Vágólapra másolva!
Február 9-én a svájciak megszavazták a bevándorlás korlátozását, a néppárt kezdeményezte voksoláson a résztvevők 50,34 százaléka voksolt igennel. A vb-részvételt kivívó futballválogatott nagy részét - elsősorban a középpályás- és csatársort - azonban éppen a honosított külföldiek, illetve leszármazottjaik alkotják.

Mathias Bolton, az UNI Global Union nevű nemzetközi szakszervezet egyik munkatársa vicces képet tett ki Twitter-oldalára, amely jól jelzi, hogy a bevándorlók - azaz a honosított játékosok - milyen fontos szerepet töltöttek be a svájci válogatott életében.

Az elmúlt évtizedben szerepelt a nemzeti csapatban a kongói Blaise N’Kufo, a török származású Eren Derdiyok, Gökhan Inler és a két Yakin fivér, a koszovói Albert Bunjaku és Valon Behrami, az albán Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili és Granit Xhaka, a bosnyák Haris Seferovic, illetve a Zöld-foki Köztársaságban született Gelson Fernandes.

De említhetnénk André Goncalves (portugál), Ricardo Rodríguez (chilei), Kofi Nimeley (ghánai), Joel Kiassumbua (kongói), Igor Mijatovic (szerb), Frederic Veseli (koszovói), Maik Nakic (horvát), Sead Hajrovic (bosnyák) és Pajtim Kasami (macedón) nevét is.

A válogatott az október 15-i, szlovének elleni utolsó vb-selejtezőn a következő összeállításban lépett pályára: Sommer - Djourou, Senderos, Ziegler, Lang - Barnetta - Dzemaili, G. Inler, Xhaka - Mehmedi - Seferovic.