Vágólapra másolva!
A Győri Audi-ETO KC a Krim Ljubljana legyőzésével bebiztosította helyét a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében. Az első alkalommal kiírt Final4-nak címvédőként és favoritként fut majd neki a győri csapat, pedig, egy papíron talán még a tavalyinál is erősebb csapattal, nem játszanak olyan meggyőzően, mint a hosszú évek után végre BL-győzelmet hozó tavalyi idényben. Nagy gond persze nincs, a Győr a százszázalékos teljesítménnyel behúzott csoportkör után a középdöntőben is veretlen, és a csapat spanyol vezetőedzője, Ambros Martin sem aggódik a csapata miatt.

A győzelmek tehát jönnek, de valamiért sokkal kevésbé meggyőzőek, mint tavaly. Ha csak a statisztikákat nézzük, a győriek átlagosan négy góllal kapnak többet meccsenként, és eggyel kevesebbet szereznek. Ami viszont nem mérhető számokkal, az a csapat lelkiállapota, egysége és harckészsége, és mintha ezen a fronton sem lenne minden rendben.

„A legnagyobb különbség tavalyhoz képest az, hogy most mindenki minket akar megverni” - mondta az Origo érdeklődésére Ambros Martin, a győriek vezetőedzője. „Azon kívül tavaly nagyon egységes, kiváló szellemű csapatunk volt, amit hajtott a vágy, hogy annyi év hiábavaló próbálkozása után végre elhódítsa a Bajnokok Ligája trófeát. Ez a vágy értelemszerűen már nem dolgozik bennünk, viszont mi lettünk az a csapat, amit mindenki le akar győzni, ellenünk mindenki extramotivációt talál azzal, hogy mi vagyunk a címvédők.”

Ambros Martín és Kovacsics Anikó Forrás: Gyorietokc.hu

A BL-győzelem után távozott Győrből a vitathatatlan tehetségéből keveset mutató Andrea Lekics, akit a tavalyi év legjobb játékosának választott az IHF, és a jobbszélső Joka Radicsevics. Mindketten a Vardar Szkopjéba igazoltak, jó eséllyel ők is ott lesznek a budapesti Final4-ban. A helyükre érkezett játékosok közül Bognár-Bódi Bernadett nagyszerűen pótolja a montenegrói szélsőt, a balkezes szupersztár, Katarina Bulatovics megítélése viszont már nem ilyen egyszerű.

„A mi legnagyobb erényünk tavaly a csapatunk egysége, és a precíz védekezés volt” - folytatta Martin. „Nagyszerű játékosok távoztak tőlünk, és bár a helyükre szintén kiemelkedő képességű kézilabdázókat szereztünk, az átállás mindig időt vesz igénybe. Butaság lenne részemről azzal foglalkozni, hogy akkor most erősebb vagy gyengébb csapatom lett, de az biztos, hogy más karakterisztikájú Győrrel dolgozom idén, mint tavaly. Sok munkát igényel, hogy olyan színvonalra csiszoljuk össze a csapatunkat, amit a roppant igényes szurkolótáborunk elvár tőlünk. Véleményem szerint a lehető legjobb úton járunk felé.”

Bulatoviccsal kapcsolatban nem is a kézilabdatudása volt a kérdés, hanem az, hogyan viseli a korábbi klubjaiban megszokott életmódjának megváltoztatását. A jobbátlövő mindenhol többet engedhetett meg magának, mint a csapattársai, és félő volt, hogy ez Győrben gondot okoz, ami a csapat teljesítményére is hatással lesz. Az ősz gond nélkül csorgott le, de a januári felkészülés elején történt valami (pletykák szerint a játékos meghosszabbította karibi nyaralását néhány nappal), így mostanra szinte biztos, hogy az 1+1 éves szerződésének másik felét nem tölti ki, hanem hazamegy a Győr jövő heti ellenfeléhez, a Buducsnoszthoz.

Hosszú idő után jött össze a végső győzelem Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A győri győzelmek azonban továbbra is jönnek, még ha az arányuk nem is olyan meggyőző, mint BL-győzelemmel zárult idényben. „Nem csak a Bajnokok Ligájában, a bajnokságban is több gólt kapunk, a Vác elleni meccsen már kénytelen voltam kiabálni is a játékosaimmal. Csiszolódunk, szépen lassan alakul a védekezésünk, és azt nem szabad elfelejteni, hogy még azokat a meccseket sem veszítettük el idén, amikor nem játszottunk jól, az ellenfelünk viszont feltüzelve, jól kézilabdázott. A Buducsnoszt sem tudott legyőzni minket, és a Krim sem, pedig mi távolról sem nyújtottuk a legjobbunkat. Erre lehet, és kell is építeni!” - mondta Martin.

„Szerintem idén erősebb a mezőny is, több a jó csapat. Nézzék meg ezt a Krimet, ami a megszűnés szélén lebeg, mégis nagyon jól játszott, Győrben és hazai pályán is alaposan megnehezítette a helyzetünket. De ott van a Vardar, a Buducsnoszt, a Midtjylland, mi pedig egy olyan csoportot vezetünk, ahol négy korábbi BL-győztes szerepel” - tette hozzá Martin.

A győriek edzőjét egyelőre nem érdekli, kik csatlakoznak a csapatához a Final4-ban, szerinte mindig csak a következő meccs fontos. Ez most különösen igaz, hiszen ahhoz a Buducsnoszt Podgoricához utazik a Győr, amely két éve pont a magyar csapatot legyőzve lett Bl-győztes, és sikere esetén idén meg is előzi az Etót a csoportban. „A Buducsnoszt jó 30 százalékkal erősebb hazai pályán, abban a hangulatban igen nehéz jó legyőzni őket. Márpedig egy pontot elvittek Győrből, ez is mutatja, milyen nehéz dolgunk lesz ellenük idegenben. De nekünk nem szabad az ellenfelünkkel foglalkoznunk, csak saját magunkra, a saját játékunkra kell koncentrálnunk, mert akkor nem érhet minket baj. Természetesen győzni szeretnénk. Ahogy mindig.”