Vágólapra másolva!
Csank János viszonylag szerencsésnek tartja a magyar válogatottat az Eb-selejtezők kisorsolása után, de a románok jelenléte így is nyugtalanítja. Buzánszky Jenőnek is a bukaresti pofon kezdett fájni a sorsolás után, Selymes Tibor a legjobb csoportnak tartja a miénket, Pintér Attila viszont nem volt hajlandó foglalkozni az ellenfelekkel. A románokat irányító Victor Piturca a tavalyi 3-0 ellenére egyenrangú ellenfélként kezeli Dzsudzsákékat, két korábbi román válogatott viszont máris tutita veszi a továbbjutást.

Újra a románokkal selejtez a fociválogatott

"Tudtuk, hogy ebben a sorozatban lesz a legnagyobb sanszunk a kedvező besorolás és a több továbbjutó miatt" - kezdte az értékelését az Origónak Csank János. "Ezzel együtt relatíve szerencsések vagyunk, meg kell elégednünk az eredménnyel, lehetett volna rosszabb is." A magyarok Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és Feröer legjobbjaival küzdenek az Eb-ért.

A korábbi szövetségi kapitány a legerősebb kalapból érkező görögökkel elégedett: "Ellenük bármikor jók lehetünk egy ikszre, nincs extraklasszisuk, inkább csapatként jók." Azt viszont sajnálta, hogy a románokat nem tudtuk elkerülni. "Tőlük tartottam, ahogy a szerbektől és a szlovákoktól is abban a kalapban. A politikai felhang zavaró, bár itthon feltétlenül lesz nyerési esélyünk, az ottani meccsek nem fekszenek nekünk. Olyan meccs mint a tavalyi 0-3 Bukarestben, nem lesz még egyszer, de azt el kell kerülni, hogy megint a román-magyar csata legyen a sorsdöntő." A nyilatkozata pillanatában még nem tudhatta Csank, de később kiderült, a magyarok rögtön a második meccsüket Bukarestben játsszák, így ez a dilemma megoldódott.

Csank szerint az északíreket és Feröert oda-vissza meg kell majd verni, a finnekről pedig a március 5-i edzőmeccs után fogunk eleget tudni szerinte.

Pintér Attila szövetségi kapitány közvetlenül a sorsolás után nem volt hajlandó az ellenfelekkel foglalkozni a Kossuth-rádiónak nyilatkozva. „Teljesen mindegy, kit sorsoltak mellénk, a fontos az, hogy úgy kell összerakni a válogatottat az adott mérkőzésre, hogy nyerési esélye legyen. Ehhez sok közös munkára van szükség. Minden számításba jöhető játékosra szükségünk van, hiszen formaingadozás és sérülés bármikor közbejöhet, ezért lényeges, hogy a beszállók ismerjék a rendszert és a stratégiát."

Pintér a szurkolók segítségét is kérte, és ígérte, minden eszközzel bizonyítani akarnak majd nekik. "Biztos lesz mélypontunk, ezért fontos, hogy maradjon meg a támogatás és adják meg nekünk a sanszot a sorozat végéig." A kapitány az MLSZ honlapján is csak egyetlen riválisra tért ki: "A finnek nagyon komoly eredményeket értek el az utóbbi időszakban, vb-selejtezőn döntetlent játszottak Spanyolországban, és több szoros meccsük is volt magasabban jegyzett válogatottakkal."

A Romániával tavaly vb-pótselejtezőig jutó, ám ott épp a görögök ellen elbukó Victor Piturca udvariasan beszélt a magyar csapatról a sorsolás után. "A magyar válogatottnak nagyon komoly múltja van, de jelenleg nagyjából hasonló játékerőt képvisel, mint a román csapat" - mondta a román szakember Nizzában az MLSZ honlapjának. "Úgy gondolom, hogy akár mi is nyerhettünk volna Budapesten, de ha Gera vagy Juhász pályára tudott volna lépni Bukarestben, egész másképp alakult volna az a mérkőzés is. Hasonló a helyzetem, mint Pintér Attilának, nálunk is erősen limitált a válogatottban szóba jöhető labdarúgók száma. Az egymás elleni meccsek során kulcsfontosságú lehet, hogy a selejtezők melyik szakaszában találkozunk egymással."

Két korábbi román válogatott viszont egész más hangulatban nyilatkozott a Prosport.ro-nak. "A szövetség jobban teszi, ha már most lefoglalja a szállást a csapatnak Franciaországban, mert ilyenkor még ólcsóbb. Ha erre a tornára sem jutunk ki, tényleg lúzerek vagyunk" - idézte Viorel Moldovant az újság. "Nem tudunk nem továbbjutni" - ez pedig Gica Popescu véleménye. "A két legerősebb kalapból Görögország és Magyarország számunkra a két lehető legjobb ellenfél."

Az Aranycsapat játékosa, Buzánszky Jenő a Rangado.hu-nak nyilatkozva azt mondta, nem örül a románoknak, mert személyesen látta a 0-3-as pofont, ezzel együtt szerencsésnek tartja a sorsolást. A korábbi román válogatott Selymes Tibor a lehető legkönnyebbnek, legjobbnak látja a csoportot román és magyar szemszögből egyaránt. "Mindkét válogatottnak összejöhet a továbbjutás, főleg úgy, hogy a harmadiknak is van esélye kijutni. Nem tudom, hogy a román válogatott állománya mennyire fog megváltozni a világbajnoki selejtezőhöz képest, mert nagy választék nincs."