Vágólapra másolva!
Rábukkantunk egy egykori svéd focistára, akit a hazájában mindenki csak Puskásnak nevez, még az újságok is. A Malmö volt középpályására még gyerekként ragadt rá a magyar név. Elmesélte, hogyan történt.

BEK-negyeddöntő, az ellenfél 2-1-re nyerte az első meccset, a visszavágón 23 perccel a vége előtt 1-0-ra vezet. Ekkor jön Puskás, és rúg három gólt, a négy közé juttatva a csapatát. Emlékszik rá, mikor és milyen meccsen történhetett?

Nem, nem a Honvéd és nem is a Real Madrid játszott, a hőst mégis Puskásnak hívták - Anders Puskás Ljungbergnek. A most 66 éves, egykori kilencszeres svéd válogatott középpályást egész pályafutása során Puskásnak vagy Andersnek szólították, angol nyelvű Wikipédia-oldala is úgy hivatkozik rá, hogy "Anders Ljungberg, ismertebb nevén Puskás". A diákjai ma is ezen a néven ismerik az egyik trelleborgi gimnáziumban, ahol már 25 éve tanít.

Ha valaki Svédországban meghallja a Puskás nevet, először a magyar legenda, Ferenc jut az eszébe, de a második helyen ott van Ljungberg, főleg Malmőben. Oszlopos tagja volt ugyanis az FF Malmö azon csapatának, amely 1979-ben bejutott a BEK döntőjébe. A legtöbbet a fent leírt koreográfia szerint lezajlott, Wisla Kraków elleni negyeddöntőben tette a svéd együttesért.

Jól cseng a Puskás név Svédországban

"Furcsa egy mérkőzés volt, a Wisla 1-0-ra vezetett, 23 perc volt hátra, amikor négy gólt szerezve megfordítottuk a meccset. Ez volt életem egyetlen meccse, amelyen mesterhármast értem el, átlagban hét-nyolc gólig jutottam szezononként" – írta az Origónak Anders Ljungberg. A Malmö a Monaco és a Dinamo Kijev kiejtése után jutott túl a Wislán, majd az Austria Wien elleni siker után jött a döntő, az ellenfél az angol Nottingham volt. Ma is beleborzong a müncheni hangulatba. "Kikaptunk, de ritkán játszik az ember 60-70 ezer néző előtt, soha nem felejtem el. Életre szóló élmény volt a meccs, nemcsak nekem, hanem minden svéd szurkolónak, aki látta."

Anders Puskas Ljungberg a svéd Skanskan.se cikkében Forrás: skanskan.se

Na, de miért hívják Puskásnak? "Tíz-tizenkét éves gyerekként, az ötvenes évek végén még csatár voltam, és az egyik szezonban 63 gólt értem el. Volt egy idősebb srác, aki elkezdett Puskásnak szólítani. A magyar legendának a Real Madridban lejátszott meccseit az 1956 utáni időszakban a dán tévében követtük, szóval mindannyian jól ismertük. A Puskás név aztán rajtam ragadt, és nagyon jól csengett Svédországban. De nem vettem fel hivatalosan, az útlevemben az Anders Ljungberg név szerepel."

Az Aranycsapat kapitányára ma is úgy emlékszik vissza, mint az egyik nagy kedvencére. "Sokoldalú futballista volt, remek játékszervező, erős és pontos lövésekkel. Nem véletlenül viselte a Realban és a válogatottban is a 10-es számot a mezén.”

Egyszer találkozott Puskással, a Bernabéuban. "Nagy élmény volt, hogy az életben is találkoztunk, és kezet foghattam vele. Lenyűgözött az a sok díj és kitüntetés, amelyet a klubházban láttam. Nehéz a különböző generációk játékosait összehasonlítani, de ő a saját idejében mindenképp a világ legjobbjai közé tartozott."

Azt mondja, a magyar csapat játéka azért tetszett neki, mert technikás volt, és támadó szellemű – szerinte ez Puskás és Kocsis óta jellemző Magyarországra. És ami meglepő, nem gondolja úgy, hogy ma a svédek jobbak lennének a magyaroknál, a két csapatot egy kategóriába sorolja: "Kemény és harcos meccseket játszott az utóbbi években a két válogatott. Jelenleg mindkét ország labdarúgása a középszintet képviseli, ám míg a magyarok szépen mennek előre, addig a svéd foci hanyatlóban van" – véli Ljungberg.

Túlértékelt Ibrahimovic

Szóba hozta a svédek jelenlegi legnagyobb sztárját is: "Bármilyen is a svéd csapat, van egy játékos, aki mindenki felett áll, ő Zlatan Ibrahimovic" – dicséri a PSG támadóját, pedig három éve még nem volt elájulva tőle. Akkor A Skanska Dagbladet nevű svéd lapnak azt mondta, "Zlatan nagyon jó játékos, de a teljesítménye nagyon függ attól, hogy kik vannak a környezetében. Ez az oka annak, hogy a nemzeti csapatban ritkán játszik jól. Hihetetlenül nehéz kiismerni a játékát, de az én szememben ő egy túlértékelt futballista."

De ha nem Zlatan, akkor ki a non plus ultra? "Gennaro Gattusót tartom a legkülönlegesebbnek a temperamentuma miatt, ami nélkül soha nem lett volna belőle olyan jó focista, mint amilyen lett. Ronaldo is fantasztikus, de kicsit sokat színészkedik. És Messi is hihetetlen tehetséggel van megáldva" – mondta még 2011-ben.

Anders Puskás Ljungberg mesterhármasa a Wisla Kraków elleni BEK-negyeddöntőn:

Bár Ibrahimovic azt mondta, így, hogy a svédek nem jutottak ki a vb-re, ő nem is fogja nézni a tornát, Anders Ljungberg azért kíváncsi rá. A válogatottat viszont nagyon sajnálja. "Nem volt szerencséje a csapatnak, pedig megérdemelnénk, hogy ott legyünk. Abban egyetértek vele, hogy egész más lenne úgy a vb, ha mi is ott lennénk.”

A volt csapata most sem rossz, a Malmö tavaly öt ponttal megnyerte a svéd bajnokságot, igaz, az EL-ben már augusztusban elvérzett a walesi Swansea-vel szemben, azaz távol van még a régiek BEK-döntős szintjétől. "Lehetetlen a két csapatot, a két korszakot összehasonlítani. Egy biztos, ma jól megfizetett játékosok vannak. Nekünk volt munkánk, és szórakozásból jártunk edzésre, hogy aztán a pályán szétkapjuk az ellenfelet. Ma viszont a társadalmat és a futballt is csak egy dolog érdekli, a pénz."