Vágólapra másolva!
Real Madrid-Bayern München és Chelsea-Atlético Madrid elődöntőket rendeznek majd a Bajnokok Ligájában. Az Európa Ligában összejött a Benfica-Juventus párharc.

Bajnokok Ligája, elődöntők:
Real Madrid-Bayern München
Atlético Madrid-Chelsea
Az első meccseket április 22-én és 23-án, a visszavágókat április 29-én és 30-án játsszák majd. A döntőt Lisszabonban, a Benfica stadionjában rendezik május 24-én.

Luis Figo, a Barcelona és a Real Madrid legendája sorsolta az idei BL-elődöntőket Nyonban, az UEFA központjában. A portugál a szezon eddigi részéből az Atlético teljesítményét emelte ki, de korábban úgy nyilatkozott, a legjobban a Real győzelmének örülne, amely a klub tizedik BL-sikere lenne. A sorsolás ezen fázisában már nem volt semmilyen kiemelés, bármelyik csapat bármelyiket kaphatta.

Figo elsőre kihúzta a Real Madridot, azaz Carlo Ancelotti csapata idegenben játszhatja majd a visszavágót a másodjára kiválasztott Bayern München ellen. Később kiderült: a döntőben a Real-Bayern továbbjutója számít majd hazai csapatnak.

A címvédő Bayern edzője, Josep Guardiola tehát visszatér Madridba, az ősi riválishoz. Ahogy a Realnak a decima, azaz a 10. BEK/BL-siker jelent extra motivációt, a müncheni focisták szeme előtt az lebeghet, hogy nekik sikerülhet először címet védeniük a Bajnokok Ligája történetében.

A hőn áhított trófea Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A másik ágon összejött a Chelsea-Atlético Madrid csata, ami azért pikáns, mert a spanyolok egyik kulcsembere, Thibaut Courtois kapus a szeződése szerint nem védhetne a meccsen, mivel éppen a Chelsea-től vették kölcsön. Ugyanakkor az UEFA kevéssel a sorsolás előtt kiadott egy közleményt, amely alapján a Chelsea nem akadályozhatja meg Courtois pályára lépését.

Az Atlético a költségvetését tekintve olyan ebben a mezőnyben, mint egy melós a koktélpartin, ám Diego Simeone edző kiválóan motiválja a csapatot. A Chelsea-t már-már leírták, még maga José Mourinho is kijelentette, hogy lemondhatnak a bajnoki címről, mégis sikerült 1-3-ról kiejteniük a Paris Saint-Germaint. Mentálisan tehát mindkét csapat erős, ám mindkettő csatársorában gondok vannak: az Atléticónál sérült Diego Costa, a Chelsea-nél idős és formán kívüli támadók vannak a keretben.

Spanyol rangadó az EL-ben

A sorsoláson először Gianni Infantino, az UEFA főtitkára méltatta az idáig jutó csapatokat, majd Ciro Ferrara, az Európa Liga-döntő nagykövete tartott beszédet. A Juventus-legenda megköszönte honfitársának a kölcsönnyakkendőt (a sajátját otthon felejtette), majd elkezdődött az elődöntős csapatok bemutatása.

Ferrara óvakodott attól, hogy megnevezzen egy győztest, szerinte teljesen egyformák az esélyek, persze "csodás eredménynek" tartaná a Juve esetleges hazai győzelmét - a serleget mindenesetre április 16-án leszállítja Torinóba a tavalyi győztes, a Chelsea.

Az Európa Liga elődöntői:
Sevilla-Valencia
Benfica-Juventus
Az első meccseket április 24-én, a visszavágókat május 1-én játsszák majd, a döntő május 14-én, Torinóban lesz.

A négy klub képviselői értékelték a sorsolást, a Sevillánál örültek, mert amikor legutóbb nyertek, szintén egy spanyol csapattal, az Osasunával elődöntőztek. A Valenciánál annak örülnek, hogy biztosan lesz spanyol döntős. A Valencia csütörtök este a kisebbik kupasorozat történetében először 0-3-ról fordított meg egy párbajt. Az áldozat a Basel volt, melyből Kassai Viktor két játékost is kiállított a hosszabbításban, a Valencia pedig 5-0-ra nyert.

Nuno Gomes a Benfica képviseletében egyszerűen csak örült, hogy itt vannak, míg Pavel Nedved hangsúlyozta, hogy a Juve 11 év után játszik újra európai elődöntőt - a Benfica bezzeg négy év alatt harmadszor elődöntőzhet itt. A döntőben a spanyol elődöntő győztese számít majd hazai csapatnak.

A Juventusnak extra motivációt adhat, hogy Torinóban, a Juve-stadionban rendezik majd a döntőt, a Benfica pedig egy európai kupagyőzelemmel végre lemoshatná a Guttmann-átkot - a magyar származású edző 1962-ben mondott rontást a klubra, melynek értelmében száz évig nem nyer majd nemzetközi kupát. Csakhogy nemrég a Benfica szobrot állított Gutmann-nak, ezzel talán kiengesztelheti a bő fél évszázada megsértett edző szellemét.