Vágólapra másolva!

Ezentúl bárki ingyen nézheti a focivébét

Az Európai Bíróság döntése értelmében nem lehet kizárólag fizetős tévécsatornán közvetíteni a kiemelten fontos labdarúgó-mérkőzéseket.

Az Európai Bíróság (EB) csütörtökön Luxemburgban bejelentette, hogy az európai futballrajongóknak jogukban áll ingyenesen nézhető adón követni a fontos meccseket. A döntés ellen a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) sem fellebbezhet.

A testület ezzel gyakorlatilag a brit és a belga jogalkotást követi: a két országban már bevett szokás, hogy a közérdeklődésre számot tartó találkozók nem csak fizetős csatornákon láthatók. Így Belgiumban a világbajnokságok, Nagy-Britanniában pedig az Európa-bajnokságok is az alapdíjas adókon kerülnek képernyőre. A fontosabb labdarúgó-találkozók mellett az olimpiai játékok is az ingyenesen nézhető kategóriába tartoznak.

A FIFA és az UEFA - amelyeknek jelentős bevételeik származnak a fizetős tévécsatornáktól - 2011 elején már tiltakozott a meccsek besorolása ellen, az EB azonban nem változtatott számottevően a döntésen.