Vágólapra másolva!
Több tucat olyan futballista van jelenleg Európában, akinek nyáron lejár a szerződése, így napokon belül bármelyik klub ingyen megszerezheti majd. Összeállítottunk egy álomtizenegyet!

A kapuba két jelöltünk is lenne, az egyik a Fulham 40 éves ausztrál játékosa, Mark Schwarzer, akinek nem tetszik, hogy már nem első számú kapusként számolnának vele jövőre, ezért megpróbál ingyen igazolható futballistaként csapatot találni magának.

Nála talán jobb választás lenne a PSG-t és a Lille-t is megjárt Mickael Landreau, aki fél éve nemet mondott az Internek, helyette a korzikai Bastiához írt alá fél évre, így most ismét új klub után nézhet.

Mickael Landreau a Bastis kapusa Forrás: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

A nyolc éven át a Bayern Münchent erősítő Martin Demichelis 2011-ben igazolt a Málagához, most viszont távozhat, pedig még 32 évesen is jó védőnek számít. Harmincszor argentin válogatott is volt.

Demichelis szeretne ott lenni a vébén, így fontos, hogy jól válasszon Forrás: AFP/John MacDougall

A kemény kötésű hondurasi balbekk, Maynor Figueroa 2008 óta a Wigant erősíti, és még csak 30 éves, nem lenne meglepő, ha a kieső Wigantől egy Premier League-csapathoz távozna. Pontosan és erősen lő ballal, óriásiak a bedobásai, és jól jár a csapat, ha ő áll oda a szögletek vagy a szabadrúgások mögé. Tavaly az olimpián is részt vett túlkorosként.

Figueroa kupagyőztes lett a Wigannel, amely kiesett a PL-ből Forrás: AFP/Paul Ellis

William Gallas 2010-ig 84-szer volt francia válogatott, és a marseille-i évek után megfordult a legjobb angol csapatokban: a Chelsea-ben öt, az Arsenalban négy évet húzott le, 2010 óta pedig a Tottenham erőssége. Ezek szerint annyira azonban nem az, hogy új szerződést ajánljanak neki, pedig a bekk még 35 évesen is több csatárnál gyorsabb. Vegyék, vigyék, ingyen nagyon megéri.

Gallas rutinja bármelyik klubnak jól jöhet Forrás: AFP/Andrew Cowie

Szintén a Marseille-ben kezdte Mathieu Flamini, aki az Arsenalban szerzett nevet magának, a Milanban viszont nem igazolta a várakozásokat. A francia középpályás mostanság elkapta a fonalat, a szurkolók nagy meglepetésére rúgdossa a gólokat és jól játszik, talán megérezte, hogy 29 évesen kéne egy kicsit hajtani azért a szerződéshosszabbításért.

Flamini óriási formában játszott az utolsó pár fordulóban Forrás: AFP/Alberto Lingra

Josszi Benajun 2010 óta alig játszott a Chelsea-ben, amely kölcsönadta az Arsenalnak, majd a West Ham Unitednek is, most azonban lejár a szerződése, de még 33 évesen is erőssége lehet sok csapatnak az izraeli irányító.

Benajun olyan csapatot keres, ahol nem csak az edzéseken kap szerepet Forrás: AFP/Franck Fife

A 34 éves Claudio Pizarro szép pályafutást tudhat maga mögött, a Bayern Münchenben kétszer is megfordult (idén BL-t is nyert vele), csakúgy, mint a Werder Bremenben. Mindkét helyen szépen termelte a gólokat, egyedül a chelsea-s kiruccanás nem sikerült jól számára 2007-2009 között. Nem lepődnék meg, ha a Bayernbe tartó Robert Lewandowski helyén bukkanna fel a Dortmundban.

Pizarrónál egyetlen légiós sem lőtt több gólt a Bundesligában Forrás: AFP/Christof Stache

A chilei válogatott támadó középpályása, Manuel Ittura ingyen távozhat a Málagától, bár lehet, nem kell sokáig új csapatra várnia, állítólag a Liverpool már le is csapott a 28 éves játékosra.

A Valencia egykori kiválóságának, Joaquínnak szintén a Málagánál jár le a szerződése, és hát ki ne szeretne ingyen megszerezni egy még csak 31 éves, 51-szeres spanyol válogatott szélsőt? Biztosan nem marad jó csapat nélkül!

Joaquin Sanchez BL-negyeddöntőig jutott a Málagával Forrás: AFP/John MacDougall

Anatolij Timoscsuk anno kulcsembere volt a Zenitnek, a Bayernben már közel sem villogott úgy az ukrán, de 34 évesen talán még kaphat egy esélyt a sorstól, illetve valamelyik topcsapattól. Azért így is elmondhatja magáról, hogy a Bayern Münchennel bajnokságot és BL-t nyert.

Timoscsuk (jobbra) nem játszott a BL-döntőn, de az ünneplésből kivette a részét Forrás: AFP/Oliver Lang

Hol van már az az Andrej Arsavin, aki UEFA-kupát nyert a Zenittel, vagy aki a 2008-as Eb-n remekel az orosz válogatottban? Az Arsenalban szépen lassan elsüllyedt a csatár, pár hete nem egy bombagóllal, hanem azzal került a figyelem középpontjába, hogy egy diszkó előtt részegen dűlöngélt. Egy jó edző ettől még kihozhatja belőle a régi tehetséget, főképp, hogy most nem kell érte fizetni - igaz, magasak a fizetési igényei.

Arsavin eléggé mélyen van, kérdés, vissza tudja-e tornászni magát Forrás: AFP/Alexander Vilf

Az összes ingyen vihető focisták listáját itt nézheti meg.