Vágólapra másolva!
Több mint három év nyomozás után és több mint 150 vallomás alapján negyvenöt gyanúsított ellen emel vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a fogadási csalások ügyében. A vád szerint 32 mérkőzést bundáztak meg, köztük az utánpótlás-válogatottak és a magyar bajnokság mérkőzéseit, valamint egy felnőttválogatott-meccset is. A vádlottak között vannak játékosok, bírók, de klubtulajdonos és edző is.  

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) csütörtöki közleménye szerint a bundaügyben - több mint száz tanú-, illetve 55 gyanúsítotti vallomás, valamint 36 ezer oldal nyomozási irat alapján - valamennyi ügyben vádat emelt összesen 45 terhelttel szemben, 32 különböző mérkőzéssel kapcsolatban.

A vádiratokban a mérkőzések között szerepel
- 2 nemzetközi utánpótlásválogatott-meccs
- 1 nemzetközi felnőttválogatott-meccs
- 3 finn első ligás mérkőzés
- 1 olasz első osztályú bajnoki
- 11 magyar bajnoki mérkőzés
- 2 Magyar Kupa-mérkőzés
- 5 Magyar Ligakupa-mérkőzés
- 4 magyar U-19-es mérkőzés
- 2 klubcsapatok közötti nemzetközi barátságos felkészülési mérkőzés
- 1 magyar megyei első osztályú bajnoki mérkőzés

Az ügyben szereplő 45 vádlott között szerepelnek volt és jelenleg is aktív játékosok, bírók, klubtulajdonos, futballmenedzser és edző is.

Az alapügy vádirata szerint a futballmérkőzések manipulálására, illetve fogadási csalásokra szakosodott nemzetközi bűnszervezet magyar tagja és segítői 2010. évben csatlakoztak a szervezethez, amelyet egy távol-keleti illetőségű személy irányított, és amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten a magyar tagon kívül még négy fő szervező állt.

A bűnszervezet célja az volt, hogy szerte a világon a fogadóirodák által kínált mérkőzésekből kiválasszanak olyan meccseket, amelyeknél reális esélyük volt arra, hogy a vesztegetésre hajlandóságot mutató játékvezetők és játékosok segítségével befolyásolják az eredményt, majd fogadjanak rájuk. A bűnszervezet magyar tagjának és segítőinek a feladata az volt, hogy a szindikátus vezetője által kiválasztott mérkőzések előtt szervezze meg a játékosok és/vagy a bírók megvesztegetését, helyszínre történő kiutazásukat, juttassa el hozzájuk a vesztegetési pénzt. A meccsekre jellemzően ázsiai irodákban fogadtak, több százezer euró értékben.

A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldön tartózkodó T. S. Eng szingapúri állampolgárt - akivel szemben nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki -, valamint K. Zoltánt, L. Mátyást, S. Lászlót, B. Istvánt, Cs. Jánost, M. Tamást és S. Krisztiánt bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény különösen nagy kárt okozó bűntettével, valamint más, a közélet tisztasága elleni bűncselekményekkel, míg további négy terheltet a közélet tisztasága elleni bűncselekménnyel, illetve számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekménnyel vádolja. Az alapügy vádlottjai túlnyomórészt tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, de a közélet tisztasága elleni bűncselekménnyel vádolt két személy beismerő vallomást tett.

A nemzetközi bűnszervezet által manipulált mérkőzések mellett számos megbundázott magyar bajnoki, kupa-, ligakupa-, felkészülési, utánpótlás bajnoki, valamint alsóbb osztályú bajnoki labdarúgó meccs ügyében is nyomoztak. A REAC korábbi játékosai közül vádat emeltek S. Balázs, H. Gábor, K. Vince, Cs. Gergő Attila, E. Károly, K. Balázs, K. András, V. Zoltán Péter, S. Tamás, Ny. Krisztián, P. Tibor László, T. Gábor, F. Balázs és P. Olivér ellen, valamennyiüket gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel - egyes vádlottaknál üzletszerűen - elkövetett vesztegetés bűntettével vádolják.

Szintén vád alá helyezték az edző A. Zoltánt, ellene gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette a vád.

K. Zoltánt, L. Mátyást és további 19 társukat a magyar bajnokikkal kapcsolatban is vádolják a közélet tisztasága elleni bűncselekményekkel.

A REAC mérkőzéseivel kapcsolatos eljárásában hat, míg a többnyire a Siófok és a Diósgyőr csapatainak manipulált meccsei kapcsán öt vádlott beismerő vallomást tett, a többiek tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését.

A 2010. augusztus 27. napján lejátszott Videoton Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia - Ferencvárosi Torna Club U19-es bajnokival kapcsolatban P. Csaba Zoltán és Cs. János ellen emeltek vádat. Sz. Ádámmal és K. Norberttel szemben bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást.

K. Zoltán, L. Mátyás és S. László jelenleg házi őrizetben van, a többi vádlott valamennyi eljárásban szabadlábon védekezik.

Nagy Andrea, a KNYF szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a legsúlyosabb esetekben 2-16 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A futballisták 2-8 vagy 1-5 éves büntetést kaphatnak, az edző esetében 2-8 és 5-10 éves szabadságvesztésről lehet beszélni.

Az összes cikkünk a bundaügyről.