Vágólapra másolva!
Egy héttel a balul sikerült román-magyar vb-selejtező után igényelt negyven ingyenjegyet tanítványai számára a magyar-andorrai meccsre egy budapesti testnevelő. Aztán nem mentek el a meccsre. Később különös, fordulatokban gazdag levelezést bonyolított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, amelyben a testnevelő lehazaárulózta a válogatottat. A szövetség értetlenül áll. 

Amint azt az Origo is megírta (hivatkozva az esetet elsőként közlő Mno.hu-ra) egy elkeseredett testnevelő tanár melegebb éghajlatra küldte az MLSZ-t, amiért a szövetség "kitiltotta" a gyerekeket a válogatott következő meccséről. A cikk szerint az MLSZ azért döntött volna így, mert a gyerekek - bár a jegyeket megrendelték - mégsem mentek el a meccsre. A rend pedig rend, azt be kell tartani.

Az MLSZ sajtóosztálya az Origo kérdéseire, hogy tudniillik mi szükség volt a gyerekek kitiltására, és nem gondolják-e, hogy bakot lőttek ezzel az intézkedéssel, a következőket válaszolta:

"Az MLSZ már több mint három éve indította útjára a 'Gyermekszektor' programot, melynek lényege, hogy minél több fiatal térítésmentesen juthasson ki válogatott mérkőzésre. Ennek jegyében minimum tíz-, maximum ötvenfős iskolai csoportok, egyesületek igényelhetnek ingyen tiszteletjegyet a szövetségtől.

Az Andorra elleni mérkőzésre is rengeteg igény futott be, sőt olyan is volt, akik végül rajtuk kívül álló okokból végül nem tudtak jelen lenni a mérkőzésen, de ezt jelezték a szövetség felé, amit természetesen az MLSZ elfogadott.

Az Önök által jelzett esetben ez nem történt meg. A szövetség munkatársai az igényelt jegyeket kiállították, illetve azokat az előre megbeszélt átvételi pontra szállították. Az igénylő viszont ezeket nem vette át, így az általa is ismert protokoll szerint jeleztük számára, hogy tiszteletjegyet nem áll a szövetség módjában részére biztosítani a válogatott soron következő mérkőzésére.

Ez a megjelentekkel szemben természetesen egyáltalán nem jelent kitiltást, mindösszesen azt kívánjuk elérni, hogy csak olyan felelős személy igényeljen tisztelet jegyet, aki később azt fel is használja. Jelen esetben sem a gyerekektől kívánjuk megvonni a lehetőséget, mindösszesen a jegyeket igénylő, de azokat fel nem használó személytől. Ráadásul, ahogy ez a lenti levelezésből is kiderül, mindössze a következő mérkőzésről van benne szó.

A Magyar Labdarúgó Szövetség egy társadalmi szervezet, mely teljes mértékben a saját költségén rendezi meg a válogatott mérkőzéseket."

A válogatott köszönti azokat a szurkolókat, akik eljöttek a meccsre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szövetség ezután az Origo rendelkezésére bocsátotta a teljes levelezést, amely nem tanulság nélkül való. Íme.

"Tisztelt MLSZ Gyermekszektor!

Köszönöm, hogy értesítettek és az Andorra elleni meccsre is igényelhetők a gyermekjegyek.
A nagy sikerre való tekintettel az utolsó hazai mérkőzésre ezúttal 40 db gyermekjegyet szeretnék igényelni. Az igényléséhez szükséges adatok:

Intézmény neve: Németh László Gimnázium Budapest

Intézmény címe: 1131 Budapest, Nővér utca 15-17.

Kapcsolattartó felnőtt kísérő: Jalsovszky Gergő, testnevelő

Igényelt jegyek száma 27 gyermek + 3 felnőtt kísérő

Parkolóhely igénylés: nincs

Jegyátvétel módja: SYMA Csarnok (Dózsa György út)

Kérem értesítsenek mikortól tudjuk átvenni a belépőket.
Köszönettel: Jalsovszky Gergő testnevelő, Németh László Gimnázium"

Ezután nem történt semmi, a gyerekek nem mentek ki a meccsre, Jalsovszky Gergő testnevelő pedig erről nem értesítette az MLSZ-t. A szervezet erre hivatkozva küldte ki a következő levelet.

"Tisztelt Címzettek!

A 2013.10.15-én megrendezett Magyarország-Andorra mérkőzésre önök nagy számban igényeltek jegyeket, melyeket nem vettek át, vagy jegyigénylésüket nem mondták vissza időben. Az MLSZ-nek az ingyenes jegyek biztosítása anyagi vonzattal jár, ennek következtében arra kérjük önöket, hogy a legközelebbi mérkőzés alkalmával megfontolva igényeljenek jegyeket, valamint a soron következő válogatott mérkőzésre nem áll módunkban jegyeket biztosítani önöknek.

Üdvözlettel, MLSZ Gyermekszektor"

Na erre dühödött be Jalsovszky, és írta az alábbi levelet.

"Tisztelt Címzettek!
A 2013. október 15-én megrendezett Magyarország-Andorra mérkőzésre valóban nagy számban igényeltünk jegyeket, melyeket nem vettünk át, melynek oka az, hogy a Magyar Válogatott gyalázatosan, hazaáruló módon szerepelt előbb Bukarestben, majd pedig felháborító történelmi vereséget szenvedett Hollandia ellen.

Ahogy az MLSZ-nek, úgy a Magyar Válogatott szurkolóinak is súlyos anyagi vonzattal járt erre a két meccsre kiutazniuk, amire Önök ugyanúgy fittyet hánytak.

Tájékoztatom továbbá, hogy a Hollandiába kiutazott szurkolóknak Önök sem biztosították a megfelelő számú belépőjegyet (legalább 80 magyar szurkoló maradt a stadionon kívül), így semmi alapjuk nincs Önöknek reklamálniuk pont belépőjegyek ügyében.

Ennek következtében arra kérjük Önöket, hogy a legközelebbi selejtezősorozat alkalmával tisztességesebben álljanak helyt és megfontoltabb nyilatkozatokat tegyenek a továbbjutást illetően.

Attól tartok, hogy a következő válogatott mérkőzésen nem tudjuk bizalmunkról biztosítani Önöket. Ezt a gyalázatot nem fogjuk még egyszer gyerekeknek mutogatni, amíg nem történik gyökeres változás a Magyar Labdarúgó Szövetség és a magyar futball vezetésében. Tisztelettel, J. G."

Hazaárult-e az MLSZ?

Távol álljon tőlünk, hogy megvédjük az MLSZ-t a rá támadó feldühödött hadaktól, megteszi ezt Csányi Sándor alkalmilag és a szervezet maga is, amikor csak teheti. De azért a fenti eset kapcsán érdemes néhány tényt megemlíteni, és talán néhány kérdést feltenni.
1. Jalsovszky testnevelő éppen egy héttel az arcpirító bukaresti meccs után igényelte a tiketteket, méghozzá "a nagy sikerre való tekintettel".
2. Ha Bukarestben valóban "hazaárulás" történt, akkor vajon miért szerette volna megmutatni a gyerekeknek Jalsovszky testnevelő a hazaárulókat, illetve később miért mégsem?
3. Vajon mit jelent az alábbi mondat? "Tájékoztatom továbbá, hogy a Hollandiába kiutazott szurkolóknak Önök sem biztosították a megfelelő számú belépőjegyet (legalább 80 magyar szurkoló maradt a stadionon kívül), így semmi alapjuk nincs Önöknek reklamálniuk pont belépőjegyek ügyében."
4. Miért kell a 27+3 főnek 40 jegy? 
5. És végül: miről szól ez az egész cécó? Lehetséges, hogy Jalsovszky Gergő testnevelő (aki egyébként az iskola weboldalának tanúsága szerint nem szerepel az általa feltüntetett gimnázium tanári karában) azonos az Újpest vezérszurkolójával, a Barikád.hu című újság rendszeresen megszólaló publicistájával, aki egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy ekézze az MLSZ-t, annak vezetését, valamint a rendőrséget, amikor az keményen lép fel a rendbontó szurkolók ellen?

Egyébként Jalsovszky testnevelő végeredményben jót tett a gyerekekkel. Az Andorra elleni meccs valóban ártalmas volt az egészségre, és évekkel vetette vissza a kiskorúak fejlődését.