Európa csodálja a krumplitermelők csapatát

Ludogorec (PFC Ludogorets Razgrad) olasz futballcsapat
Razgrad's forward Virgil Misidjan (C) vies for the ball with Odesa's midfielder Olexiy Gai during the UEFA Europa League football match PFC Ludogorets Razgrad vs FC Chornomorets Odesa at the Vassil Levski stadium in Sofia on November 7, 2013. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Falusi kiscsapatból pár év alatt európai tényező lett a bolgár Ludogorec. A nyolc éve negyed-, 2011-ben még másodosztályban szereplő futballcsapat idén az Európa Liga legnagyobb meglepetését okozva már a nyolcaddöntőben jár. Ki ne irigykedne egy olyan kincsesbányára, ahol Michel Platininek hívják a csatárt?

Nehéz szavakat találni a Ludogorec futballcsapatának idei teljesítményére. A bolgár együttes a maga hatezer férőhelyes stadionjában játszva a semmiből az Európa Liga egyik esélyesévé nőtte ki magát. Eddigi nyolc mérkőzéséből hatot megnyert, kétszer döntetlent játszott, többnyire jó nevű ellenfelekkel szemben. Pedig a klub 2006-ban még a bolgár negyedosztályban, és még 2011-ben is csak a másodosztályban szerepelt.

Az Európa Ligába a BL-selejtezőből érkezett a Ludogorec, de ott sem volt messze a szenzációtól. Kiütötte előbb a szlovák Slovan Bratislavát (1-2, 3-0), aztán a szerb bajnok Partizant (2-1, 1-0), a harmadik körben a svájci Basel állította meg (2-4, 0-2).

Az EL csoportkörében következtek az igazán meglepő eredmények. Az ismeretlen bolgár csapat oda-vissza megverte a holland PSV-t (2-0, 2-0) és a horvát Dinamo Zagrebet (3-0, 2-1), egyedül az ukrán Csernomorec Odessza szerzett ellene egy pontot (1-1, 1-0). A legjobb 32 között pedig összejött az újabb bravúr: előbb Rómában győzte le 1-0-ra a Laziót, majd hazai pályán 0-2-ről és 2-3-ról talpra állva 3-3-as döntetlent ért el, amivel kiharcolta a továbbjutást.

Itt még a légiósok is élnek-halnak a klubért

A bolgár Novinite hírügynökség decemberben így jellemezte a csapatot: "Négy éve még az amatőr regionális ligában versenyzett, és néhány falusi krumplitermelőt vonzott csak a mérkőzéseire, most viszont esélyes arra is, hogy Európa legmodernebb pályáin futballozzon."

A hírügynökség abban látja a fejlődés titkát, hogy a tulajdonosok nemcsak üzleti, de szakmai alapra helyezték a klub működését. "Más bolgár kluboknál jöttek-mentek már különbféle mágnások, de a Ludogorec-menedzsment befektetései sokkal gyorsabban megtérültek, mint ahogy azt a legoptimistább jóslatok előre jelezték. A keretet túlnyomórészt külföldiek alkotják, de ők nagyobb szívvel és elkötelezettséggel képviselik a bolgár futballt, mint a hazai játékosok."

Évről évre több örömben van része a csapatnak Forrás: AFP/Andreas Solaro

A Novinite szerint jó példa a kiváló játékospolitikára Virgil Misidjan, akit 700 ezer euróért vettek meg a holland Willem II-től. "Ugyanennyi pénzért a CSZKA és a Levszki 10-15 olyan külföldit venne, akik közül sokan az alapvető képességekkel sem rendelkeznek. Ezek a játékosok mégis hatalmas fizetéseket kapnak, és több időt töltenek az éjszakai klubokban, mint a pályán. A ’több jobb’ elve már nem érvényesül, a tucatjátékosokat ritkán sikerül eladni magasabb áron, miközben Misidjan értéke jelenleg több millió euró lehet" – írta elemzésében a hírügynökség.

Nem szórják a pénzt

A klub a sikerek ellenére otthon sok kritikát kap, elsősorban amiatt, hogy a tulajdonosok sok pénzt ölnek bele, és sok külföldit igazolnak. Domuscsijevék nem sokat törődnek ezzel. "Egy célunk volt, kitörni a posványból. Rengeteg klub van, amely nem fejlődik megfelelően. De ha valaki lát ebből kiutat, és talál egy jó mechanizmust, az egyből irigységet és feszültséget szül" – mondta Kiril Domuscsijev.

A pénzt a jelek szerint értelmes dolgokra költik. Az európai kupaszereplésből megkeresett UEFA-bónuszt (az eddigi szereplés hatmillió eurót ért), illetve a televíziós pénzeket pedig új létesítmények építésébe és az utánpótlásba fektetik a tulajdonosok. Ha minden jól alakul, néhány éven belül sok fiatal bolgár játékos dörömböl majd a nagycsapat ajtaján.

A Ludogorec...

...az észt Levadia Tallinn mellett az egyetlen klub a világon, amely a másodosztályból feljutva egyből triplázni tudott, azaz bajnoki címet, kupaelsőséget és hazai Szuperkupát nyert.
...az első bolgár csapat, amely három egymást követő évben megnyerte az első három osztályt.
...az első bolgár csapat, amely három győzelemmel kezdte csoportkörét az európai kupákban.
...az első bolgár csapat, amely nyolc győzelmet szerzett egy európai kupaidényben

A Novinite szerint az is fontos, hogy a Razgrad játékosmegfigyelői mérföldekkel a többi bolgár klub előtt járnak, olyan kis vidéki csapatokban is megtalálják a tehetségeket, amelyekről mások még csak nem is hallottak.

De hogy jutottak egyáltalán idáig?

A klub 1945-ben alapított elődje a kilencvenes években a helyi gyógyszergyár csődjével lassan elsorvadt. A feltámadásra 2001-ig kellett várni, Alekszandar Alekszandrov és Vladimir Dimitrov akkor alapította a PFC Ludogorets Razgradot, és a csapat elég gyorsan megkezdte dicsőséges hódítását. A negyedosztályt már 2004-ben megnyerte (16 mérkőzésen tizenkétszer nyert, és mindössze tíz gólt kapott), de se akkor, se az egy évvel későbbi ismétlésnél nem volt pénz arra, hogy egy ligával feljebb lépjen.

Sztojcso Sztojev történelmet ír a Ludogoreccel Forrás: AFP/Andreas Solaro

A 2005–06-os szezon újabb diadala végre meghozta a várva várt előrelépést, és négy harmadosztályú szezon után, 2010-ben a második ligát is sikerült bevenni. Innentől kezdve nem volt megállás.

2010 szeptemberében a bolgár tengerhajózási konzorciumban, illetve a Huvepharma nevű gyógyszeripari cégben is érdekelt testvérpár, Georgi és Kiril Domuscsijev lett az új tulajdonos (a vagyonukat 2010-ben összesen 500 millió euróra becsülték). Rögtön megígérték, hogy kiemelik a klubot a középszerűségből, és a cél az élvonal. Úgy is lett, a Ludogorec simán nyerte a másodosztályt, így újra osztályt váltva a legjobbak között folytathatta.

Ismeretlen légiósokkal minőségi futball

A 2011–12-es szezon elején Kiril Domuscsijev kijelentette, hogy ez a csapat nem csupán Razgrad városáé, hanem az egész északkeleti régióé. Hogy az ebből következő magasabb elvárásoknak megfeleljen, tizennégy új játékost szerződtetett, köztük nyolc légióst. Az első kilenc bajnoki nyolc győzelme és egy döntetlenje után jött egy kis hullámvölgy, a CSZKA Szófia mögé szorult a csapat, de az utolsó fordulóban 1-0-ra legyőzte a híres riválist, és megszerezte az aranyérmet.

Az újonc ezzel zsinórban harmadik szezonjában lett bajnok: a harmad- és a másodosztály után ezúttal az élvonalban. Ha ez még nem lett volna elég, behúzta a kupát és szuperkupát is - ilyen triplázásra korábban csak a CSZKA és a Levszki Szófia volt képes.

Virgil Misidjan megszerzése nagy fogás volt Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az előző idényben a kupában ugyan már a legjobb 32 között elvérzett a Ludogorec a CSZKA-val szemben, de a bajnokságban egypontos előnnyel – ezúttal a Levszki előtt – megvédte a címét. A Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában pedig a Dinamo Zagreb búcsúztatta (1-1, 2-3).

Az Európa Ligát a Ludogorecnek találták ki

Tavaly nyáron ismét átalakult a keret, nyolcan távoztak, jött helyettük egy-egy portugál (Fábio Espinho), spanyol (Dani Abalo), holland (Virgil Misidjan), illetve brazil (Michel Platini) légiós. Utóbbinak ez nem csak a művészneve, Michel Platini Ferreira Mesquita néven anyakönyvezték 1983 szeptemberében. (A szüleit vélhetően lenyűgözte a friss aranylabdás francia támadó – jelenleg UEFA-elnök – az évi teljesítménye: Olasz Kupa-győzelem, olasz gólkirályi cím, BEK-döntő.) A Ludogorec 187 centis, 80 kilós Platinije 2008 óta játszik Európában, korábban megjárta a Csernomorec Burgaszt, a CSZKA Szófiát és a Dinamo Bucurestit is.

Ivajlo Petev vezetőedző már július közepén megbukott, miután a csapat elvesztette a Szuperkupa-döntőt, vereséggel nyitotta a bajnokságot, és a BL-selejtező első meccsén 2-1-re kikapott a Slovan Bratislavától. Az új edző, Sztojcso Sztojev vezetésével azonban a csapat nemcsak a bajnokságban vette vissza a vezető helyet, elég gyorsan kiderült, hogy az Európa Ligát a Ludogorecnek találták ki.

A Ludogorec 2013–14-es kerete

Kapusok: Vladiszlav Sztojanov, Georgi Argilaski, Ivan Cvorovic
Védők: Tero Mäntylä (finn), Alexandre Barthe (francia), Alekszandar Alekszandrov, Guilherme Choco (brazil), Jordan Minev, Cosmin Moti (román), Georgi Terziev, Vitinha (portugál), Júnior Caicara (brazil)
Középpályások: Mihail Alekszandrov, Fábio Espinho (portugál), Mitchell Burgzorg (holland), Krisztian Kitov, Dani Abalo (spanyol), Szvetoszlav Djakov, Dimo Bakalov, Hriszto Zlatinszki
Csatárok: Virgil Misidjan (holland), Jeroen Lumu (holland), Roman Bezjak (szlovén), Juninho Quixadá (brazil), Marcelinho (brazil), Sebastián Hernández (kolumbiai), Michel Platini (brazil)

Ludogorec Razgrad
Stadion: Ludogorec Arena, 6000 férőhely
Becenév: Sasok
Tulajdonos: Kiril és Georgi Domuscsijev
Elnök: Alekszandar Alekszandrov
Edző: Sztojcso Sztojev
A legnagyobb sikerek: kétszeres bajnok (2012, 2013), bolgár kupagyőztes (2012), bolgár Szuperkupa-győztes (2012)