Vágólapra másolva!
A magyar szövetségi kapitány 35 játékost vitt Törökországba edzőtáborozni. Ha a legjobb tizenegyet egybevetjük az el nem engedettekből összeállított, szintén képzeletbeli csapattal, elég rosszul jön ki belőle. De akkor minek az egész edzőtábor? Még az is kiderülhet, hogy Huszti Szabolcs levele ma is ugyanolyan aktuális, mint négy éve.

A magyar futballválogatott nemrég kinevezett szövetségi kapitánya, Pintér Attila több mint három csapatra való játékost vitt magával a törökországi edzőtáborba. A legtöbbre taksált légiósok zömét nem engedte el a klubja, így a szövetségi kapitány olyan focistákkal tölthet el egy hetet, akiknek vélhetően csak egy töredékére számít majd a majdani első tétmeccs kezdőcsapatának a kijelölésekor.

A kapitánynak három légióst sikerült elhívnia: a dán klubjától, az Odensétől egyre távolabb kerülő Vadócz Krisztiánt, a Boltonban legutóbb tavaly október 19-én védő - utána sokáig sérült - Bogdán Ádámot és az olasz másodosztályban kiesőhelyen álló Padovából Laczkó Zsoltot.

Az időközben Nikolics Nemanja sérülése miatt 35 tagúra apadt keretnek több mint a fele - 18 futballista - még sohasem játszott válogatott meccsen. Ha megnézzük a beleki összetartásról hiányzókat, úgy tűnik, a távol maradó futballistákból egy jóval ütőképesebb csapat állítható össze, mint azokból az NB I-es játékosokból, akik - az IFFHS legutóbbi kimutatása szerint - a világ 76. legjobb bajnokságában edződnek.

Hazaiak vs. légiósok. Vagy majdnem

A Telkiben rendszeres összetartásokat tartó Pintér Attilának számolnia kell azzal, hogy ha az NB I-es klubok elengedik is a játékosaikat (ami most a Fradi esetében például nem jött össze), szinte biztos, hogy külföldről nagyon kevés labdarúgót fognak elengedni, hiszen a klubok erre csak a FIFA által meghatározott napokon kötelezhetők. A kapitány már most is nemleges választ kapott a legtöbb helyről.

Négy néző előtt hárman fociztak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Lássuk, hogyan nézhet ki az NB I-esekre épülő 35-ös keretből összeállítható legerősebb csapat, és ezzel szemben hogyan festhetne egy, a kimaradt focistákból összerakott tizenegy.

A Pintér-keret szerintünk legerősebb kezdője: Bogdán - Laczkó, Juhász, Lipták, Kádár - Szakály, Vadócz, Elek, Sándor Gy. - Kovács I., Futács.

A túrát kihagyó focisták szerintünk legerősebb kezdője: Király/Gulácsi - Vanczák, Korcsmár, Otigba, Halmosi - Lovrencsics, Hajnal, Gera, Dzsudzsák - Németh K., Böde.

A védelemben biztosan lesz NB I-es

Nézzük csapatrészenként! Meglepő, hogy Bogdán Ádámot hosszú sérülése után elengedte a Bolton - ha jó formába kerül, és újra beverekszi magát a kezdőbe, a képességei alapján a válogatottban is bízvást számíthat rá Pintér, az ő meghívása tehát indokolható.

A többi légiós kapus (Király Gábor, Gulácsi Péter, Megyeri Balázs, Köteles László) nincs ott Belekben, akik ott vannak - Balogh János, Horváth Tamás (Mezőkövesd), Verpecz István (DVSC) -, azokról Pintér Attilán kívül eddig kevesen gondolták, hogy megütnék a nemzetközi mércét. A 31 éves Balogh ugyan korábban játszott a skót Heartsban, de a karrierje nem éppen felfelé ível, mostanában az NB II-es Nyíregyházában véd.

Pintér Attilánál több tucat NB I-es is labdába rúghat Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A védelem esetében kijelenthető, hogy van értelme a beleki edzőtábornak, külföldön ugyanis alig akad magyar hátvéd, így szinte biztosan be kell majd vetnie hazai játékosokat is a kapitánynak. Az edzőtábort kihagyók között ott van Korcsmár Zsolt, Vanczák Vilmos, Otigba Kenneth - de Halmosi Péter is, aki hiába emelkedik ki az NB I-ből, Pintér a Haladásból nem neki, hanem Guzmics Richárdnak és Devecseri Szilárdnak szavazott bizalmat.

A Pintér-keret legerősebbnek tűnő védelméből a Juhász, Lipták, Kádár trió mindhárom tagja azért igazolt haza, mert külföldön már nem volt rá szükség. Juhász Roland hét jó szezon, majd több hónap megalázó mellőzöttség után távozott az Anderlechttől. Az edzője, John van den Brom levegőnek nézte, végül a Videoton dobott neki mentőövet.

Lipták Zoltán kétszer járt külföldön, a harmadosztályú Southend United után az Újpest kölcsönadta a második ligából kiesett Southamptonnak, amely nem élt opciós vételi jogával. Most Győrben focizik, ami jó ajánlólevél a válogatottnál, pedig az ETO-nál éppenséggel nem volt előny az elmúlt években, ha valaki magyar. Pintér Attila azt monda az Origónak 2010-ben, hogy számára "mellékes, hogy külföldi vagy magyar az illető", a lényeg, hogy passzoljon az elképzeléseihez, és ehhez tartotta magát: a csapata általában öt-hat külföldivel állt fel, a Győr keretében ma is többségben vannak a légiósok.

Kádár Tamás 2008-ban a védőket tekintve rekordösszegért - az Index szerint 1,2 millió euróért - igazolt a Newcastle-hoz, ahol peremember volt, igaz, sípcsonttörés is hátráltatta. Érdekes módon a holland Roda kezdőjében sem tudott gyökeret verni, így jobbnak látta, ha hazajön a Diósgyőrbe.

Fájó, hogy Huszti Szabolcs (b) a válogatottban soha többé nem akar szerepelni Forrás: MTI/Földi Imre

Na de a középpályán?

A középpálya összeállításáról azonban bármennyit is gondolkodna a kapitány, nehéz elképzelni, hogy főként itthon játszó futballistákat válasszon. Ha a mostani keretből szemezgetve mondjuk a Szakály, Vadócz, Elek, Sándor György négyest összevetjük a Belekből hiányzó Dzsudzsák, Hajnal (Stieber), Gera, Lovrencsics sorral, a mérleg alighanem az utóbbi felé billenne.

A csatárok közül ugyan letesztelhető többek között Kovács István vagy Futács Márkó teljesítménye is Törökországban, ám náluk biztosan tapasztaltabb a Fradi által visszatartott Böde Dániel vagy a Hollandiában ötmeccses eltiltását töltő Németh Krisztián.

Ezek alapján tehát nehéz megindokolni, hogy miért hasznos 35 olyan futballista - az ötcsillagos beleki Kempinski hotelt alapul véve nyilván nem két fillérbe kerülő - utaztatása, akik közül várhatóan csak néhányan fognak majd szerepelni a válogatott kezdőjében. Különösen úgy, hogy jelen állás szerint a csapat még egy felkészülési mérkőzést sem tud játszani Törökországban, ellenfelet legalábbis még nem sikerült találni.

Matthäus felé, félúton

Emlékezhetünk, tíz éve Lothar Matthäus mennyi kritikát kapott, amiért mintegy 80 játékost próbált ki a kétéves magyarországi kapitánysága során - ehhez képest Pintér Attilának néhány hét elég volt, hogy majdnem feleennyi focistát csatasorba állítson.

Matthäusnak nem jött be a nagy kísérletezgetés Forrás: AFP/Felix Hörhager

Ezek után roppant kíváncsian várjuk, hogy miként fest majd Pintér Attila Finnország elleni első teljes kerete, vajon az alábbi névsorból hányan kerülnek be a csapatba, és ha bekerülnek, mire lesznek képesek.

Pintér Attila 35-ös kerete (három légiós, 32 NB I-es):
kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Balogh János (Nyíregyháza), Horváth Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Verpecz István (DVSC-TEVA)
védők: Fiola Attila (MVM Paks), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (DVTK), Korhut Mihály (DVSC-TEVA), Lázár Pál (DVSC-TEVA), Lipták Zoltán (Győri ETO FC), Lang Ádám (Győri ETO FC), Predrag Bosnjak (Szombathelyi Haladás), Heffler Tibor (MVM Paks), Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás), Devecseri Szilárd (Szombathelyi Haladás), Laczkó Zsolt (AC Padova)
középpályások: Vass Ádám (MTK Budapest), Pátkai Máté (Győri ETO FC), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Szakály Péter (DVSC-TEVA), Sándor György (Videoton FC), Orosz Márk (Lombard Pápa Termál FC), Radó András (Szombathelyi Haladás), Vadócz Krisztián (Odense BK), Elek Ákos (DVTK), Simon Krisztián (Újpest FC), Pölöskei Zsolt (MTK Budapest), Bartha László (MVM Paks)
csatárok: Rudolf Gergely (Győri ETO FC), Kovács István (Videoton FC), Kalmár Zsolt (Győri ETO FC), Koltai Tamás (Győri ETO FC), Szatmári Loránd (PMFC-Matias), Vécsei Bálint (Budapest Honvéd), Futács Márkó (DVTK).

Egervárinál jó volt NB I-esnek lenni

Az elmúlt években a hazaigazolás előrelátó döntés volt egy válogatottba pályázó futballistától, Egervári Sándornál ugyanis általában fele-fele arányban szerepeltek a hazaiak és a légiósok. A 14 bevetett játékosból a Hollandia elleni 1-8 és az észtek elleni 5-1 során is hét-hét volt a megoszlás - igaz, a becserélt hat focista között nem volt légiós.

Egervári szerint minél több válogatott játékosnak itthon kellene fociznia. "Azokat a játékosokat, akik félévente vándorolnak, és nem tudják beverekedni magukat a kezdőcsapatba, hozzuk haza a magyar bajnokságba" - mondta a Sport TV-nek a múlt csütörtökön az exkapitány. "A két legjobban menedzselt klub hazahozhatna négy-négy játékost, és akkor Varga Józsi és társai nem a kispadon ülnének az angol másodosztályban, vagy mondhatnám Komant, Németh Krisztiánt."

Ezzel szemben Huszti Szabolcs 2010-es nyílt levelében azt sérelmezte, hogy az olyan légiósok helyett, mint Tőzsér Dániel, Vanczák Vilmos vagy Hajnal Tamás, az arra érdemtelen NB I-es focistákat favorizálják, és olyan is szóhoz jut a válogatott kezdőjében, aki "még sosem játszott külföldön, vagy még felnőtt meccse se nagyon van". Hozzátette, ő nem fog csak azért hazaigazolni, hogy sztenderd válogatott lehessen. "És azt tanácsolom minden magyar focistának: amint lehetősége van, igazoljon ki, mert ég és föld a különbség a hazai és a külföldi labdarúgás között."