Két igazolási idényből kizárták a Barcát

463411521 Barcelona's midfielder Andres Iniesta (2nd L) looks for a way through during the UEFA Champions League Last 16, first leg football match between Manchester City and Barcelona at The Etihad Stadium in Manchester, northwest England on February 18,
Barcelona's midfielder Andres Iniesta (2nd L) looks for a way through during the UEFA Champions League Last 16, first leg football match between Manchester City and Barcelona at The Etihad Stadium in Manchester, northwest England on February 18, 2014. AFP PHOTO / ANDREW YATES
Vágólapra másolva!
A Barcelonát eltiltották az új játékosok szerződtetésétől a következő két átigazolási szezonra, mert megszegte a fiatalkorú játékosok nemzetközi átigazolására vonatkozó szabályokat - jelentette be a FIFA.

A FIFA a tavaly lefolytatott vizsgálat során úgy találta, hogy a spanyol futballszövetség (RFEF) és a Barcelona több olyan szabályt is megszegett, amely a 18 éven aluli játékosok nemzetközi átigazolására és regisztrációjára vonatkozik.

A nemzetközi szövetség előírásai szerint országok közti átigazolás csak akkor engedélyezett, ha a szerződtetni kívánt játékos elmúlt 18 éves. A Barcelona ezt a rendelkezést a 2009 és a 2013 közötti időszakban tíz játékos esetében hagyta figyelmen kívül, és ezzel egyidejűleg egyéb, más játékosokkal kapcsolatos kisebb szabálytalanságokat is elkövetett.

A FIFA fegyelmi bizottsága által kiszabott büntetés szerint a katalán klub két egymást követő átigazolási szezonban nem igazolhat sem spanyol, sem nemzetközi játékost, és 368 ezer euró pénzbüntetést is be kell fizetnie. Emellett a Barcának 90 napja van arra, hogy jogilag tisztázza a szóban forgó játékosok helyzetét. A FIFA ezen kívül a spanyol szövetséget is megbüntette 410 ezer euróra, valamint egyéves határidőt adott, hogy a szabályzatát összhangba hozza a nemzetközi előírásokkal.

Iniestáék a BL-ben egyelőre továbbvergődtek, de az elmúlt évek hatalmas fölénye már oda Forrás: AFP/Andrew Yates

A büntetés a legrosszabbkor érkezett a Barcának: a csapat védelme öregszik, a sokáig alapembernek számító Carles Puyol már bejelentette a távozását, ahogy Víctor Valdés kapus is - bár az ő pótlására szánt német Ter Stegen megszerzését nem érinti a mostani szankció. A fentiek mellett Gerard Piqué és Javier Mascherano is hullámzó teljesítményt nyújt az utóbbi időben, ráadásul Mascheranót korábbi főnöke, Rafa Benítez csábítja a Napoliba.

Ilyen körülmények mellett régóta esedékes volna a védelem megerősítése, ám erre, úgy tűnik egy ideig nem lesz lehetősége a Barcelonának. A katalán klub illetékesei ugyanakkor nyugodtan nyilatkoztak az AS című lapnak, kijelentve, hogy ez egy "normális eljárás", ami ellen fellebbeznek majd.