Kassai közelről látta az év focicsodáját

Európa Liga, EL, Valencia-Basel
Valencia's forward Paco Alcacer (L) celebrates his goal with teammates during the UEFA Europa League quarterfinal second leg football match Valencia CF vs FC Basel at the Mestalla stadium in Valencia on April 10, 2014. AFP PHOTO/ JOSE JORDAN
Vágólapra másolva!
Ilyen még nem volt az Európa Liga történetében: a Valencia úgy jutott be a négy közé, hogy a bázeli odavágón 3-0-ra kikapott. A Mestallában Kassai Viktor fújta - gyakran - a sípot, két pirosat és 13 sárgát is kiosztott, ám a döntései olyannyira jók voltak, hogy még a vesztes svájciak is dicsérték a teljesítményét. Az 5-0-ra végződött meccs legjobbja, a mesterhármasig jutó 20 éves Paco Alcácer kiteszi a vitrinjébe a meccslabdát.

Nagy-nagy nyugalommal készülhetett a Basel a Valencia ellen negyeddöntős visszavágóra az Európa Ligában, hiszen a svájciaknak még zárt kapuk mögött, a szurkolóik nélkül is 3-0-ra sikerült győzniük hazai pályán. A vendéglátóknak már csak azért sem kellett aggódniuk, mert a Valencia nem szerzett gólt idegenben, így a Mestallában már egy Basel-gól is azt jelentette volna, hogy a spanyolok öt gólra kerülnek a továbbjutástól.

Csütörtök este bő fél óráig nem is volt semmi gond, a 38. percben azonban a 20 éves spanyol tehetség, Paco Alcácer egy varázslatos kapásgóllal előnyhöz juttatta a Valenciát. A Basel ekkor egy pillanatra megtorpant, de félnivalója még ekkor sem volt nagy. Aztán jött a 42. percben Eduardo Vargas, és egy szöglet utáni felhőfejessel a hazaiak szempontjából legalábbis biztatóvá módosította az állást.

A hosszabbítástól már csak egy gólra lévő Valencia a 70. percben le is dolgozta a hátrányt, egy újabb gyönyörű góllal: egy előrevágott labdát Vargas finoman letett az érkező Alcácernek, aki 16-ról nagyon bevarrta a jobb pipába. A 88. percben egy, az Újpest-Fradin látott elcsúszást idéző hátvédbaki után kapufát szereztek a spanyolok, azaz centik hívján eldőlt a továbbjutás.

De nem, jött a hosszabbítás, ahol a bázeliek már nem bírták cérnával, Kassai Viktor - még a svájci lapok szerint is - jogosan kiküldött két dél-amerikai focistát, mindkettőt a vendégcsapatból. Kassai az argentin Gaston Saurót két sárga egy piros, a chilei Marcelo Diazt egy sárga egy piros lapkombinációval küldte le. És innen már nem volt megállás, a 113. percben Alcácer közelről belőtte a harmadik gólját, majd a kapus felett a labdát átemelő Juan Bernattól jött az ötödik Basel-gól és az egész éjszakás ünneplés.

A triplázó Alcácer elrakja a meccslabdát

"Ez volt az eddigi profi karrierem legjobb meccse, de remélem, hogy több ilyen lesz még" - mondta Alcácer az UEFA honlapjának. "Köszönettel tartozom a csapattársaimnak, nélkülük nem tudtam volna megszerezni ezeket a gólokat. A labdát aláíratom velük, és kiteszem a polcra a lakásomban."

Alcácer élete meccse volt a csütörtöki Forrás: AFP/Jose Jordan

Ezek után Alcácer könnyen a Valencia-sztárok sorsára juthat, azaz nagy pénzért eladja őt a klubja, úgy, mint az utóbbi időben David Villát, David Silvát, Juan Matát vagy éppen Roberto Soldadót.

Kassai Viktor teljesítményével még a svájciak is elégedettek voltak, a sport.ch például a meccs "harmadik sztárjának" nevezte. "Nem volt könnyű dolga ezen a hektikus és forró hangulató a meccsen a Mestallában, ennek ellenére az egész meccsen mindössze egy hibát követett el, és jól helytállt a kemény szituációkban" - írják a magyar FIFA-bíróról.

A Worldreferee.com is egész jónak ítélték meg a magyar bíró teljesítményét, az oldal felhasználói 7,9-esre, az oldal riporterei pedig 7,3-asra osztályozták Kassait.

Szerettük volna megkérdezni a játékvezetőt a meccs hangulatáról és a pozitív svájci visszhangokról is, ám a megkeresésünkre úgy reagált, hogy az UEFA előírásai szerint a meccsekről nem nyilatkozhat.

A legnagyobb fordítások

Az Európa Liga történtében még soha nem fordított egy csapat sem háromgólos hátrányból, más kupameccseken viszont voltak már hasonló feltámadások.

A BL-ben is csak egyszer esett meg hasonló, 2004-ben a Milan 4-1-re nyert otthon, hogy aztán La Corunában így is elbúcsúzzon, mivel a Depor 4-0-ra győzött.

A BEK-ben 1988-ban a keletnémet Dinamo Berlin 3-0-ra legyőzte otthon a nyugatnémet Werder Brement, előbbi csapatban a jelenlegi Fradi-edző Thomas Doll is gólt szerzett. A visszavágón aztán a Werder megállíthatatlan volt, és 5-0-ra győzött. Ez - már ami a gólok eloszlását illeti - hasonló a koreográfia, mint amit csütörtök este Valenciában láttak a nézők.

1986-ban, a BEK-ben a Barcelona is 3-0-s hátrányból futhatott neki a Göteborg elleni BEK-elődöntőnek, és Pichi Alonso egymaga ledolgozta a hátrányt, hogy aztán büntetőkkel a továbbjutást is kiharcolják a katalánok (a párbajt 5-4-re nyerték meg). A nagy vesztes Roland Nilsson volt, aki ha belövi az ötödik svéd büntetőt, akkor a Göteborg jut a döntőbe.

És végül még egy BEK-meccs, ahol a végén a nagyobb csapat örülhetett: a Derby County hiába nyert 4-1-re az 1975-ös nyolcaddöntőben, a Real Madrid a hazai meccsen a 4-1-es rendes játékidő után 5-1-re diadalmaskodott.