Vágólapra másolva!
Miamiban alapít új profiligás (MLS) futballklubot David Beckham, az angolok nemrég visszavonult futballsztárja. A klub 2016-ban vagy 2017-ben csatlakozna az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság küzdelmeihez, feltéve, hogy addig elkészül a csapat huszonötezer férőhelyes stadionja. 

A jelenlegi tervek szerint a Beckham-vezette befektetői csoport a miami kikötő területén húzná fel a közel 150.000 négyzetméteres komplexumot, amelyben éttermek, boltok, irodahelységek és egy szálloda is helyet kapna. A beruházás becsült költsége 120 millió angol font, vagyis nagyságrendileg 45 milliárd forint.

Azonban nem mindenki örül a terveknek. A Beckhamékkel szemben álló konzorcium azzal érvel, hogy ha zöld utat kap a stadion projektje, akkor a kikötő nem tud majd profitálni a Panama-csatorna bővítéséből származó hajóforgalomból. A csoportot John Fox hajózási szakértő, és a milliárdos autókereskedő, Norman Braman vezeti.

Fox és Braman meg is tette az első lépést, hogy keresztbe tegyen Beckhamnek: egészoldalas hirdetésben tiltakoztak a város két vezető lapjában, a Miami Heraldban és annak spanyol nyelvű kiadásában, az El Nuevo Heraldban.

„Nem kockáztathatjuk meg, hogy a jól fizető, hajókereskedelemmel kapcsolatos állásokat alacsony presztízsű, a stadionban betölthető munkákra cseréljük. Keressenek más helyet az építkezésre!” – üzent Beckhaméknek Fox és Braman az újságok hasábján. A hirdetések összköltsége egyébként elérte a 15.000 dollárt (34 millió forint).

Miami polgármestere, Carlos Gimenez szerint egyelőre nem dőlt el semmi, csak az biztos, hogy a kikötő egy kijelölt területén fejlesztési beruházásokat kívánnak végrehajtani.

Neisen Kasdin, Beckham egyik tanácsadója is azonnal megszólalt a kérdésben, és sietett mindenkit megnyugtatni, hogy "a tervek nem sértik a kikötő működését."

Ennek ellenére nem valószínű, hogy Beckhamék keresztül tudják vinni a terveiket, mert a lakosság körében is egyre többen vélik úgy, a kikötőnek elsősorban a kereskedelemben betöltött funkcióját kell erősíteni, hogy minél több hajózási vállalat számára legyen vonzó célpont az amerikai piac felé.

Az észak-amerikai ligában jelenleg 19 csapat szerepel, míg a New York City FC - amely az angol Manchester City futball- és a New York Yankees baseballcsapatának közös tulajdona - 2015-ben csatlakozik a mezőnyhöz. Miamiban is működött már korábban MLS-csapat, de a Miami Fusion mindössze négy évet élt meg 1997 és 2001 között, mielőtt gazdasági okok miatt megszűnt a csapat.