Vágólapra másolva!
Ha szombaton a Bayern és a Dortmund is csúcsformában lesz, akkor biztosan a müncheniek nyerik a Bajnokok Ligáját, mert egyszerűen nincs olyan taktika, amivel meg lehetne állítani őket - állítja Dárdai Pál, a Hertha magyar legendája. A dortmundiak arra törekednek, hogy élvezzék a döntőt, és akkor akár a trófeát is megszerezhetik. A klub magyar játékosa, Bajner Bálint szerint kő kövön nem marad majd a londoni fináléban, és elárulta, mitől villámgyorsak Lewandowskiék.

A papírforma és a közelmúlt eredményei alapján egyértelműen a Bayern München a szombati Bajnokok Ligája-döntő esélyese, a Dortmund ugyanis a két csapat legutóbbi négy meccséből egyet sem tudott megnyerni (kétszer ikszelt, kétszer kikapott), ráadásul a Bundesligában is óriási fölényben voltak Franck Ribéryék. A bajnok Bayern 91 pontot szerzett, a Dortmund, noha második lett, csak 66-ot, a Bayern gólkülönbsége +80, a Dortmundé csak +39.

Nincs olyan taktika, amely eredményes a Bayern ellen

Igen ám, de a szezon során gólt is alig kapó Bayernnek az utolsó fordulóban hármat rúgott a Mönchengladbach, pedig a müncheni sztárok mind ott voltak a kezdőben. A dortmundiak 22 éves magyar csatára, az idén egy Bundesliga-meccsen bevetett Bajner Bálint azonban nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget: "Mindenkit meglepett, hogy a 'Gladbach 10 perc után 3-1-re vezetett, de nem hiszem, hogy ez befolyásolná a BL-döntő esélyeit, főleg, hogy a Bayern utána 4-3-ra fordítani tudott. Lehet, csak egy kicsit izgalmasabbá akarták tenni a meccset, mert már unták a nagy győzelmeket" - nyilatkozott elismerőleg a BL-döntős ellenfélről a Honvéd-nevelés.

"Nem árt egy ilyen meccs előtt egy maflást kapni" - ezt már Dárdai Pál mondta, aki 1997 és 2011 között Hertha-rekordot jelentő 286 meccset játszott a Bundesligában. A berliniek utánpótlás-koordinátoraként, illetve edzőjeként dolgozó Dárdai állítja, a világon még sohasem látott csapatot úgy játszani, mint a mostani Bayern. "Nem állnak le, a Hamburg ellen már 8-0 volt, és még utána is mentek előre (a vége 9-2 lett - a szerk.). A BL-ben pedig nem szerencsével csúsztak tovább, hanem hamar megnyerték a meccseket. Mindegy, ki játszik, nem lehet érezni, hogy rotálják a csapatot, Mindig olyan, mintha a legjobbak lennének a pályán."

Robben, Klopp és Lahm az [origo]-nak

Dárdai úgy véli, ha mindkét csapat csúcsformában lesz, akkor a Bayern nyeri meg a londoni döntőt. "Ha a Bayern elkapja a fonalat, akkor egyszerűen nincs olyan taktika, amellyel sikeresen lehetne ellene játszani, ez lett a veszte a Barcának is. A katalánok nem voltak felkészülve arra, hogy a Bayern el tudja venni a labdát, ezért elkezdett ívelgetni. Ha középen valamiért a Schweinsteiger vezérelte középpálya nem tudja megtörni az ellenfelet, akkor a szélen száguldozó Robben és Ribéry biztosan képes lesz rá, de ha ez sem jön be, akkor a beadásokat Mandzukic vagy Gomez befejeli."

A németek mindenkit lefutnak

Dárdai szerint a Dortmundnak csak akkor lehet esélye, ha a Bayern valamiért rossz napot fog ki, erre azonban a mostani csapatnál nagyon ritkán van példa. Tavaly májusban azonban ez történt, amikor a német kupadöntőben a Dortmund 5-2-re kiütötte a Münchent. "Nagy volt a sebességkülönbség, azon a meccsen a BVB egyszerűen agyonverte a Bayernt, amely pedig jobban tud nyomás alatt játszani, de ott leketyegett állapotban volt. Sokszor egy-egy meccs, így a BL-döntő is olyan nüánszokon múlik, mint hogy mit eszel ebédre, vagy hogyan alszol éjszaka."

Forrás: AFP/Javier Soriano
Robbenék tavaly vezettek, de elbukták a Chelsea elleni BL-döntőt

Az 5-2-es meccs óta valami megváltozhatott, hiszen előtte négy meccsen is legyőzte a Dortmund a Bayernt, az idén viszont fordult a kocka. Bajner úgy véli, hogy a Dortmund a tavalyi duplázás (bajnoki arany és kupasiker) után az idén a BL-re feküdt rá jobban. "Óriási energiákat mozgatott meg a klub a BL-siker érdekében, de míg a Dortmundnak csak 18-19 játékos áll a rendelkezésére, addig a Bayernnek 25-30. Milyen csapat lehet az, ahol a csere cseréjét úgy hívják, hogy Pizarro vagy Shakiri?" A magyar csatár ezzel együtt abban bízik, hogy hasonlót lát majd szombaton, mint a tavalyi kupadöntőn, hiszen "egy meccsen képes lehet rá a Dortmund, hogy ugyanúgy focizzon".

Dárdainak tetszett a Real Madridot 4-1-re legyőző Borussia: "A Dortmundnál intenzív a szélsőjáték, a játékosai nagyon sokat futnak, és labdavesztés után egyből ott teremnek az ellenfélnél, mintha csak örömet okozna nekik visszaszerezni a labdát" - magyarázza.

Bajner is azt tapasztalja, hogy a Bundesliga-klubok futómennyiségben kezdik lenyomni a rivális bajnokságok topcsapatait. "Vártam már, hogy a Real-Barca, vagy a Manchester United-Manchester City páros mikor ég ki. Nagy klubok, de számomra nem csapatok ezek a csapatok. Volt szerencsém látni élőben a Realt és a Cityt is, és nagyot csalódtam bennük. Nem akarok okoskodni, de nekem nem tetszett, ahogyan a játékosok egymáshoz viszonyultak, öncélúan fociztak, és úgy tűnt, hogy nem akarnak futni. Mindenki technikás, a fülükön is megpörgetik a labdát, de nem futnak annyit, mint a Dortmund vagy a Bayern, pedig a futás az alapja a focinak."

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Bajner (sárga mezben) nyáron megtapasztalhatja, hogyan gyorsítják fel a Dortmund-játékosokat

Kiképzőtáborral a dortmundi BL-sikerért

Nyártól Bajner is megtapasztalhatja, hogy milyen edzések kellenek ahhoz, hogy a Dortmund ennyivel gyorsabb legyen a külföldi riválisoknál. "Amire számíthatok: kiképzőtábor egy szigeten. Egy hétig lesz ott a csapat, napi három edzéssel készülünk majd, a reggeli 6-7 kilométeres futást 7-kor kezdjük, reggeli nélkül. Ezért olyan brutálisan jók fizikálisan a Dortmund-játékosok, nagyon várom már, hogy átéljem, mert ez a fajta felkészülés csak a Dortmundra jellemző. A fizikai edzőnk mondta is, hogy az egész pályafutásom során végigkísér majd, és annál jobb játékos leszek, minél több ilyen felkészülésen vagyok túl" - mondja Bajner, aki május 27-én kezdi meg az alapozást a nagycsapat 23-as keretével, azaz Dortmundban a következő idényben is számolnak vele.

A kemény edzés és a sok futás problémát is okozhat, Bajner szerint éppen a túlhajszoltság miatt kell megműteni Lukasz Piszczeket, akit Klopp edző a Dortmund legjobb lengyel játékosának nevezett. Ez annak fényében különösen nagy dicséret, hogy a csapat tagja a Real Madrid és a Manchester United által is körüludvarolt Robert Lewandowski. "Piszczek eszméletlen mennyiséget fut, olyan, mintha a negyedik támadó vagy az ötödik középpályás lenne, bejátssza az egész szélt, és védekezésben is ott van. Emberfelettit alkotott, ez lehet az oka annak, hogy meg kell műteni, meccsenként 13 kilométert, vagy még annál is többet fut, ami kegyetlen."

Vitathatatlan Jürgen Klopp edző szerepe a dortmundi sikerekben, Dárdai szerint az a titok, hogy jó stábbal dolgozik, és nagyon jól tud motiválni. "Az biztos, hogy a játékosok nem lesznek beszarva, de nem tudom, hogy mennyire tudja majd levenni a terhet a vállukról" - mondta Dárdai, Bajner pedig egy példával is alátámasztotta, hogy miért szeretik a dortmundi trénert annyira a csapattagok. "Mindent megtesz a játékosokért, mindenkire odafigyel, ha kell, egy órát beszélget veled, és nemcsak akkor, ha az első keret tagja vagy. Volt, hogy hosszasan beszélt a második csapatból kimaradt sráccal. Laza, de amikor kell, akkor szigorú, összhangban van nála a vidámság, a komolyság és a szigor. Mindenki élvez minden pillanatot. Tökéletes."

Forrás: AFP/Odd Andersen
A legutóbbi bajnokijukon sem finomkodtak egymással

Nagy fizikai csatát hozó, látványos finálé lesz

Bajner elárulta, hogy sokkal jobban szerették volna, ha a Barcelona kerül be a másik ágról a döntőbe. "A Bayernnel már sokszor játszottak, különlegesebb lett volna Messiék ellen focizni, így viszont két német csapat játssza a döntőt, ami viszont Németország számára nagy szám."

A rivalizálás elképesztő a két német topcsapat között, ami a két héttel ezelőtti, tét nélküli bajnokijukon is meglátszott. "A müncheniek elleni meccs előtt már az edzéseken megőrültünk, aztán a rangadón kő kövön nem maradt, és ezt várom a szombati BL-döntőtől is. Elképesztően nagy fizikai csatát hozó, ám mégis látványos finálé lesz. Lewandowskitól várok valami hasonlót, mint amit a Real elleni meccsen mutatott (négy gólt szerzett - a szerk.), egyértelmű, hogy az egyéni megmozdulások dönthetnek, mert csapatként mind a két klub nagyon egyben van, és nem nagyon kap gólokat."

A csatár már nagyon készül a BL-döntőre, ahová felszerelést nem kell vinnie, csak a klubtól kapott elegáns öltönyt. "Lazán veszi mindenki a meccset, talán egy pici feszültséget lehet érezni. Mindenki próbál úgy készülni, hogy élvezni kell a döntőt, és akkor megszerezhető az Európa legjobb csapatának járó trófea" - számolt be a hangulatról Bajner, hozzátéve, hogy a szombati meccsen mindenki ott lesz a klubtól, és ha nyernek, akkor még vasárnap is ünnepelni fognak Londonban.

A Bayern München kupadöntői
Bajnokcsapatok Európa Kupája:
1974: Bayern München-Atlético Madrid (spanyol) 1-1, újrajátszás után 4-0
1975: Bayern München-Leeds United (angol) 2-0
1976: Bayern München-AS St. Étienne (francia) 1-0
1982: Aston Villa (angol)-Bayern München 1-0
1987: FC Porto (portugál)-Bayern München 2-1

Bajnokok Ligája:
1999: Manchester United (angol)-Bayern München 2-1
2001: Bayern München-Valencia (spanyol) 1-1 - büntetőkkel: 5-4
2010: Internazionale (olasz)-Bayern München 2-0
2012: Chelsea (angol)-Bayern München 1-1 - büntetőkkel: 4-3

Kupagyőztesek Európa Kupája:
1967: Bayern München-Glasgow Rangers (skót) 1-0 - hosszabbítás után

UEFA-kupa:
1996: Bayern München-Girondins Bordeaux (francia) az első mérkőzésen: 2-0, a másodikon 3-1

A Borussia Dortmund kupadöntői
Bajnokok Ligája:
1997: Borussia Dortmund-Juventus (olasz) 3-1

Kupagyőztesek Európa Kupája:
1966: Borussia Dortmund-FC Liverpool (angol) 2-1 - hosszabbítás után

UEFA-kupa:
1993: Juventus-Borussia Dortmund az első mérkőzésen: 3-1, a másodikon 3-0
2002: Feyenoord (holland)-Borussia Dortmund 3-2