Vágólapra másolva!

Touré többéves stadionbezárást követel a majomhuhogásért

Hivatalosan panaszt tett az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) a Manchester City, miután a CSZKA Moszkva szurkolói rasszista sértésekkel illették Yaya Tourét a szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzésen.

A 2-1-re győztes angolok csapatkapitánya a második félidő elején dühösen jelezte Ovidiu Hategan játékvezetőnek, hogy a hazai táborból majomhuhogással hergelik őt. A román bíró rögzítette az esetet a jelentésében, a manchesteri klubvezetők pedig tiltakoztak az UEFA delegáltjánál.

"Az UEFA-nak lépnie kell, ennek véget kell vetni. Be kéne zárni a stadiont néhány meccsre vagy akár néhány évre" - jelentette ki az elefántcsontparti focista a lefújás után.

A CSZKA Moszkva csütörtökön honlapján közölte, hogy a mérkőzésen ők nem hallottak rasszista sértéseket, majd átvizsgálták a mérkőzésről készült felvételeket, és akkor sem, így szerintük alaptalan Touré, illetve a Manchester City vádja.

Azt elismerik, hogy volt pfujolás és fütyülés a meccsen, de ez a tolerálható határt nem lépte át. A hivatásos labdarúgók szervezete (FIFPro) bírálta az UEFA-t, mondván ha valóban jelzés érkezik a játékvezetőhöz, hogy rasszista incidens történt, akkor a bírónak az adott pillanatban reagálnia kell: vagy hangosbemondón figyelmeztetni kell a nézőket, vagy végső esetben akár a találkozót is le lehet fújni.

Az UEFA májusban döntött a fajgyűlölet elleni erőteljesebb fellépésről, és a mérkőzések előtt rendszeresen felhívásokat tesz közzé a pályákon.