Vágólapra másolva!
A Bernabeu-stadionban pénteken nyitják meg a Puskás-kiállítást, az esemény előtt a volt Real Madrid-kedvencen, Emilio Butraguenón kívül beszédet mond spanyolul Schmitt Pál is. A volt köztársasági elnököt Madridban kérdeztük.

Schmitt Pál jól ismeri a spanyolországi Puskás-kultuszt, hiszen korábban madridi nagykövetként is dolgozott. Az egykori köztársasági elnök úgy ítéli meg, "nagyon nagy dolog", hogy Madridban Puskás Ferenc emlékére megrendezik a Puskás-heteket, rendezvény a magyar nemzeti ünnepen, október 23-án kezdődik, és a londoni 6-3 hatvanadik évfordulóján, november 25-én zárul.

A Puskás-hetek megrendezése Schmitt szerint főképp annak köszönhető, hogy a Puskás Akadémia jó kapcsolatot épített ki a Real Madriddal. "Nagyon nehezen indult, de mára baráti együttműködés lett belőle, Emilio Butragueno (a Real Madrid nemzetközi igazgatója - a szerk.) ma már úgy jön Magyarországra, mint haza. A spanyolok edzőket foglalkoztatnak Magyarországon, és jönnek segíteni a nevelésben, a kiválasztásban, módszereket adnak át, és ez elsősorban Puskás személyéből táplálkozik. De ebben már benne van a két nép alapvető szimpátiája is" – nyilatkozta Schmitt Pál az Origónak.

Schmitt Pál Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Erzsike elsírta magát

Csütörtökön a Real Madrid edzőközpontjában avatják fel Puskás mellszobrát. A legenda özvegye - tudatta Schmitt - elérzékenyült, amikor meglátta az alkotást. "Erzsike elsírta magát, amikor meglátta a szobrot, annyira jó lett. A szobor 38 éves korában ábrázolja Puskást, egy nagyszerű, jól ismert itteni művész csinálta, és úgy eltalálta, hogy Erzsi néni ránézett, és elkezdett sírni."

Schmitt Pál az 1956-os forradalom és a spanyol-magyar barátság kapcsolatáról is beszélt. "Talán kevesen tudják, de Spanyolország 1956-ban két komoly gesztust is tett a magyarországi forradalom idején. Az egyik, hogy az egyetlen ország volt, amely felajánlotta a segítségét a forradalmároknak, de későn, és azzal már nem lehetett mit kezdeni. A másik, hogy bojkottálta az 56-os olimpiát, deklaráltan mi miattunk, a szovjet megszállás miatt. Ez egy nagy dolog, egy komoly szolidaritás volt, hiszen a spanyoloké egy nagyon sportszerető nép, óriási tradíciókkal."

A király is ismeri Puskást

Az egykori MOB-elnök (aki ma is tagja a NOB-nak) jól tudja, hogy mennyire szeretik az Aranycsapat kapitányát, és nem csak a spanyolok és a magyarok. "Puskás nevét az egész világon, a királytól az egyszerű szurkolóig mindenki ismeri. A spanyolok nagyon szerették, több becenevet is adtak neki, a Pancho a Ferenc, a Francisco becézése, vagy a Canicetto Bum-Bum, ami magyarul annyit tesz: bum-bum ágyú. A spanyolok párba állították Di Stefanóval, akivel évente váltották egymást a góllövőlista élén. Amikor mondtam nekik, hogy nálunk királynak hívják a legjobb góllövőt, mosolyogva azt válaszolták, az ő elnevezésük, a pichichi elegánsabb."

"Amikor nagykövetként dolgoztam, és más nagykövetekkel beszélgettem, mielőtt szóba kerültek volna a politikai vagy a gazdasági ügyek, ők hozták szóba először Puskást. Hiába készültünk akkor a NATO-ba és az EU-ba, a biztos téma Puskás volt. Még ma is Puskás a legjobban ismert magyar, hiába vannak Nobel-díjasaink és a tudomány, a művészet különféle területein nagy eredményt elért emberek. Puskás neve beépült az emberek fejébe" - mondta Schmitt Pál.

"Csoda volt, hogy az ő idejében csak a rádió és az újság volt, mégis minden ember ismerte minden mozdulatát" – tette hozzá.