Vágólapra másolva!
Egervári Sándor szövetségi kapitány szerint a szervezettség és a fegyelmezettség lehet a magyar labdarúgó-válogatott két leghatékonyabb fegyvere Hollandia ellen a péntek esti vb-selejtezőn, amelyen csak a győzelem táplálhatja a továbbjutási reményeket. A kapitányt a saját sorsa érdekli a legkevésbé, két nevet viszont elárult a tervezett kezdőből.

"A játékosok elszántak, közel vagyunk ahhoz, hogy az álmainkat megvalósulni lássuk, de tisztában vagyunk a két futballkultúra közti különbséggel, és a hollandok nem csak a hazai pálya miatt esélyesek. A futball azonban kiszámíthatatlan, ezt szeretnénk meglovagolni, és jó csapatjátékkal meglepetést okozni” - nyilatkozta Egervári Sándor szövetségi kapitány a meccsnap előtti, amszterdami sajtótájékoztatón.

Korcsmár Zsolt, a német másodosztályú Greuther Fürth védője ehhez annyit tett hozzá, azért jöttek, hogy meglepetést okozzanak, és ha a tudásuk legjavát nyújtják, akkor eredményesen távozhatnak Amszterdamból. "Hogy mit értek az eredményes alatt? Azt, hogy kijussunk a vébére, ehhez pedig az kell, hogy elérjük a pótselejtezős helyet. Sajnos megnehezítettük a saját helyzetünket a romániai meccsel, úgyhogy a pótselejtező eléréséhez győznünk kell, és bár nem szeretnék fogadkozni, és nagy szavakat használni, az igazi siker számomra az lenne, ha a hollandokat és utána Andorrát verve továbbjutnánk a csoportból.”

Egervári Sándor célja: jó csapatjátékkal meglepetést okozni Fotó: Magócsi Márton - Origo

Egervárit arról is faggatták, zavarja-e, hogy akár a sorsa is múlhat a hollandiai találkozón, amire azt felelte, rutinos edzőként tisztában van azzal, hogy az ő szakmájában általában idő előtt mondanak búcsút az edzőknek, de most ezzel foglalkozik a legkevésbé.

A kapitányt azt sem befolyásolja, hogy a hollandok már kijutottak – bár ehhez külön gratulált nekik –, és emiatt kollégája, Louis van Gaal esetleg kísérleti csapatot küld majd pályára. "Náluk a második, harmadik sorban lévők is minőségi játékosok, és ha nem a megszokott nevek kapnak szerepet, ez akkor sem okoz változást a csapatjátékukban. Nekünk az a dolgunk, hogy a saját lehetőségeinket kihasználjuk, megtaláljuk, hogy mi az, amihez mi jobban értünk, és azt is, hol lehet fogást találni a hollandokon."

Az elmúlt időszakban háromszor is játszott a magyar válogatott az Oranjéval, és ezeken a meccseken összesen tizenhárom gólt kapott, éppen ezért emelte ki Egervári, hogy a legfontosabb feladat a védelem stabilitása, amiben Korcsmárnak is szerep jut majd, a kapitány ugyanis a kezdőcsapatban számol vele. Szintén a kezdőbe szánja Egervári Németh Krisztiánt, aki előtt Szalai Ádám betegsége miatt nyílt meg az út.

A magyar csapat 1984 óta nem tudott nyerni Hollandia ellen, de 2011 tavaszán nem volt messze tőle, akkor ugyan 2-1-re még vezettek, végül 5-3-ra kikaptak Geráék, de olyan játékot nyújtottak, amit a hollandhoz hasonló sztárcsapat ellen rég nem nyújtott a válogatott. Egervári szerint is az a meccs a magyar csapat elmúlt időszakának egyik legjobb találkozója volt, és bár az esélyeik azóta nem lettek nagyobbak, a szervezettség és fegyelmezettség révén szeretnének közelebb kerülni a hollandokhoz.

Korcsmár (középen) nem mondott le az álmáról, a vb-részvételről Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azt a kapitány és Korcsmár is elismerte, hogy normál helyzetben egy amszterdami döntetlen óriási eredmény lenne a magyar futball számára, a sorsolás előtt mindketten el is fogadták volna, de a győzelmi kényszer miatt most nincsenek abban a helyzetben, hogy beérjek egy iksszel.

Sokszor halljuk a nagy meccsek előtt és után, hogy a mentális tényezők döntenek a pályán, és Bukarestben ilyen téren kudarcot vallott a csapat, mivel már a második percben padlóra került, és onnan nem is tudott felkelni. Egervári az Origo kérdésére azt mondta, az elmúlt napokban a taktika mellett a mentális felkészítés kapta a legnagyobb hangsúlyt, igyekeztek a játékosokban megerősíteni a jó dolgokat, amiket például a már említett, 5-3-as meccsen produkáltak, és emellett felhívták a figyelmet a hibákra, amelyeket nem szabad elkövetni, főleg az első percekben.

A várható kezdőcsapat (az Origo szerint):
Bogdán - Vanczák, Korcsmár, Mészáros, Kádár - Hajnal, Varga - Koman, Dzsudzsák - Németh K. - Böde.