Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus szerint Huszti Szabolcs a jelenlegi legjobb magyar labdarúgó, akit bűn mellőzni. A német szakember az irigységgel magyarázta korábbi sikertelen szereplését a válogatott élén. 

Lothar Matthäus ismét Magyarországon él, a DIGI Sport Reggeli Start című műsora ezért tudta behívni őt a stúdióba.

Matthäus azt mondta, sajnálja, hogy a legjobb magyar futballista, Huszti Szabolcs nem játszik a magyar válogatottban. "19 évesen építettem rá a nemzeti csapatot, most értesültem róla Berlinben, hogy nem akar visszatérni a válogatottba, úgyhogy felteszem a kérdést edzőként: hogyan fordulhat elő ilyesmi egy játékossal, aki akár két-három pontot is jelenthet egy selejtezősorozatban? Hogy lehet, hogy egy ilyen szenvedélyes futballista már nem akar Magyarországért küzdeni, mi az, ami itt félresiklott?" – tette fel a kérdés Matthäus, aki szerint Huszti az egyik legjobb külföldi játékos a Bundesligában.

"Ha magyar kapitány vagy szövetségi elnök lennék, mindenképpen beszélnék vele, mert a 2016-os Eb-re jutás kulcsfigurája lehetne" – mondta a korábbi német világbajnok, aki 2004 és 2006 között ült a magyar válogatott kispadján.

Korábbi magyarországi működésével kapcsolatban úgy fogalmazott: nem kapta meg azt a bizalmat, amiben reménykedett. "Hiába volt számos ötletünk, irigységet éreztem a magyar edzők részéről. Nem volt együttműködés, összefogás, néha öt-tíz focistát is nyomás alá helyeztek a klubjaikban, hogy ne jöjjenek a válogatottba, koncentráljanak a csapatukra. Sokszor kényszerből válogattam be annyi játékost, mert a klubvezetők, edzők akadályozták a munkámat, nem volt 100 százalékos profizmus" – mondta Matthäus.

Lothar Matthäus és barátnője Anastasia idén nyáron, a Sky Soccer season nyitó partyján, Münchenben Forrás: AFP/Felix Hörhager

"Sajnos láttam a történelmi 1-8-as meccset: ennél azért több van a magyarokban, ilyen megszégyenítő eredmény nem születhet, észre lehetett venni, hogy valami nem stimmel ebben a csapatban. Ilyet nem szeretnék látni a saját csapatomtól, hogy nem küzd teljes erővel. Feladták Romániában és Hollandiában is" – jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy elvállalná-e újra a szövetségi kapitányi posztot, Lothar Matthäus azt mondta: "Én itt vagyok, ha úgy gondolják, segíthetek, de akkor beszélnünk kell egymással. Nem mondok kategorikusan nemet vagy igent, vannak tapasztalataim, de meg kell győződni a feltételekről. Az utánpótlásba kellene többet befektetni, jó edzőkbe, képzésbe. Világos koncepció kell, nem kétévente kapkodni. A szakmában nyugalomra, együttműködésre lenne szükség."