Vágólapra másolva!
Az Angol Labdarúgó Szövetség ötmeccses eltiltással büntette Nicolas Anelkát, a West Bromwich Albion csatárát, aki a West Ham elleni meccsen a quenelle nevű kézmozdulattal ünnepelte a gólját.

Anelka 80 ezer fontot is kénytelen befizetni, és egy oktatáson is részt kell vennie, de fellebbezhet az ítélet ellen. A szövetség az ítélet indoklásában azt írta, Anelka gesztusát sértőnek és provokatívnak találták, de azt hangsúlyozták, hogy a vizsgálat szerint a játékos nem antiszemita, s mozdulatának nem is volt célja antiszemita eszmék népszerűsítése.


Az ítélet hatálybalépését az esetleges fellebbezések elbírálásának végéig felfüggesztették.
Bár az ítélet még nem lépett hatályba, a West Bromwich már csütörtökön jelezte, hogy azonnali hatállyal eltiltja Anelkát a szövetségi eljárás végéig, és saját hatáskörben is kivizsgálja az esetet.

Az úgynevezett quenelle, amelyet az egyik kar kinyújtásával, és a másik vállhoz emelésével lehet kivitelezni, egy Franciaországban ismert komikus, Dieudonné M’bala M’bala 2005-ös szellemi terméke. A kézmozdulat egy nácikarlendítés-szerű mozdulatot ötvöz a Franciaországban elterjedt, nem túl szalonképes gesztussal, az úgynevezett bras d’honneurrel, amelynél a jobb karjukat behajlítva a felkart ütögetik a ballal, és amellyel ugyanazt üzenik, mint ha felmutatnák a középső ujjukat.

A humorista és a követői is azt állítják, mindössze egy rendszerellenes gesztusról van szó. A tiltakozók viszont antiszemita provokációt látnak benne, és fordított náci tisztelgésként értelmezik a mozdulatot.

Anelka azt állítja, hogy a gól utáni mozdulattal a barátja, Dieudonné előtt próbált meg tisztelegni. "Természtesen nem vagyok sem rasszista, sem antiszemita, és teljes mértékben vállalom a gesztusomat. A quenelle-nek rendszerellenes jelentése van. Nem tudom, a vallásnak mi köze van ehhez a történethez” – magyarázta a 34 éves focista.

A West Bromnak sokba került Anelka gólöröme, emiatt távozik ugyanis a csapat főszponzora. A brit ingatlanügyi portál, a Zoopla – amelynek egyik társtulajdonosa Alex Chesterman zsidó üzletember – 2012-ben lett a WBA főszponzora, és a támogatás eredetileg a 2014–15-ös idényig tartott volna.

A quenelle körüli botrányról itt olvashat bővebben.