Vágólapra másolva!
Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét, akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. az indulási jog átruházásával kibújhasson az összesen mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

Az ellenzéki képviselő szombati sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az Országgyűlés tavaly december 17-én rendkívüli ülés keretében elfogadta a sporttörvény azon módosítását, amely kibővítette a bajnokságban való indulási jog átruházhatóságának körét."Ezzel tíz esztendő után ismét legálissá vált, hogy tetemes, adott esetben több száz millió forintos tartozást felhalmozó vállalkozások a nevezési jogaikat kimenekítsék, és új, immáron tiszta vállalkozásokkal folytassák szereplésüket a bajnokságban" - fogalmazott a képviselő.

Szilágyi György szerint a jogszabály megalkotását az Újpest FC, illetve a mögötte álló üzleti körök inspirálhatták, mert a törvénymódosítást először tavaly december 2-án az a Wintermantel Zsolt fideszes országgyűlési képviselő nyújtotta be a Parlamentnek, aki akkor az Újpest Football Club Kft. felügyelő bizottságának tagja volt. Három nappal később ugyan a kormánypárti képviselő visszavonta a javaslatot, de még ugyanazon a napon a gazdasági bizottság önálló indítványként, ugyanazzal a tartalommal újra benyújtotta az Országgyűlésnek - mondta Szilágyi.

Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa Forrás: MTI/Illyés Tibor

A jobbikos képviselő kitért arra, hogy a törvénymódosítást követően a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége február 11-én 34/2014. számú határozatában úgy módosította az MLSZ klublicenc-szabályzatát, hogy a sportvállalkozások már a bajnoki év során is átruházhatják a licencet. Hozzátette, hogy a testület egyúttal előzetesen támogatta az Újpest FC 2013/14-es szezonra érvényes klublicencének átruházását - az UTE közbeiktatásával - a labdarúgócsapat belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet által tavaly márciusban alapított Újpest 1885 Futball Kft. részére. Az elnökség a döntés hatálybalépése érdekében soron kívüli eljárásra utasította a klublicenc-adminisztrációt, illetve úgy határozott, hogy az ügy sürgősségére való tekintettel az elnökség faxos szavazás keretében is meghozhatja döntését a tárgykörben - fogalmazott a képviselő.

Az ok a jobbikos képviselő szerint az, hogy az Újpest FC Kft.-nak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben fennálló, 500 millió forintot is meghaladó tartozása ne legyen behajtható, valamint az Újpest FC Kft.-vel szemben első fokon elrendelt felszámolási eljárások, elsőfokú bírósági határozatok végrehajtása ellehetetlenüljön. Az Újpest FC Kft. hitelezői elől a vagyon eltüntetését és átmentését az Újpest 1885 Kft.-be az indokolja, hogy az Újpest FC Kft.-vel perben álló játékosok, befektetők, és az adóhatóság már ne nyerhessenek kielégítést - jelentette ki a képviselő.

"A nagy sietség pedig azért szükséges, hogy a felszámolási eljárások nehogy jogerős döntéssé váljanak, és ezáltal nehogy felszámolót jelöljenek ki az Újpest FC Kft. élére, mert akkor ezt a mutyit már nem lehet megcsinálni, az Újpest FC Kft. vagyonát a felszámoló hozzájárulása nélkül nem lehet átjátszani" - fogalmazott Szilágyi.