlékezetes még, hogy a nagy ünneplésben Sergio Ramos leejtette a kupát a nyitott csapatbuszról, amely a jármű kerekei alá került, és összetört.


A Barcelona eddig rekordot jelentő 26 alkalommal nyerte el a kupát (legutóbb 2012-ben), a Real 18 sikernél tart (2011 óta nem sikerült), szerda este kiderül, még jobban elhúznak-e Messiék, vagy sikerül közelebb kerülniük Benzemáéknak. A 21.30-kor kezdődő meccset a Digisport 1 közvetíti, a felvezetés 21 órától kezdődik.

A várható kezdőcsapatok:
Barcelona: Pinto – Daniel Alves, Bartra (Puyol), Mascherano, Jordi Alba – Busquets, Xavi, Fábregas – Neymar, Messi, Iniesta.
Real Madrid: Casillas – Carvajal, Pepe, Segio Ramos, Fábio Coentrao – Xabi Alonso, Modric, Di María – Isco, Benzema, Bale.