Vágólapra másolva!
Emilio Butragueno szerint a magyaroknak nem kell tragédiaként felfogniuk az amszterdami 8-1-es vereséget, egyúttal biztos abban, hogy a válogatottunk visszajuthat a csúcsra, mert mindig is voltak jó játékosaink. Az egykori 69-szeres válogatott spanyol csatár, aki 1984 és 1995 között 123 gólt szerzett a Real Madridban, úgy érzi, Puskás Ferenc megérdemli, hogy szobrot állítottak neki a spanyol klub sportvárosában, mert a spanyol klub hálával tartozik neki.

Mit jelent a Real Madrid számára, hogy Puskás Ferenc mellszobrot kapott a sportvárosban, ahol minden játékos látni fogja őt nap, mint nap?– kérdeztük a Puskás-szobor madridi átadása után az 50 éves egykori klasszist, aki jelenleg a Real Madrid nemzetközi igazgatójaként dolgozik.

Nagyon sokat jelent, mert Puskás egy hihetetlenül jó játékos volt, és nagyon sokat tett a klubért. Tagja volt a Real Madrid-történelem legjobb csapatának, Di Stefanóval ők voltak azok, akik elindították a klubot a sikerek útján. Mivel velük kezdődött az egész, nagyon hálásak kell lennünk nekik. Nagyon fontos, hogy mindig emlékezzünk azokra, akik olyan sok áldozatot hoztak a Realért, mint Puskás. A múlt ápolására nagyon oda kell figyelni, mert ami korábban történt, az a jelennek a kezdete.

Mennyire tartja fontosnak, hogy Madridban megrendezik a Puskás-heteket?

Kegyelettel kell adóznunk azok előtt, akik olyan fontos szereplői a csapatnak, mint ő volt. Nemcsak a Real, hanem a valaha volt egyik legnagyobb játékosa került a csapathoz 1958-ban, majd 1966-ban távozott. A Puskás-hetekre azért van szükség, mert hálával tartozunk neki.

Butragueno nagyon készséges volt, amikor interjút kértünk tőle, ő maga keresett egy csendes helyet, ahol négyszemközt beszélgettünk vele Fotó: Juha Pál - Origo

A magyar drukkerek arról áhítoznak, hogy újra legyen minél több, de legalább egy olyan játékosunk, mint Puskás. Elképzelhetőnek tartja, hogy legalább egy hasonló képességű magyar futballista feltűnjön?

Ő a futballtörténelem egyik legjobbja volt, így nem csodálom, hogy fantasztikusnak tartanák ezt a magyar drukkerek, de szerintem bármely csapatnál ugyanezt gondolják, hogy milyen jó lenne, ha lenne egy Puskás-léptékű klasszisuk. A magyaroknak mindig is voltak jó játékosaik, és én biztos vagyok benne, hogy a magyar válogatott hamarosan vissza fog a csúcsra kerülni.

A magyarok viszont most nagyon pesszimisták, miután Hollandiában soha nem látott, 8-1-es vereséget szenvedett a válogatott.

Nagyon ihletett formában játszottak azon az este a hollandok, ráadásul a világ egyik legjobb csapatával rendelkeznek. Megeshet az ilyen.

Lenne egy-két jó tanácsa a magyaroknak, hogy mit is kellene tenni a felemelkedés érdekében?

Nem hiszem, hogy tanácsokat kellene osztogatnom (hangosan nevet), biztos vagyok benne, hogy a magyarok tudják, mit kell tenniük. Az amszterdami csak egy rossz éjszaka volt, ennyi.

Nemrég Magyarországon járt, hogyan érezte magát?

Többször is jártam már Budapesten, és úgy éreztem magam, mintha otthon lennék. Nagyon barátságosak voltak az emberek, és nem is éreztem magam külföldinek. A magyar ételek, a kultúra, a gyönyörű főváros és a vendégszeretet egyaránt lenyűgözött. Fantasztikus volt önöknél.