Vágólapra másolva!
Játékosként a pályán és az öltözőben is vezér volt, edzőként pedig Pep Guardiola példaképének, Marcelo Bielsának a filozófiáját követi Gerardo Martino, a Barcelona új edzője. Az 50 éves argentin edző maga mellett tudja a világ legjobb játékosát, Lionel Messit, és alkalmas arra, hogy végre gatyába rázza a Barcelona védekezését.

A Barcelona folytatta az elmúlt évek hagyományait, és ismét váratlant húzott, amikor kinevezte a betegsége miatt távozó Tito Vilanova utódját. Az új edző az a Gerardo Martino lett, aki még sosem dolgozott Európában, a katalánok választása mégis rá, és nem Luis Enriquére, André Villas-Boasra, Marcelo Bielsára vagy az Anzsit elhagyó Guus Hiddinkre esett.

Martino kinevezése folytatása annak a vonalnak, amely még Frank Rijkaarddal kezdődött, a korábbi klasszis holland futballista edzőként komoly eredmények helyett csak egy kiesést tudott felmutatni a Sparta Rotterdammal, a Barcánál mégis bíztak benne, ami egy BL-győzelmet és két bajnoki címet fialt.

Rijkaardot a Barcelona korábbi közönségkedvence, Josep Guardiola követte, aki a Barca B kispadjáról ült át a felnőtt csapatéra, és megalkotta azt a tökéletes gépezetet, amely évekig uralta a világ futballját, megnyerve minden fontos sorozatot. Amikor Guardiola a stresszbe belefáradva egyéves pihenőre vonult, barátja és helyettese, Tito Vilanova lett az utódja, aki szintén tapasztalatlannak számított vezetőedzőként, ráadásul egyetlen addigi csapatánál, a negyedosztályú Palafrugellnél csak kudarcban volt része, mivel kieséséssel zárult az idény.

Tito után Tata

Hozzájuk képest a Tatának becézett Martino rutinos rókának számít, hiszen dolgozott már paraguayi és argentin klubcsapatnál, és volt a paraguayi válogatott kapitánya is, a játékról vallott filozófiája viszont összeköti őt Guardiolával és Villanovával. Marcelo Bielsa is közös nevező, Guardiola ugyanis nagy csodálója az argentin szakembernek, aki a Newell's Old Boysban edzője volt Martinónak. Guardiola annyira tisztelte Bielsát, hogy amikor a Barca edzője lett, éjszakába nyúlóan szakmáztak, és a Guardiola-féle csapat aztán az argentin edzőre jellemző letámadásos, sok labdabirtokláson alapuló stílussal gyűrte maga alá a futballvilágot.

Martino kulcsembere volt a Bielsa-féle Newell'snek, irányítóként ő mozgatta a csapatot a pályán, de az öltözőben is vezér volt. "Kivéletes játékos volt, aki nemcsak a képességeivel emelkedett ki a társai közül, hanem azzal is, hogy a legrázósabb pillanatokban is higgadt tudott maradni. A fiatal játékosok felnéztek rá, és a vereségek után tőle kaptak bátorítást" - mondta róla Bielsa. Martino ugyanúgy legenda a rosariói klubnál, mint Bielsa, utóbbi a stadion névadója lett, míg előbbit a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosának szavazták meg.

Martino játékosban és edzőként is csúcsra ért Argentínában Forrás: AFP/Juan Mabromata

Balszerencséjére pályafutásának csúcsa arra az időszakra jutott, amikor az argentin válogatott egymás után játszott a vb-döntőket, és a nagy konkurencia miatt mindössze egyszer tudott csak bekerülni a nemzeti csapatba. 1996-os visszavonulása után két évvel Martino már edzőként dolgozott, de eleinte nem tudott megragadni egy-egy helyen, szinte évente váltogatta a csapatait, aminek a hátterében sokszor a kihívás keresése és a kalandvágy állt, nem pedig az, hogy lapátra tették.

Tudta, mi a hatásos a spanyol henger ellen

Első bajnoki címét 2002-ban nyerte a paraguayi Libertadnál, amellyel 2003-ban ismételt, 2004-ben viszont már a Cerro Portenónál dobálták magasba őt a játékosok az aranyérem megszerzése után. A második Libertad-korszakot egy 2006-os arannyal tette emlékezetessé, majd jött az addigi legkomolyabb feladat, elvállalta a paraguayi válogatott vezetését, amellyel kijutott a 2010-es világbajnokságra is. Ha már ott voltak, meg is nyerték a szlovákokat, új-zélandiakat, olaszokat megelőzve az F csoportot, aztán a torna legrosszabb meccsén tizenegyesekkel kiejtették Japánt, ezzel máris történelmi magasságban jártak, hiszen Paraguay korábban sosem került a nyolc közé vébén.

A későbbi győztes spanyolok azonban felmutatták a stoptáblát, pedig minden máshogy alakulhatott volna, ha 0-0-nál Cardozo belövi a megítélt tizenegyest. Martino csapata az öt meccsen három gólt szerzett és kettőt kapott, így a játéka kevésbé volt látványos, mint Larissa Riquelme vetkőzős mutatványai, de a célfutballt részben magyarázta, hogy a csapat selejtezőbeli házi gólkirályát, Salvador Cabanast a vébé előtt fél évvel fejbe lőtték, így Marinónak újra kellett terveznie az addigi játékstílust.

A masszív védekezésre építő taktika a 2011-es Copa Américán is gyümölcsöző volt, a negyeddöntőben a komoly tűzerővel rendelkező brazilokat 0-0 után büntetőkkel verte Paraguay, majd ugyanígy tett Venezuelával is, végül a döntőben kikapott 3-0-ra Uruguaytól. A csapat ezzel nem kis bravúrt elérve úgy lett ezüstérmes, hogy egyetlen nyamvadt gólt sem kotort össze az egyenes kieséses szakaszban.

Gól nélkül is tud nyerni Forrás: AFP/Norberto Duarte

Kevésbé sebezhető lehet a Barca

Jogosan merül fel a kérdés, hogy Martino érkezése hogyan hat a Barca stílusára, amelytől olyan távol áll a betonvédekezés, mint Messitől a zsákolás. Martino azt nyilatkozta, korábbi edzői közül hárman voltak rá a igazán nagy hatással: Jose Yudicától a labdabirtoklás fontosságát tanulta meg, Jorge Solaritól azt, hogyan bánjon a játékosokkal, Bielsától pedig azt, hogyan kell fizikálisan tökéletesen felkészíteni a csapatot.

Martino azt vallja, a labda fusson, ne a játékos, ezért is alapvetés számára, hogy a csapata irányítsa a játék menetét, az általa előszeretettel alkalmazott 4-3-3-as hadrend pedig támadásban 3-4-3-ra változik. Ez két olyan tényező, amely tökéletesen beleillik a Barcelona stílusába.

Legutóbbi csapatánál, az argentin bajnoki címet nyerő Newell'snél kicsiben leképezte a Barcát: nála Hernan Villalba volt Busquets, aki a középpályáról rendre visszalép a belső védők elé a labdákért, és Ignacio Scocco volt Messi, aki amolyan hamis kilencesként hátrébbról indulva rugdosta a gólokat. Akik attól féltik a Barcelonát, hogy Martinóval elfogynak majd a gólok, azokat elcsendesítheti, hogy a Newell's a legtöbb gólt szerezve lett bajnok, tizenkilenc meccsen negyvenszer voltak eredményesek a rosarióiak, míg a második leghatékonyabb csapat csak harmincegy gólig jutott.

A Barca csak ráadás Forrás: AFP/Hector Rio

Az ellenben biztosan nem tesz rosszat a Barcának, ha sikerül kicsit stabilabbá tenni a védekezését, Jonathan Wilson, a Guardian szakírója például megjegyezte, Martinóval nem adta volna olyan könnyen meg magát a csapat a Bayern elleni elődöntőben, amely 0-7-es összesítéssel zárult.

Rosarióiak előnyben

"Már mindkét magam elé kitűzött célomat elértem edzőként, szerepeltem világbajnokságon, és irányíthattam a Newell'st, úgyhogy az álmaim teljesültek, és innentől felszabadultan dolgozgatok" - mondta Martino, akinek a kinevezése egyértelmű jelzés: nincs szükség olyan forradalomra, amelyet anno Guardiola vitt véghez, hanem a folytonosság a cél, az arculat megtartása. Az előző idényben nagyon simán megnyert bajnoki cím mutatja, hogy túl nagy gond azért nincs a Barcánál, az alapanyag tökéletes, csak a részletek finomítása van hátra.

Martino még nem dolgozott olyan kaliberű csapatnál, mint a Barcelona, de az öltözőben jól jöhet számára, hogy kiváló kapcsolatot ápol Messivel, egyes spanyol források szerint a négyszeres aranylabdás szava döntött abban, hogy a földije lett az új főnöke.

Martino egyébként Messi apjának nagy kedvence volt még Newell's-játékosként, és Rosario két híres szülőtte most együtt dolgozhat azért, hogy a Barcelona visszaszerezze Európa trónját.

Névjegy

Gerardo Martino
Születési idő: 1962. november 20.
posztja játékosként: támadó középpályás
klubjai játékosként: Newell's Old Boys (argentin), Tenerife (spanyol), Lanús (argentin), Barcelona SC (ecuadori), O'Higgins (chilei)
sikerei játékosként: háromszoros argentin bajnok (1987-88, 1990-91, 1992 Clausura, mind a Newell's Old Boysszal), egyszeres argentin válogatott
csapatai edzőként: Brown de Arrecifes (argentin), Platense (argentin), Instituto (argentin), Libertad (paraguayi), Cerro Porteno (paraguayi), Colón (argentin), paraguayi válogatott, Newell's Old Boys, Barcelona (spanyol)
sikerei edzőként: négyszeres paraguayi bajnok (Libertad: 2002, 2003, 2006, Cerro Porteno: 2004), argentin bajnok (Newells' Old Boys: 2013 Torneo Final), az év dél-amerikai edzője (2007)