A MU-drukkereket megalázzák a fogadóirodák

Bajnokok Ligája, BL, Wayne Rooney, MU
Manchester United's English striker Wayne Rooney wipes his face during the UEFA Champions League football match between Manchester United and Shakhtar Donetsk at Old Trafford in Manchester, north west England on December 10, 2013. AFP PHOTO/ANDREW YATES
Vágólapra másolva!
Egy Manchester United-Bayern München még egy éve is igazi kétesélyes slágermeccsnek számított volna a Bajnokok Ligában, most azonban a kedd esti BL-negyeddöntő előtt nagyon kevés érv szól az angolok mellett. A párharc keddi felvonását nemcsak a tévében, hanem élő streamen is követheti az Origón.

A fogadóirodák szerint teljesen esélytelen a MU, az egyik angol oldalon például Rooneyék diadalára hétszeres pénzt fizetnek, míg a Bayern sikerére mindössze másfélszereset. De a jellemzően kedvezőtlenebb szorzókat kínáló magyar fogadási oldalon is 6,55-ös, illetve 1,45-es odds áll az angol, illetve a német csapat melletti rubrikában. A fogadóirodák általában akkor szoktak ennyire szélsőséges szorzókat meghatározni, amikor például egy bajnokság sereghajtója fogadja az éllovast.

De vajon tényleg ennyire esélytelen lenne az Old Traffordban az utóbbi évek egyik legmasszívabb csapata? Az eredmények és a forma alapján mindenképpen. A Vörös Ördögök David Moyes irányításával, címvédő létükre csak hetedikek a tabellán, így szinte biztos, hogy jövőre nem indulhatnak a BL-ben, de talán még az EL-ben sem. Pedig a Premier League történetében még soha nem fordult elő, hogy a MU a top négyen kívüli helyen végezzen.

Van Persie hiányában Rooneytól számíthat csodára a papíron sokkal esélytelenebb MU Forrás: AFP/Andrew Yates

Sir Alex Ferguson tavaly még sikeres legényei idén már tíz vereséget szenvedtek a bajnokságban, ugyanannyit mint a Southampton, s bár az 52 rúgott góllal az ötödikek, a 38 bekapott gól azt jelenti, hogy a MU védelme mindössze eggyel kevesebbszer kapitulált, mint a 16. helyezett Crystal Palace hátsó sora. Ráadásul a BL-nyolcaddöntőből csak nagy nehézségek árán, az athéni 2-0-s vereség után hazai pályán 3-0-ra diadalmaskodva sikerült kiharcolni a nyolc közé jutást. Sokat elmond az is a MU erejéről, hogy a városi rangadón a BL-ből a Barca elleni kettős vereséggel kiesett City 3-0-ra lemosta Matáékat - az Old Traffordon.

Eközben a Bayern München hét körrel a vége előtt veretlenül már meg is nyerte a Bundesligát, múlt szombaton is csak azért ikszelt a Hoffenheimmel (3-3), mert Josep Guardiola megengedhette magának, hogy a legjobbjait pihentesse. A Bayern jelenlegi átlaga 2,9 gól/meccs, és ha hasonló ütemben folytatja a termelést, akkor 99 gólig is eljuthat, megközelítve az 1971-72-es csodacsapat 101 gólos rekordját. A gólkülönbsége (+66) viszont már most is jobb, mint a 42 évvel ezelőtti együttesnek, amely +63-as gólaránnyal nyerte meg az aranyat.

A hazai pálya sem túl nagy előny idén a MU számára, minthogy ugyanannyi pontot szerzett csak otthon, mint a Norwich City (huszonnégyet), majdnem feleannyit, mint a Chelsea, és a Stoke és a West Ham szintjét jelentő 22 gólig jutott csak hazai pályán, míg a Bayern - kevesebb meccsen - már most 42-nél jár. Ráadásul már hatszor is kapitulált a saját stadionjában, nem meglepő, hogy az eleinte még türelmes drukkereknél is elszakadt a cérna, és a legutóbbi bajnokin egy repülőgépre feszített molinón üzentek Moyesnak, hogy most már ideje távoznia.

A Bayern bombaformában van, ráadásul bivalyerős a cseresora Forrás: AFP/Rene Ruprecht

Megkérdeztünk a a magyar Manchester United Szurkolói Klub elnökét, tényleg ennyire reménytelen-e a helyzet. "Az idei szezon után fogalmam sincs, miben bízhatnék, mert eddig semmit sem láttam, ami reménykeltő lenne" - mondta az Origónak Vincze Szabolcs. "Kemény védekezés kellene, de olyan játékosokkal, mint Büttner, erre nem sok esélyt látok, Ribéry átgyalagol majd rajta. Rafael gyors, de szörnyen ostoba ehhez a játékhoz, és Robbent kellene leszigszalagoznia. Így miből építünk kontrákra? Mert hogy középen nem fogjuk meg ezt a Bayernt, az biztos. A birtoklással nem kell törődni. Carrickkel meg Kagavával Schweinsteiger, Kroos meg Müller ellen? Én 0-3-ra tippelnek" - mondta, hozzátéve, hogy a hétszeres szorzó "megalázó a MU szempontjából".

Ami a MU mellett szól, hogy a Premier League azért jóval erősebb, mint a Bundesliga, illetve Wayne Rooney viszonylag jó formája, egy világklasszis bármikor képes egy meccsen belül akár kétszer-háromszor is villanni, ha ő kifogja élete meccsét és megállíthatatlan lesz - mint a triplázó Van Persie az Olimpiakosz ellen -, akkor lehet keresnivalójuk az angoloknak. Deviszont Van Persie nem játszhat sérülés miatt, Patrice Evra pedig eltiltott. A Bayernben Dante nem szerepelhet eltiltás miatt, a két sérült pedig Badstuber és Alcántara, ennek ellenére bivalyerős kezdővel fognak kifutni az Old Traffordra a bajorok.

A Manchester United-Bayern München mérkőzésről akkor sem marad le, ha sokan tolonganak a képernyő előtt a kocsmában, vagy ha épp a kezdő sípszó előtt romlik el a tévéje: egy regisztráció és a 330 forintos "meccsjegy" kifizetése után akár mobilon is láthatja a Sport TV közvetítését. Később, a BL-idény minden szakaszában megtalálja az online streamet a Sport TV meccseiről.

A várható kezdőcsapatok:
Machester United: De Gea - Rafael, Vidic, Jones, Büttner - Giggs, Carrick - Valencia, Kagava, Januzaj - Rooney.
Bayern München: Neuer - Rafinha, Boateng, Martínez, Alaba - Lahm - Robben, Kroos, Schweinsteiger, Ribéry - Mandzukic.

A másik keddi meccsen a Barcelona az Atléticót fogadja, és ha a spanyol bajnokság állását nézzük, egyáltalán nem biztos, hogy a katalánok jutnak tovább: a madridiak 76 ponttal vezetik a tabellát, míg a címvédőnek 75 pontja van. Viszont ne feledjük, hogy a La Ligában az Atlético legutóbb 2010. február 14-én tudott nyerni a Barcelona ellen (2-1-re), azóta nem sok sikerélménye volt: hatszor Messiék nyertek, és mindössze egy döntetlent sikerült kicsikarniuk a piros-fehéreknek.

Az Atlético portugál középpályása, Tiago Mendes úgy véli, a legtöbben az ő sikerükben reménykednek. "Az emberek könnyebben azonosulnak velünk, mivel a társadalom krízisben van, és látják, hogy a csapatunk nagy csapatokkal szemben is képes harcban lenni a La Liga-aranyért és a BL-diadalért. Ezekben a nehéz időkben az emberek mellénk állnak, mert szembe megyünk az esélyekkel, olyanok vagyunk, mint Robin Hood."

A Barca diadalára 1,48, a döntetlenre 3,6, az Atlético sikerére 6,3-as oddszal lehet fogadni az egyik irodánál, azaz a katalánok papíron esélyebbek a Nou Campban.

A várható kezdők:
FC Barcelona: Pinto - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Fabregas - Neymar, Messi, Iniesta.
Atlético Madrid: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Luis - Koke, Mario, Gabi, Turan - Costa, Villa.