Vágólapra másolva!
A Zala megyei másodosztályban szereplő Gutorfölde ellen már 6-0-ra vezetett a Lenti, de ez mit sem változtatott a vesztésre álló csapat kapusának az önbizalmán, aki egy erősen meglőtt szabadrúgást csukafejessel hárított. Sebők Ferenc mozdulatára azóta külföldön is felfigyeltek, a YouTube-on közel ötvenezren megnézték, pedig a negyvenegy éves kapus - aki csatár és bíró is volt már - állítja, ő már legalább ötvenszer bemutatott ilyen védést, egyszer egy tizenegyest is így hárított.   

Nem volt könnyű Sebők Ferencet elérni, a tudakozó által megadott telefonszámát már nem használja, az újat a Gutorfölde sportelnöke sem tudja, aki viszont mozgósította Nyakas István polgármestert, tőle pedig már a jó számot kaptuk meg.

Az 1076 lélekszámú község első embere is kint volt azon a meccsen, amelyen a Gutorfölde kapott egy nagy verést a szomszédvár Lentitől, de ez mit sem számított, hiszen a meccs csúcspontja a kiscsapat kapusának a mozdulata volt.

Ugyanígy védett egy büntetőt

Az ellenfél, a házigazda Lenti már 6-0-ra vezetett, és remek szögből jutott szabadrúgáshoz, a csatár ahogyan kell, jól rá is bikázta a labdát, arra azonban nem számított, hogy a gutorföldei kapus fejjel védi ki a labdát.

"Volt nagy fölhördülés, látványos mozdulat volt, sokkolta vele az ellenfelet. De volt már neki többször is hasonló megmozdulása, egy alkalommal például ugyanígy fogott meg egy tizenegyest" - mesélte a polgármester, aki egyben a csapat szakosztályvezetője.

Mint Sebőktől megtudtuk, nem volt könnyű összeszedni tizenegy embert a mérkőzésre, hiszen a kezdőcsapatból csak hárman álltak rendelkezésre, öt ifistát is be kellett vetni, végül épphogy összeállt a csapat - cserélni nem is lehetett. A többiek Nován egy pénteken kezdődött, háromnapos kézi kaszás aratóversenyen vettek részt, így nem volt meglepő, hogy az idén egy osztállyal feljebb szereplő Lenti sorra rugdosni kezdte a gólokat.

Ballal-jobbal jól lövök

A 4-1-4-1-es felállást preferáló Gutorfölde kapujában Sebők kezdett, ami több szempontból is meglepő volt. Tavaly még a Pusztaederics - "tudod, ahol a gáztároló van" - csatáraként játszott, és rúgott is négy gólt, idén pedig csak a tartalékkapusa a Gutorföldének, ráadásul a mezőnyben jobban szeret játszani. "Az ördög tudja, azért szeretek védeni is, de ott játszom, ahol szükség van rám. Ballal-jobbal jól lövök" - magyarázta Sebők, akinek a játékosok közül Zico és Van Basten, a kapusok mezőnyéből pedig Daszajev, Van Breukelen és Mészáros Ferenc voltak a kedvencei.

Ekkor azonban megszakad a beszélgetésünk, Sebők elnézést kér, vissza kell mennie az élelmiszerboltba, ahol eladóként dolgozik.

Sebők Ferenc munka közben Forrás: Varga Róbert

Aztán újra csörög, visszahívjuk, és rátér a gólokra, hiszen bosszantja, hogy a hétből egyik találatot sem tudta megakadályozni. "Volt egy szabadrúgásgól, a labdába beleértem, de belőtték a rövid alsóba, aztán egy indításnál későn láttam meg a labdát, és ellőtték a védők között, ha előbb reagálok, talán nincs gól. A többi azonban ziccerhelyzetből született."

Amikor 0-6-nál odaállt a labda mögé az ellenfél játékosa, Sebők már tudta, ha úgy alakul, fejjel fog hárítani. Pedig közröhej tárgya is lehetett volna, ha elnézi a labdát, de erre, mint ahogy máskor, úgy most sem gondolt. "Soha nem mérlegeltem, mindig tuti biztosra megyek, és már legalább ötvenszer ezzel a módszerrel hárítottam a labdát, de gólt még sohasem kaptam belőle. Megvan bennem az a magabiztosság, amire egy sportolónak szüksége van, ezért is mertem csukafejessel kivédeni a szabadrúgást."

Vezető hír volt a Sebők-védés az egyik népszerű brit focioldalon Forrás: 101 great goals

Hej, druszám, ez szép volt!

A közönségen kívül az egykori 12-szeres válogatott csatár Sebők Józsefnek, a klub edzőjének is tetszett, amit látott: "Hej, druszám, ez szép volt!" - kiáltotta be a kispadról a kapus névrokona.

A pályán mindegy neki, hogy hol kap szerepet, olyannyira, hogy kilenc évig bíróként is tevékenykedett a megyei első osztályban. S bár az alacsonyabb ligás meccsek játékvezetőjének lenni a legidegőrlőbb munkák közé tartozik, Sebők állta a sarat. "A tettlegesség nagyon ritka, meg egyébként is, nem lehet minden ember mellé rendőrt állítani. Jól tudom, a szurkolók azért veszik meg a belépőt, hogy kikiabálhassák magukat, és bizony sokszor a bírók a céltáblák." Hozzáteszi, őt soha nem érte inzultus, még akkor sem, amikor 10 percen belül többször is felmutatta a piros lapot.

Amikor Sebők is tehetetlen (a Lenti hét gólja a Gutorfölde ellen):

Picit hasonlított a Sebők-féle technikához René Higuita skorpiórúgásos védése, a kolumbiai kapus 1995-ben az angolok elleni barátságos meccsen mutatta be a védjegyévé vált mozdulatot. "Nem zavar, tetszik" - válaszolja a magyar kapus, amikor megkérdezzük, hogy mit szól a gutorföldei Higuita becenévhez. Azt azonban nem ígéri, hogy kipróbálja a skorpiórúgást: "Meghagyom Higuitának" - mondja, majd elköszön, ismét várja a munka, este pedig edzésre kell mennie.