Vágólapra másolva!
Alex Ferguson most megjelent önéletrajzi könyvében elárulta, hogyan utasította vissza kétszer is az angol fociszövetség felkérését a szövetségi kapitányi posztra, illetve azt is, miért kellett David Beckhamnek távoznia a klubtól.

"Nem tartott sokáig elutasítanom, összesen tíz másodpercbe került" - mesélte az 1999-es döntéséről, amikor az angol szövetség vezetői az Old Traffordon leültek vele tárgyalni. "Soha az életben nem tudtam volna angol kapitány lenni. Inkább gondoltam volna arra, hogy visszamenjek Skóciába."

A másik megkeresést 2001-ben kapta, ekkor sem esett nehezére, hogy nemet mondjon.

Ferguson a könyvében többek közt azt is részletezi, mekkora megkönnyebbülés volt az egész csapat számára, amikor Roy Keane 2005-ben távozott a MU-tól. Hozzátette, a könyvben leírtak miatt azonnali reagálásra számíthat az ír focistától, de erre felkészült.

Beszámolt David Beckhammel való kapcsolatáról is, azt mondta, a középpályás túlságosan is a hírnév megszállottja lett. „A legnagyobb probléma ott kezdődött, hogy beleszeretett Victoriába, és ettől teljesen megváltozott. Azt hitte, nagyobb még nálam is. De nem vehette át az uralmat az öltözőben, mennie kellett.”

Ferguson mesélt a híres fejbe rúgásos esetről is: 2003 februárjában egy Arsenal ellen elbukott FA-kupa-mérkőzés után a szünetben úgy rúgott bele egy futballcipőbe, hogy az pont fejen találta Beckhamet.

„Azonnal felállt, és elindult felém, de a társai lefogták. Mondtam neki, annyit vitatkozhatsz, amennyit csak akarsz, de cserbenhagytál bennünket. Én pedig közöltem a vezetőséggel, Davidnek mennie kell.”

Elárulta, tavaly Wayne Rooney azt kérte tőle, engedje el a nyáron. De azt se felejtette el bevallani, hogy a csatár három éve azt javasolta neki, szerződtesse Mesut Özilt, mert kiváló játékos, és nagy hasznára lenne a csapatnak. „Özil nem volt a látókörünkben, én akkor úgy gondoltam, Chicharitót (Javier Hernandezt) kell megvennünk. Mondtam is Wayne-nek, hagyd rám az igazolásokat” – mesélte.

Szerinte nevetséges, ha valaki azt állítja, Steven Gerrard és Frank Lampard jobb futballista volt Paul Scholesnál. „Nonszensz. Gerrard nem egy extra csúcsjátékos, de Lampardot sem tartom nemzetközi klasszisnak. Amikor Scholes és Roy Keane együtt a pályán volt a Liverpool ellen, akkor Gerrardnak momentuma sem akadt.”