Vágólapra másolva!
A Fradi-tábor üzent, hogy nem kívánja az Újpest vesztét, a lila-fehérek pedig Akeem Adams tragédiájakor álltak ki a focista mellett. Érzelmi közeledés azért nem lesz a két tábor között, de van, aki örülne, ha kivihetné a gyerekét a derbire. Pénteken Újpest–Fradi.

Gondolta volna valaki, hogy egyszer azt vethetjük fel az Újpest és a Ferencváros szurkolóinak az aktuális rangadó előtt: kicsit kevésbé utálják-e a másik csapatot? Nyilván sosem fognak egymás tenyeréből enni, de az utóbbi hónapokban mindkét oldalon volt egy-egy figyelemre méltó gesztus. Amikor az Újpestet a megszűnés fenyegette, nemcsak a Fradi vezetői kérték az MLSZ-t, hogy nyújtson mentőövet a lila-fehéreknek, hanem – a maguk nyers modorában – a drukkerek is jelezték, hogy nem kívánják a rivális vesztét ("Dózsa: Bohócok nélkül nincsen cirkusz" – állt a drapérián).

Tavaly ősszel az Újpest sportszerűen reagált az azóta elhunyt FTC-játékos, Akeem Adams szívinfarktusára. A játékosok "Jobbulást, Akeem!" pólóban érkeztek a Pécs elleni meccsre, a Hajrálilák.hu szurkolói oldal pedig érzelmes írásban üzente ugyanezt a trinidadi focistának.

Adams sajnos meghalt, de az Újpest végül megmenekült, így lesz csúcsrangadó pénteken. Lapszerkesztő drukkert, gólkirály focistát, fanatikus pszichológust, gyerekkora óta meccsre járó műsorvezetőt is kérdeztünk arról, hogy valóban közelebb került-e egymáshoz a két rivális.

Egyfajta szimbiózis

"Nem mondanám, hogy meglágyultak a szívek, inkább arról van szó, hogy az Újpest–Fradi megszűnésével az NB I-ből eltűnt volna az egyetlen focimeccsre hasonlító valami" – mondta az Origónak Molnár Péter, az Üllői129.hu szerkesztője, aki szerint egyedül ezen a rangadón érzi úgy magát a szurkoló, mintha egy igazi mérkőzésen lenne.

Megjegyezte, hogy 2006-ban a Ferencvárossal megesett az, ami most az Újpesttel nem, jogi okok miatt egy osztállyal lejjebb sorolták. "Akkor mindenki nevetett rajtunk, és azt mondta, hogy megérdemelte a csapat, de most a Fradi az Újpestet támogató közleményével bebizonyította, hogy ki tud állni akár a legnagyobb riválisa mellett is, ha az bajban van" – folytatta Molnár. Az persze nagy különbség, hogy az Újpest most a legalacsonyabb osztályban (BLSZ IV.) kezdhette volna újra, nem a másodikban.

Az Újpest játékosa, Kabát Péter úgy érzi, hogy a Fradi kizárása az egész magyar labdarúgásnak rosszat tett, mint ahogy az Újpest kizárása is rosszat tett volna, mert mindenki ez ellen a két csapat ellen szeretne bizonyítani. "Szerintem egy Fradi–Újpestet nem lehet pótolni, szurkolók ezreit vonzza a rangadó, így természetes, hogy a közelmúltban kiállt egymásért a két klub. Nekünk is jólesett a Fradi támogatása, de mi is támogattuk őket, amikor Adams tragédiájakor nehéz időszakot éltek meg. Ebből is látható, hogy a nehéz időkben két rivális klub is képes támogatni a egymást."

Fotó: Mudra László - Origo

Az Újpestért szorító tévés műsorvezető, Somogyi Zoltán emlékeztetett arra, hogy azért korábban is voltak hasonlóan sportszerű gesztusok, például miután egy fradista megkéselt egy újpesti fiatalt. "A zöld-fehérek kiközösítették a körükből az érintettet, és jelezték, hogy aki késsel háborúzik, az gyáva." Somogyi úgy véli, a két ellenfél rászorul egymásra, az NB I például igencsak megérezte, amikor a Fradi három éven keresztül az NB II-ben szerepelt. "Ettől még érzelmileg sohasem lesz közeledés a két tábor között, de nem is kell, hogy szeressék egymást, Nyugat-Európában sincs ilyen, ott mégis megtanultak a szurkolók együtt meccsre járni."

Bánfai Károly Fradi-drukker, tanult szakmája szerint pszichológus, úgy látja, az egymásért való kiállás a külföldi kultúrákban már tradíció, és jó lenne, ha ez nálunk is megerősödne. Apró jeleket már ő is felfedezett, emlékeztetett rá, hogy miután a felcsúti rendezők eltávolíttatták a "Puskás – Kispest – Hungary" feliratot a Honvéd, tehát Puskás Ferenc egykori klubjának a szurkolói elől, több NB I-es csapat drukkerei kitették ugyanezt a feliratot a saját csapatuk meccsén. "Ezzel bizonyították, hogy kiállnak a közös értékek mellett, elismerik a kispesti örökséget, egyúttal azt üzenték, nem engedik Puskás nevének kisajátítását."

Fényévnyire a családbarát szurkolástól

Somogyi Zoltán szerint konszolidációról majd akkor beszélhetünk, ha a családok is kimehetnek egy rangadóra, úgy, hogy együtt utaznak a metrón. "Ehhez az kell, hogy a drukkerek a gyerekeiket és a feleségeiket is kivigyék a stadionba" – mondta.

Forrás: MTI/Beliczay László

Az Üllői129.hu szerkesztője is úgy véli, hogy a családbarát szurkolástól fényévnyire van a rangadó, Molnár Pétert kifejezetten taszítja a meccs előtti körítés. "Botrányos, ahogyan a drukkereket szállítják, a jegyértékesítésre pedig a balkáni is enyhe jelző lenne." Korábban különmetróval, most különbusszal lehet eljutni a helyszín közelébe, a Megyeri úton egy "halom kordon", és több száz rendőr várja általában a Fradi-szurkolókat. "Az Újpest-pályán, a vendégszektornál pedig egy vasketrecen kell áthaladni, mintha állatokat terelnének. De ezt még lehet tetézni: most közleményben jelezték, hogy hiába van érvényes jegyed, gyalog semmiképp sem közelítheted meg a helyszínt. Minden lépés mintha csak azt sugallná, hogy ne menj ki a meccsre."

Szerinte az illetékesek pontosan tudják, hogy kiket kellene szemmel tartani, kik azok, akik tudatosan keresik az ellenféllel való kontaktust, nem szükséges a teljes tábort őrizet alatt tartani. "A mostani nem egy európai módszer."

Kevés országban látni ilyet

A megkérdezettek egészen másképp élték meg, amikor az Újpest közel volt a megszűnéshez. Molnár Péter számára az se baj, ha nem az Újpest az ellenfél, a lényeg a sok néző és a jó atmoszféra. "Engem nem érdekelne, ha megszűnne az Újpest, mert nem jelent számomra semmit. A rangadó meccshangulatának az eltűnése zavarna. Amikor az NB II-ben voltunk, felnőttek hozzánk a csapatok, olyan érzés volt, mintha rivalizálás lenne köztünk. Szolnokra elutazott hétezer drukker, a Bőcs ellen otthon telt ház volt, azon a meccsen például többen voltak, mint az egész NB I-es fordulóban."

Kabát kétmeccses eltiltása miatt nem játszhat a Fradi ellen, ami nagy veszteség a liláknak Forrás: MTI/Beliczay László

Kabát azt mondja, nagyon nehezen élte meg azokat a napokat, amikor a klub megszűnése a levegőben lógott. "Rosszulesett nekem, a csapatnak és a szurkolóknak egyaránt, de nagyon bíztam abban, hogy olyan döntés születik, hogy maradhatunk az NB I-ben. Boldog vagyok, és örülök, hogy ma már nem kell ezzel foglalkoznunk. Nem hiszem, hogy csak a problémák miatt, de ekkor összekaptunk magunkat, és győzni tudtunk három-négyszer is egymás után. Remélem, nem torpanunk meg, és meg tudjuk verni a Fradit is. A tippem 2-1 a javunkra." A csatár attól sem tart, hogy a csapatot három évre eltiltották a nemzetközi kupaindulástól: "Ez nem ránk, játékosokra tartozik, remélem, nem lép érvénybe ez a büntetés, és ahogy hallom, erre lehet is esély."

Somogyi Zoltánnak a mostani nehéz napokról a gyerekkora jut eszébe, hiszen már nagyon régóta jár meccsekre. "Rossz volt látni, hogy eshet meg az, hogy a maffia behálózza a futballbajnokságot" – mondja a jelenről.

Bánfai Fradi-drukker létére megdöbbent az újpesti történéseken. "Arra gondoltam, kevés országban látni ilyet, hogy egy klub úgy szűnik meg, hogy kihullik alóla a gazdasági háttér. Ez még mindig nem egy piaci alapon működő, sportvállalkozások halmazából álló, hosszú távon önfinanszírozóvá váló rendszer, hanem patronált kevesek monopóliuma, amiben olyan érték is elveszhet, amely – még ha riválisa is a kedvenceimnek, de – nagy értéke a magyar focinak."