Vágólapra másolva!
A magyar futball az amszterdami vereséggel története legmélyebb pontjára került, de vajon milyen csapatot alkotnak majd a mostani utánpótláskorú játékosok? Az edzőképzést irányító Szalai László az 1-8 után azt mondta, hogy akár tíz éven belül összejöhet egy jó csapat, mivel az 1995-96-os korosztályokban sok tehetséges gyerek focizik. Megnéztük, mit tudnak most, és meddig juthatnak a feltörekvő fiatalok, és összevetettük őket a jelenlegi legjobb magyar focistákkal is.

Kapus

Bogdán Ádám még csak 26 éves, és a vb-selejtező során szinte mindig a csapat legjobbja volt, pechjére éppen a hollandok elleni meccs előtt került hullámvölgybe, Boltonban potyagólt is kapott. Amszterdamban is benne volt pár gólban, ám korábban rengeteg ziccert hárított.

Az U19-es válogatott első számú kapusának, Hrabina Alexnek szintén csak egy rossz meccse volt, az angolok elleni 4-1-es telki vereségben több gól is az ő lelkén száradt. A Nyíregyháza az NB III-as Budaörsnek adta kölcsön a 18 éves játékost, akinek nagy erőssége, hogy a magasságát kihasználva jól jön ki a beadásokra, és képes a sorozatos bravúrokra. Ha töretlenül fejlődik, elérheti Bogdán szintjét.

Hrabina Alex a jövőben akár több néző előtt is bizonyíthat Forrás: Facebook

Jobbhátvéd

A 30 éves Vanczák Vilmos roppant tapasztalt, de ma már elvárás, hogy a szélső védőknek támadó feladatokat is el kell látnia, ő pedig ennek nem mindig tud megfelelni, ráadásul nincs meg a kellő robbanékonysága ahhoz, hogy felvegye a versenyt az ellenfelek gyors szélsőivel. Mégis ő az elmúlt fél év egyik legveszélyesebb magyar mezőnyjátékosa, mert védő létére gólt fejelt, tizenegyest harcolt ki, vagy ő szállította a gólpasszt.

Polgár Kristóf 17 éves létére tagja volt az U19-es válogatottnak. A Liverpoolnál pallérozódik, amire legyinthetnénk is, mondván, hogy több magyar tehetség eltűnt már a híres klub süllyesztőjében, ám Liverpoolban két-három éve stratégiát váltottak, és kijelentették, hogy csak olyan játékosokat fognak leigazolni, akik sokkal jobbak, mint az angolok. Polgár keresztszalag-szakadása után most lábadozik, közel egy évet ki kell hagynia. Középső védőként is bevethető, megbízható, technikás, és jól lép be a támadójátékba is. Vanczáknál majdan jobb is lehet.

Vanczákból csak a gyorsaság hiányzik Forrás: MTI/Illyés Tibor

Középső védő I.

Guzmics Richárdnak Bukarestben volt egy nagy hibája, emiatt a szurkolók célkeresztjébe került, pedig jó játékos, csak nem rendelkezik megfelelő nemzetközi rutinnal. Harcos, lelkes, nagy küzdő, jól fejel, ebben hasonlít Vanczákhoz. Artner Tamás Haladás-edző is a védelmébe vette, később még rászolgálhat a bizalomra.

A védőkkel nem állunk jól, a mostani U21-es válogatottból Otigba Kenneth és Lang Ádám sem emelkedik ki, nagy tehetség viszont a 18 éves Bobál Dávid, bár a fejlődését hátráltatta, hogy keresztszalag-szakadás miatt egy évet ki kellett hagynia. Jó felépítésű játékos, akinek erőssége, hogy a támadásokat képes hasznosan támogatni. Általában a Honvéd NB III-as csapatában szerepel. Jobb játékos lehet belőle, mint Guzmics, de ehhez külföldre kellene igazolnia, hogy szokja a nemzetközi iramot.

Guzmics nagyot hibázott Bukarestben Forrás: AFP/Isza Ferenc

Középső védő II.

Korcsmár Zsoltban van talán a legtöbb fantázia a jelenlegi védők közül. Még csak 24 éves, így akár még fejlődhet is. A hollandok elleni viszont neki (is) az élete egyik legrosszabb meccse volt, szinte mindegyik hazai gólhoz volt köze, még a jónak tűnő megoldásai is rosszul sültek el. Még erősödnie kellene, és kellő tapasztalat birtokában megfelelő választás lehet a jövőben is.

A 19 éves Baki Ákos az ősz végére bejátszotta magát az MTK felnőttcsapatába, és nem lehet véletlen, hogy a Premier League-ben szereplő Swansea is egyhetes próbajátékra hívta, amely végén a vezetők úgy váltak el tőle, hogy elégedettek vele, és remélik, hamarosan újra találkoznak. Vélhetően azt vették észre a walesiek, hogy Baki nagyon jó fizikumú, erős játékos, ráadásul több poszton is bevethető. De rajta kívül két nagyon tehetséges MTK-hátvédet érdemes még megemlíteni, az U19-es csapat kapitányát, a csatárból védővé lett Asztalos Dávidot, illetve Talabér Attilát. Korcsmár szintjét bármelyikük elérheti.

Korcsmárnak (középen) semmi nem jött be Amszterdamban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Balhátvéd

A Newcastle-t is megjárt, 23 éves Kádár Tamás kényszerből balhátvédként szerepelt a válogatottban, de hasonló problémái vannak, mint Vanczáknak. Nem igazán gyors, elég könnyen zavarba lehet hozni, gyakran bejátsszák mögé a labdákat. Talán belső védőként jobb lenne, ezen a poszton a Diósgyőrben is megbízhatóbb teljesítményre képes.

Tamás Krisztián a bal oldali védő posztján a mostaniak közül bárkinél jobb választás lehet a jövőben. A Milan 18 éves légiósa a Milan Primavera-, azaz tartalékcsapatában szerepel, az ifjúsági Bajnokok Ligájában még gólt is szerzett, ő a csapat első számú balbekkje. Hasznosan segíti a támadásokat, a kapura is veszélyes, és már abban a nemzetközi ritmusban nevelték fel, amely képessé teheti arra, hogy megállja a helyét bármelyik stadionban. Olaszországban a védekezésre nagy súlyt fektetnek, ami szintén Tamás malmára hajtja a vizet.

Kádár Tamás kényszerből játszott balhátvédet, nem jól Forrás: AFP/Valery Hache

Jobbszélső

Koman Vladimirt négy-öt éve gyakran megmentőként emlegették, akit sikerült elhappolni az ukránok elől, és az U20-as vb-n tényleg meghatározó játékos volt. Egervári Sándor volt szövetségi kapitány bizalma akkor sem ingott meg benne, amikor a most 24 éves játékos a Monacóban vagy éppen az orosz bajnokságban kispadozott. Probléma vele kapcsolatban, hogy általában nem a saját posztján játszott a válogatottban. Egyszerűen nem olyanok a képességei, mint egy jobbszélsőnek, hiszen nem túl gyors, nem nagy cselező, hasznosabb lehetne szervező középpályásként. Főleg, ha olyan, erősebb klubban szerepelne, ahol számítanak is rá.

Zsótér Donát januárban lesz 18 éves, és mentálisan olyan, amilyennek minden magyar focistának lennie kellene. Az első perctől az utolsóig csúszik-mászik, óriási lelkesedéssel végigrobotolja a meccseket, és ha esetleg hibázik, akkor sem lehet rá haragudni. Sokat fut, bejátssza az egész jobb oldalt, gyors, jól cselez, jól lő és a kombinatív játéka is dicsérhető, ám fizikálisan még erősödnie kell. Tavaly a Videoton nagycsapatában is bemutatkozott, idén még nem kapott lehetőséget.

Koman Vladimir joggal tarthat a feltörekvő nemzedék legjobbjaitól Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szervező középpályás

A 32 éves Hajnal Tamásnak volt egy-két nagyon jó meccse idén a válogatottban - például a törökök elleni -, más alkalmakkor viszont csalódást okozott. Ő a csapat legkreatívabb tagja, ezzel együtt is nagyon bele tud szürkülni a mezőnybe. Rengeteget dolgozik a meccseken, kellően labdabiztos, de odaérhetne többször is a kapu elé.

Kalmár Zsolt a magyar foci egyik legnagyobb tehetsége, amolyan Frank Lampard-féle box-to-box (a két 16-os között mindenhol feltűnő) középpályás. Jól tud labdát szerezni, agresszív, védekezésben is jó, nagyon kreatív, és ha megindul a kapu felé, képes arra, hogy végigcselezze a védőket, majd bevágja távolról, vagy ziccerbe hozza a társát. Még csak 18 éves, jól lát a pályán, és jó arányban megnyeri a párharcait. A felnőttválogatott majdani vezéregyénisége lehet.

Kalmár a Győrben ilyen gólt is szerzett már:

Védekező középpályás

A Middlesbrough-ból az edzőváltás után kiszorult Varga József tipikus védekező középpályás, példaértékű, hogy mennyire hajt minden meccsen, ő futja a legtöbbet a válogatottban. Visszafut, becsúszik, fejel, a legjobb mentalitású játékosa a válogatottnak, viszont támadásban sajnos kevésbé használható. Ha megszerzi a labdát, akkor általában csak lepasszolja oldalra, nem látja át igazán a pályát, cselt nem látni tőle, megindulni sem szokott. Manapság ez sajnos nem elég.

A 20 éves Vécsei Bálint decemberben megkapta élete lehetőségét, a Galatasaray világhírű edzője, Roberto Mancini ugyanis kiszúrta a tehetségét a Honvédban, és próbajátékra hívta. Az olasz azért kíséri figyelemmel a magyar klubot, mert ott játszik a fia, Andrea. Vécsei Vargánál jóval kreatívabb védekező középpályás, szép jövő állhat előtte, főleg, ha a Galata elviszi, de a törökök egyelőre nem döntöttek a sorsáról.

Rajta kívül szerencsére több jó képességű, fiatal védekező középpályást is meg lehet említeni, úgymint a Vasas nagycsapatában már bemutatkozott Vida Mátét, valamint két kispestit, a 17 éves Gazdag Dánielt vagy a 18 éves Csábi Mihályt.

Vida Máté (középen) védekező középpályás létére kreatív labdarúgó Forrás: Facebook

Balszélső

Dzsudzsák Balázsról nehéz újat írni, a 27 éves balszélső a válogatott legveszélyesebb játékosa, kreatív és jól lő, bár nem mindig reagál megfelelően a külső ingerekre, és olykor nehezen viseli a nagy ismertséget. Ettől - főleg magyar szinten - még nagyon jó játékos, és öt-hat évig biztosan helye lesz a válogatottban.

De az ő posztján is vannak komoly trónkövetelők, a 18 éves Varga Szabolcs például az igazi szélső megtestesítője. Nagyon gyors, ötletes, jól cselez. Az angolok elleni U19-s meccsen a második félidőben állt be, és igencsak zavarba hozta az ellenfél védőit. Dzsudzsák szintjét elérheti, de akár az is benne van, hogy jobb legyen nála.

Nem vitás, Dzsudzsák Balázs a jelenlegi legjobb magyar focista Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Árnyékék / mélységi irányító

Böde Dániel Dzsudzsákkal egyidős, a Fradi-csatárnál nagy kérdés, hogy a válogatottban mit is vártak el tőle, az előkészítést vagy a befejezést. Tavaly remekelt az NB I-ben, de amióta válogatott, kicsit visszaesett, ezzel együtt továbbra is ő a tankszerű, mégis gólérzékeny csatárok megtestesítője. Nemzetközi szinten inkább közepes képességűnek számít.

A 21 éves Kovács Istvánról a rosszmájúak azt mondják, hogy rajta ment el a románok elleni válogatott meccs, ám közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy korai volt csereként a hajrában beállítani. Sokat kell még erősödnie, a párharcokban általában alulmarad, de idővel jobb lehet, mint Hajnal vagy Böde. Ha külföldre igazolna, akkor pár éven belül kulcsemberré válhat. A legjobb teljesítményre a mélységi irányító szerepkörében képes.

Kovács István ma még felettébb törékeny, de egy-két légiósév után kihagyhatatlanná válhat Forrás: AFP/Yorick Jansens

Befejező csatár

Pár éve Németh Krisztiánról is úgy beszéltek, mint a magyar foci megmentője (hogy erre mennyire szolgált rá, arról többen elmondták már a véleményüket). A 24 éves csatárt klasszikus centerként nehéz alkalmazni, mert a felépítése miatt könnyen eltűnik a védők gyűrűjében, inkább akkor lehet eredményes, ha mélységi labdákkal indítják, és befut az üres területekre. A kapu előtti birkózásokban viszont nincsen esélye, abban a holland meccset kihagyó - így a mostani összehasonlításunkról lemaradó - magas és izmos Szalai Ádám kiemelkedő. Úgy néz ki, Németh már soha nem jut el egy olyan neves klubba, mint amilyenre sokan számítottak, most egy holland kiscsapatban, a Rodában szerepel.

A csatárposzton nem állunk jól. Németh - netán Szalai - helyén egyszer majd a 19 éves Novothny Soma szerepelhet, akit a Napoli majdnem az első csapatánál tartott, most az olasz harmadosztályban focizik. Novothny jó felépítésű, magas, erős, jól fejel, és inkább brusztolós típus, de van benne fantázia. Nagy kérdés, hogy Olaszországban meg tud-e ragadni, belőle egy jó Szalai-szintű játékos lehet, ha mentálisan rendben lesz.

Nem rossz ajánlólevél Higuaín közelében futballozni Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A fentiekből kiderül, hogy főleg az U19-es válogatott tagjai között érdemes tehetségek után kutatni, így az év egyik legérdekesebb eseménye lesz jövőre a Magyarországon rendezendő U19-s foci-Eb, ahol a szurkolók a saját szemükkel is meggyőződhetnek arról, hogy érdemes-e bízni a fenti játékosokban.

A Mészöly Géza irányította U19-es csapat mindenesetre - az angolok elleni vereség előtt - idén legyőzte a németeket, az olaszokat, a portugálokat és az amerikaiakat is. Sőt korábban a hasonló nevekkel felálló U18-as csapat 5-2-re megverte az olaszokat is, akik 15 éve nem kaptak öt gólt egyetlen utánpótlásmeccsen sem.