Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Fenerbahcét két, míg a szintén török Besiktast egy évre kitiltotta a nemzetközi kupaküzdelmekből.

Az UEFA fegyelmi bizottsága mindkét klubot azért büntette, mert még 2011-ben a török bajnokságban mérkőzéseket manipuláltak.

A keddi döntés azt jelenti, hogy a 2013-2014-es szezonban a Fenerbahce nem indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a Besiktas pedig az Európa Ligában. A Fener emellett a következő kiírásban sem vehet részt nemzetközi kupában, s további egy szezonra felfüggesztett eltiltást kapott.

A törökországi bundabotrány 2011-ben robbant ki, miután a rendőrség több mint tíz élvonalbeli mérkőzésről derítette ki, hogy manipulálták. Nyolc klub, köztük a Fenerbahce és a Besiktas volt érintett, s 14 játékos volt vádlottak között.

Az ügy kapcsán a török bíróság első fokon 93 embert ítélt el, köztük a Fenerbahce elnökét, aki több mint hat év börtönbüntetést kapott. Igaz, fellebbezett, s jelenleg szabadlábon védekezhet.

A botrány kirobbanása után a Fenerbahcét, amely megnyerte a 2010-2011-es bajnokságot, a török szövetség visszaléptette a Bajnokok Ligájától.