Liverpoolban egy percre megállt az élet

Hillsborough-tragédia, megemlékezés a stadionnál
People stand by the Hillsborough Memorial which is covered in floral tributes outside Anfield Stadium in Liverpool, northwest England on April 15, 2014 ahead of a memorial service as the city prepares to mark the 25th anniversary of the Hillsborough Disaster. Liverpool will come to a standstill on April 15 as the city marks the 25th anniversary of the day 96 football fans were crushed to death in the Hillsborough stadium disaster. AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Napra pontosan 25 éve, 1989. április 15-én talán legszörnyűbb tragédiáját élte meg az angol labdarúgás: a Liverpool-Nottingham FA-kupa-elődöntőben, a sheffieldi Hillsborough-stadionban 96 szurkoló halt meg. A katasztrófára minden évben megemlékeznek az Anfield Roadon, idén 24 ezer szurkoló rótta le kegyeletét.

A helyi idő szerint 15.06 perckor kezdődő megemlékezést egyperces gyászszünet vezette be, a városban leállt a tömegközlekedés, a templomok harangjai 96-ot verte az áldozatok számára emlékezve. A pályán az angol bajnokság négy divíziójában szereplő klubok sáljaiból kirakott hatalmas 96-os szám díszelgett.

Anfield Road, Hillsborough-emlékmű Forrás: AFP/Paul Ellis

Először Roberto Martinez, az Everton menedzsere mondott beszédet. Kiemelte, hogy a tragédia idején mindössze 15 éves volt, de már akkor sem tudta felfogni a történteket. „Hogyan halhat meg valaki, ha az imádott sportágát nézi? Ez igazságtalanság” - mondta, és kiemelte, az Everton mindig is emlékezni fog az áldozatokra.

A Liverpool jelenlegi edzője, Brendan Rogers elárulta, számára a legnagyobb inspirációt az jelenti, hogy minden mérkőzés napján rápillant a stadion előtti Hillsborough-emlékműre. Rogers szerint a tragédia után Kenny Dalglish edző hozzáállása több volt, mint példaértékű: a 96 áldozat közül 55-nek a temetésére is ellátogató szakember viselkedése többet jelentett bármennyi gólnál és trófeánál. A közönség ezt követően állva ünnepelte Dalglisht.

A hét végén minden mérkőzésen a tragédiára emlékeztek Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Liverpool 1990 óta először lehet bajnok, ehhez nagy lépést tett a hét végén a Manchester City 3-2-es legyőzésével. A csata előtt a közönség élőképpel emlékezett a Hillsborough áldozataira, és ezúttal is félelmetesen szólt a telt háznyi közönség torkából a klub indulója, a You'll Never Walk Alone.


A győztes mérkőzés után Steven Gerrard - akinek tízéves unokatestvére, Jon-Paul Gilhooley volt a legfiatalabb áldozat - elsírta magát a pályán.

Hillsborough hatása

A tragédia alapjaiban változtatta meg az angol labdarúgást. 1990-ben a Taylor-jelentés kijelölt egy utat, amelyen a britek végighaladva biztosították, hogy egy bajnoki mérkőzés napjainkra már igazi, felhőtlen családi szórakozás. A Hillsborough-tragédia után megszüntették az állóhelyeket a stadionokban, lebontották a pályákat övező kerítéseket, alkoholtilalmat és egységes beléptető rendszert vezettek be, a bekamerázott lelátók révén pedig kiszűrhették a nem kívánatos elemeket.