Vágólapra másolva!

Sztrájkkal válaszolnak a francia focicsapatok az új adóra

Az egy héttel ezelőtti bejelentést megerősítve biztosan sztrájkba lépnek november utolsó hétvégéjén a francia focibajnokság első- és másodosztályának klubjai, tiltakozásul a kiemelt jövedelmek tervezett 75 százalékos adóterhe ellen.

A francia foci halálát hozhatja az új adó

Az évi egymillió eurónál többet kereső alkalmazottak után az egymillió feletti részre vonatkozó 75 százalékos adót a munkavállalókat foglalkoztató cégek fogják befizetni az államkasszába két éven át.

Francois Hollande köztársasági elnök csütörtökön az Élysée Palotában fogadta a profi ligák és néhány klub vezetőit, és a találkozón leszögezte, hogy kitart elképzelése mellett.

Válaszul Jean-Pierre Louvel, a francia profi klubok uniójának (UCPF) elnöke bejelentette: biztosan megtartják a futballsztrájkot, amire 1972 óta nem akadt példa az országban.

"Az adó igazságtalan és foglalkoztatás-ellenes, ráadásul visszamenőleges hatása is van, ezért elfogadhatatlan" - fogalmazott korábban az UCPF elnöke.

A francia futballszövetség elnöke még júliusban azt hangsúlyozta, a klubok költségeit egyetlen csapással 30 százalékkal emeli meg az új adó. Úgy fogalmazott, a francia foci halálos ítéletének aláírása lesz a döntés.

A futballklubok irányítói attól tartanak, hogy Franciaország el fogja veszíteni a legjobb játékosait, a klubok versenyképessége zuhanni fog Európában, és az állam is elveszti a legjobb adófizetőit.

Becslések szerint 14 klubot és mintegy 120 játékost érintene az új adókötelezettség.