Hiába nyomott a Bayern és a Barca

481095355 Bayern Munich's German midfielder Bastian Schweinsteiger (C) scores his team's first goal past Manchester United's Spanish goalkeeper David de Gea (2R) to equalise during the UEFA Champions League quarter-final first leg football match between M
Bayern Munich's German midfielder Bastian Schweinsteiger (C) scores his team's first goal past Manchester United's Spanish goalkeeper David de Gea (2R) to equalise during the UEFA Champions League quarter-final first leg football match between Manchester United and Bayern Munich at Old Trafford in Manchester on April 1, 2014. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
Hiába támadott többet a címvédő Bayern, majdnem kikapott a Manchester United vendégeként a Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzésén. Az 1-1 a németeknek kedvez, de a visszavágón Javi Martinez és Schweinsteiger sem játszhat. Barcelonában ugyanez volt a felállás: végigtámadták az Atlético elleni meccset, de 1-1 lett, kemény percek várnak a katalánokra a Vicente Calderónban.

Eredmény, Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
Manchester United - Bayern München 1-1 (0-0) - az élő közvetítés
Old Trafford, v.: Velasco Carballo (spanyol)
Manchester United: De Gea - Jones, Ferdinand, Vidic, Büttner (Ashley Young, 74.) - Fellaini, Carrick, Giggs (Kagava, 46.) – Valencia, Rooney, Welbeck (Hernandez, 85.)
Bayern München: Neuer - Rafinha, Javi Martinez, J. Boateng, Alaba - Schweinsteiger, Lahm - Robben, T. Kroos (Götze, 74.), Ribery - T. Müller (Mandzukic, 63.)
gól: Vidic (58.), illetve Schweinsteiger (67.)
sárga lap: Valencia (15.), illetve Schweinsteiger (61., 90.), Javi Martinez (89.)
piros lap: Schweinsteiger (90.)

A fogadóirodák megpróbáltak biztosra menni, így az idei formákat és eredményeket összehasonlítva csak azt hozhatták ki, hogy a Manchester United hazai sikere a csodakategóriába tartozna. Az angol bajnok David Moyes vezetésével annyit botlott a szezonban, mint az utóbbi öt évben összesen, a bajnokságban már hatszor is kikapott az Old Traffordon. Bezzeg a Bayernnél megy Guardiolával a szekér: a csapat már begyűjtötte a bajnoki címet, és a spanyol edzővel az egész szezonban mindössze két tétmérkőzésen kapott ki.

Ennek megfelelően is alakult a mérkőzés képe, az első félidőben a bajorok 78 százalékban birtokolták a labdát, jószerével ki se engedték a hazaiakat a térfelükről. Viszont érvénytelen gólt és százszázalékos ziccert a ManUnited hagyott ki, előbbi Welbeck hiába bombázta a kapuba, a bíró veszélyes játék miatt (kissé magasra emelte a lábát a csatár) kifelé ítélt szabadrúgást, majd a támadó a 40. percben ahelyett, hogy elpasszolta volna Neuer mellett a labdát, trükközni akart, és gyatra emelését védte a német kapus.

Welbeck eldönthette volna egyedül Forrás: AFP/Christof Stache

A félidőben Moyes érezte, hogy a középpályán kellene erősíteni, mert Fellaini és Giggs is harmatosan futballozott, így a veterán walesi helyére behozta Kagavát. Az 58. percben a veszélyesebb MU szerzett vezetést Vidic gyönyörű fejesével, de tízpercnyi öröm sem jutott a drukkereknek, mert Schweinsteiger egyenlített.

A hajrára ugyan még egy kis szerkezeti váltással megpróbálkoztak a hazaiak, de nem sikerült újabb gólt szerezni, ám a gyatra szezon után erre az 1-1-re legalább büszkék lehetnek az angol klubnál. A visszavágó érdekes lesz, hiszen a németeknél eltiltás miatt Javi Martinez és Schweinsteiger sem játszhat majd.


Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:

Barcelona - Atlético Madrid 1-1 (0-0) - az élő közvetítés
Barcelona, Camp Nou, v.: Felix Brych (német)
Barcelona: Pinto - Alves, Piqué (Bartra, 12.), Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Fabregas (Sánchez, 68.) - Neymar, Messi, Iniesta
Atlético Madrid: Courtois - Juanfran, Godín, Miranda, Filipe Luis - Gabi, Tiago, Koke, Arda Turan (Rodríguez, 77.) - Villa (Sosa, 70.), Diego Costa (Diego, 29.)
gól: Neymar (71.), illetve Diego (57.)
sárga lap: Iniesta (56.), Jordi Alba (58.), illetve Koke (19.), Gabi (38.), Turan (43.), Juanfran (52.), Sosa (92.)

Az Atlético Madrid a bajnokságban már komoly ellenfele a Barcelonának, kedd este a BL-ben is megpróbált felnőni hozzá. Diego Costa húzódás után is vállalta a játékot, a hazaiaknál pedig a védelem volt kissé foghíjas: Victor Valdés kapus térdsérülés miatt már nem védhet a szezonban, de Puyol játékára sem lehetett számítani.

Aztán viszonylag hamar kiderült: mindkét csapat ott kapott egy ütést, ahol amúgy is a legjobban fájt. A Barca védelméből Piqué is kiesett hamar - rosszul ért talajt egy fejes után -, majd húsz percre rá Diego Costát is le kellett cserélni, mert a jobb combjához kapott.

Messinek ezen a meccsen semmi nem jött be Forrás: AFP/Lluis Gene

Jól kezdett az Atlético, letámadta a Barcát, két helyzete is adódott így az első percekben, de David Villa mindkétszer elvétette a kaput. Lassan átvették az irányítást a katalánok, de csak ritkán tudtak nagy helyzetet kialakítani, a régi rövidpasszos összjátékot alig-alig csillantották meg.

Szünet után az jelentette a kérdést, tud-e váltani a Barca, és elbírja-e az Atlético, hogy Tiago kivételével a teljes középpályája besárgult az első félidőben. A Barca nem tudott váltani, az Atlético védekezése még stabilabb lett, majd Diego egy teljesen váratlan, pazarul eltalált lövéssel vezetést szerzett a vendégeknek.

Jó tíz percre teljesen padlóra került a Barca, semmi sem jött be, ám egyszer csak Iniesta remek labdáját Neymar biztos lábbal váltotta gólra.

Innentől az Atléticóra nehezedett elképesztő nyomás, de ezt hősiesen kibekkelte, így a hajrára mindkét csapat elkészült az erejével. Bár a Barca ment keményen előre, az utolsó percekre már nem maradt átütőerő a csapatban, a csapatok a madridi visszavágóra hagyták a döntést.