Vágólapra másolva!
Nem maradnak felügyelet nélkül a focipályák az alacsonyabb osztályokban sem - ahova nem jut rendőr vagy rendező, ott ezentúl polgárőrök vigyázzák a rendet. Erről írt alá megállapodást hétfőn a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ).

A megállapodásra egyebek mellett azért volt szükség, mert - ahogy a nemzetközi tapasztalatok mutatják - ma már nemcsak a nagyobb stadionokban bontják a rendet, hanem a megyei és alacsonyabb osztályú mérkőzéseken is. "Egy hétvégén, Magyarországon 1600 felnőtt és utánpótlás mérkőzést játszanak megyei és alacsonyabb osztályokban az ország 2100 településén, felnőtt férfi mérkőzések száma meghaladja a 850-et. A helyi szinten már jól ismert, a biztonság iránt elkötelezett polgárőr önkéntesek bevonása a mérkőzések rendezésébe hatékonyabbá és a nézők számára barátibbá teheti a biztonsági intézkedéseket" - áll a most aláírt megállapodásról kiadott közleményben.

"Nem újkeletű a probléma, régóta keressük a megoldást. Szinte nem múlik el hétvége úgy, hogy ne legyen valamelyik pályán kisebb-nagyobb attrocitás" - magyarázta a lépést az Origónak Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályának vezetője. "Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy az ilyen balhék miatt ne lehessen kisgyerekeket kivinni ezekre a meccsekre." A meccsek rendezése és biztosítása a klubok feladata és felelőssége. Nekik viszont nincs pénzük arra, hogy megfelelő mennyiségű biztonsági embert foglalkoztassanak. "A polgárőrök bevonása ebbe a munkába kézenfekvőnek tűnik, hiszen szinte minden településen ott vannak, és a kellő lelkesedésük is megvan a feladathoz" - tette hozzá Dinnyés Márton.


Az MLSZ megyei igazgatóságai és a megyei polgárőr szövetségek a mérkőzések kockázatai alapján közösen döntenek arról, hova hány polgárőr kell az adott héten. A polgárőrök segítik majd a nézők közlekedését, parkolását, figyelőszolgálatot látnak el, közreműködnek a rendbontók azonosításában, segítséget nyújtanak a rendezvény résztvevőinek.

Nincs mindig nyugalom a megyei pályákon Fotó: Hajdú D. András - Origo

Szükség esetén és kizárólag a rendőrség kérésére az NB I-es, NB II-es és az NB III-as mérkőzéseken is ott lesznek a polgárőrök a stadionokban, és "a rendőrséggel együttműködve figyelőszolgálatot látnak el".

Az MLSZ közreműködik a biztosításokban résztvevő polgárőrök képzésében, pénzt és technikai eszközöket ad a vele együttműködő polgárőr szervezeteknek.