Vágólapra másolva!
Lionel Messi teljesen megérdemelten nyert zsinórban négy Aranylabdát, és továbbra sem fér kétség hozzá, hogy ő a világ legjobb futballistája. Ez azonban mégis kevés lehet ahhoz, hogy a szakma ötödszörre is királlyá koronázza. 

Messi két hónappal az év vége előtt még fele annyi gólt sem lőtt, mint tavaly. Nyert egy trófeát, de a legfontosabb sorozatban kudarcot vallott a Barcelonával. Adócsalás gyanúja miatt a bíróság elé járult, David Villa diktátornak, Romario Asperger-szindrómásnak nevezte, de egyik sem fájhatott neki annyira, mint a pofon, amely miatt minden bizonnyal lemarad a zsinórban ötödik Aranylabdájáról.

Tavasszal a Bayern München 7-0-s összesítéssel tiporta el a Barcelonát a BL-elődöntőben, majd győzött a döntőben is, amivel átszállójegyet váltott az Aranylabda-voksolásra is, hiszen a fél csapatot jelölték a díjra.

Ahhoz persze nem nagyon fér kétség, hogy Messi továbbra is a világ legjobb futballistája, a legnagyobb egyéni elismerés odaítélését azonban a hagyományok szerint nagyban meghatározza a jelöltek csapatának teljesítménye is. Elég csak a brazil Ronaldóra gondolni, aki csaknem a teljes 2001/02-es idényben sérült volt, ám a vébére felépült, és mivel ott nyolc gólt lőve győzelemre vezette Brazíliát, vitte az Aranylabdát is, méghozzá több mint kétszer annyi szavazatot gyűjtve (387), mint a második helyezett Oliver Kahn (171).

Hasonlóan beszédes Fabio Cannavaro győzelme is, amit a világbajnok olasz válogatott csapatkapitányaként érdemelt ki, mindössze a második hátvédként a díj történetében. Ám miután friss világbajnokként a Real Madridhoz igazolt, a sajtó rengeteget bírálta, a karrierje pedig gyors hanyatlásnak indult.

Messi a bajnoki címnek örülhetett csak felhőtlenül az idén Forrás: AFP/Javier Soriano

Cannavaro 33 évesen a legidősebb aranylabdás lett, Messi azonban még most, négyszeres rekordgyőztesként is csak 26 éves. Az idény elején kiújuló izomsérülés gyötörte, hagyta is a Barca pihenni eleget, az első kilenc bajnokiból csak hármat játszott végig. A kiégés réme tehát még nem fenyegetheti, azért sem, mert maradt még egy erős motivációs bázisa: az argentin válogatottal nem nyert nagy tornát. 2005-ben U20-as világbajnok lett, az olimpiai csapattal aranyérmet szerzett Pekingben, de a felnőttek közt egyelőre csak egy elvesztett Copa America-döntőt tud felmutatni, azt is hat évvel ezelőttről.

Argentína viszont csupán hét vb-selejtezőt játszott a legutóbbi Aranylabda-szavazás óta, Messi három gólt lőtt öt fellépésen, amire még lokális trófeákat sem osztanak, tehát csak a klubjában nyújtott teljesítményére bazírozhat, ha zsinórban ötödször is a világ legjobbja akar lenni.

A tavalyi gólözön mindent vitt

Szűk egy éve Messi úgy is begyűjtötte a voksok 41,6 százalékát (üldözője, Ronaldo 23,7-ig jutott), hogy a Barcelonával a BL-győzelemről és a bajnoki címről is lemaradt. Ezek után a Király-kupa sovány vigasz lett volna, csakhogy Messi szó szerint példátlan ütemben termelte a gólokat. Összesen 91-szer talált be 2012-ben, átadva a múltnak Gerd Müller negyvenéves rekordját. Ennek a gyümölcse lett a negyedik Aranylabda, amivel felülmúlta Johan Cruyffot, Michel Platinit és Marco van Bastent.

Argentína most sem segít rajta Forrás: AFP/Juan Mabromata

Az idén minden egy fokkal nehezebb. Bár a Messi-gólgyár változatlanul termel, a futószalag lassult: október végéig 43-szor talált be, a Celta Vigo elleni, kedd esti bajnokival együtt kereken tíz Barca-meccs van hátra szilveszterig, plusz két barátságos találkozó Argentínával. Egy tucat meccsen 48 gólt, meccsenként négyet kellene lőnie a rekord beállításához.

Év közben vitrinbe került a spanyol bajnoki serleg, de az előző szezon végére teljesen széteső, Mourinho-féle Reallal szemben ez nem volt igazán eget rengető teljesítmény. És már vissza is tértünk a BL-hez, ahol viszont az elmúlt évek legemlékezetesebb párbajában oda-vissza cipóra verte a katalánokat a Bayern (0-7 összesítésben). Kevésbé emlékezetes, de a Barca az egész kieséses szakaszban botladozott: becsúszott egy milánói 0-2, majd győzelem nélkül, két iksszel ejtette ki a Paris SG-t. Nem a legjobb ajánlólevél a zürichi gálára.

A Bayern csúnya fejfájást okozott Messinek Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Bár amióta a France Football klasszikus Aranylabdáját összevonták a FIFA Év játékosa díjával, már valamivel kevésbé hangsúlyosak a nagy győzelmek, de a több évtizedes beidegződés azért így is megjelenhet a szövetségi kapitányok, válogatott csapatkapitányok és újságírók szavazataiban.

Beszól, nem fizet

Korábban Messi mellett szólt a rendkívül szimpatikus viselkedése is, de már e téren sem olyan minden, mint egy éve volt. "Vonzerejéhez a látványos és gólerős játéka mellett az is hozzájárul, hogy sosem hallani balhékról vele kapcsolatban, nincsenek nagyképű nyilatkozatai, és meccs közben az látszik rajta, hogy minden percét élvezi a játéknak" – írtuk januárban, nyomatékosítva a győzelme jogosságát.

Jelenleg a fentiek több ponton sem ülnek. Messi még mindig zseni, a Barcával akár triplázhat is a szezonban, ám a személyiségét néhány csapattárs nehezen viseli. "Új vagy, egy senki, inkább nekem passzolj" – rivallt rá Cristian Tellóra egy edzésen Gerard Deulofeu szerint, aki állítja, Messi "kegyetlen is tud lenni", és "rendre megalázza a fiatalokat". Gerard azt mondja, Messinek Tello az egyik állandó célpontja, akinek valóban odaszólt a Granada elleni bajnokin.

Egy még híresebbé vált jelenetben pedig David Villával kapott össze, a világbajnok csatár részben miatta hagyta el a csapatot a nyáron, sőt az El Confidencial egy Messi-ellenes öltözői klikkről is beszámolt.

Nehéz kívülről megítélni, tényleg eltorzították-e Messi személyiségét a sikerek, az viszont tény, hogy a spanyol ügyészség nyomozást indított ellene adócsalás gyanúja miatt, a hatóság 4,1 millió eurót hiányol tőle a 2007–09-es időszakra. Messi – édesapjával, Jorgéval összhangban – a szeptemberi meghallgatáson tagadta a vádakat, de nem kétséges, kiegyenlíti a tartozását, ha mégis bebizonyosodik a vétke.

Nem csak Messi van a világon

A szavazásra jogosultakat paradox módon negatívan befolyásolhatja az elmúlt évek elsöprő Messi-mániája. Még ha jobb is volt az argentin mindenki másnál az idén, ez a teljesítmény visszafogottabb a tőle korábban látottaknál, ráadásul a sorozatban elnyert Aranylabdák formájában az elmúlt évek sikerei összeadódtak. Valószínűleg a legtöbb szavazó fejében ott motoszkál, hogy zsinórban öt Aranylabdához már extrán földöntúli teljesítmény kellene, tehát Messi esetében nehéz önmagában értékelni a 2013-as évet.

Eddig négy Forrás: AFP/Lluis Gene

Messi játéka talán megunhatatlan, de azért nem kell mindig mindenhol rá szavazni, gondolhatják továbbá a szavazók. Az idén valóban itt a lehetőség, hogy a több tucat, Messihez hasonlóan keményen dolgozó, szintén szikrázóan tehetséges focista egyike kapja meg a díjat, pláne, ha többet is nyert az elmúlt évek fejedelménél.

Ha nem Messi, akkor ki?

Persze azért leírni semmiképp sem indokolt Messi idei esélyeit, a legnagyobb sportlapok és olvasóik szerint legalábbis most is ő az egyik favorit. Az olasz Gazzetta dello Sport és a spanyol Marca az argentin mellett Ribéryt és Ronaldót tartja a legnagyobb esélyesnek, utóbbi lapban az olvasói szavazás rendkívül szoros: Messi 19,9, Ribéry 19,6 százalékon áll közel 17 ezer voks után. Az angol szurkolóknál fordított a sorrend, 19 százalék a bayernesre, 16 a barcásra szavazott a Guardianen. Az Aranylabdát eredetileg kitaláló France Football érthető elfogultsággal Ribéry esélyeit taglalja, kiemelve, hogy Zinedine Zidane óta ő az első francia a listán, aki favoritnak számít.

A FIFA kedden szűkítette 23 játékosra a jelöltek körét, a lista hűen tükrözi a BL fontosságát, a címvédő Bayern ugyanis hat focistával szerepel rajta. A Barcelona és a Real Madrid együtt éppen ugyanennyi jelölted ad, de közülük csak öten játszottak a két spanyol óriásnál a tavaszi BL hajrá idején (Neymar nyáron érkezett a Barcához, míg Özil távozott Madridból, Bale viszont oda költözött).

A 2013-as Aranylabda-jelöltek:

Gareth Bale (Wales, Real Madrid)
Edinson Cavani (Uruguay, PSG)
Radamel Falcao (Kolumbia, Monaco)
Eden Hazard (Belgium, Chelsea)
Zlatan Ibrahimovic (Svédország, PSG)
Andrés Iniesta (Spanyolország, Barcelona)
Philipp Lahm (Németország, Bayern München)
Robert Lewandowski (Németország, Dortmund)
Lionel Messi (Argentína, Barcelona)
Thomas Müller (Németország, Bayern München)
Manuel Neuer (Németország, Bayern München)
Neymar (Brazília, Barcelona)
Mesut Özil (Németország, Arsenal)
Andrea Pirlo (Olaszország, Juventus)
Franck Ribéry (Franciaország, Bayern München)
Arjen Robben (Hollandia, Bayern München)
Cristiano Ronaldo (Portugália, Real Madrid)
Bastian Schweinsteiger (Németország, Bayern München)
Luis Suárez (Uruguay, Liverpool)
Thiago Silva (Brazília, PSG)
Yaya Touré (Elefántcsontpart, Manchester City)
Robin Van Persie (Hollandia, Manchester United)
Xavi (Spanyolország, Barcelona).

A három végső jelölt nevét december elején közli a FIFA, a díjat január 13-án adják majd át.

Nevet-e harmadszor is Messi?

A tavalyi Aranylabda-szavazáson a portugál válogatott csapatkapitányaként Ronaldónak is kellett volna voksolnia, ám ezt nem tette meg. A miértre egy gyenge alibivel állt elő, miszerint a Levante elleni meccs után orvoshoz kellett mennie, aztán pedig behívták a válogatottba, ezért Bruno Alvesre ruházta a szavazati jogát - aki az első helyre Ronaldót tette. Messi kissé hitetlenkedve hallgatta a történetet, végül nem bírt magával, és nevetett egy jót a bajsza alatt.

Messi aztán a szombati clásicón is kinevette Ronaldót, aki hisztizett a második hazai gól után, a bírónál még mindig egy korábbi, ellene elkövetett, büntetőt érő szabálytalanság miatt reklamálva.

A nagy kérdés, az idei voksoláson kineveti-e harmadszor is a nagy portugál riválisát?